Mannen, ik haat ze

Door Pauline Harmange

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Vrouwen die zich kritisch uitlaten over mannen karakteriseren als mannenhater: het is nog altijd een wijdverspreide tactiek om vrouwen monddood te maken. Pauline Harmange is de misogynie en on­gelijkheid in de wereld zat en verheft scheldwoord tot geuzen naam: ja, ze is een mannenhater. Want vrouwen hebben goede redenen om mannen te verwerpen en te verafschuwen. Haar systeemkritiek gaat een stap verder: wat als woede jegens man­nen in feite een vreugdevolle, emancipatoire weg is naar een recht­vaardiger wereld? Wat als het verwerpen van mannen nieuwe ruimte biedt voor vrouwelijke relaties die wel wederkerig en gelijkwaardig zijn? Dit bruisende pleidooi is onbeschroomd, controversieel en pole­misch: een breekijzer in een maatschappelijk debat dat gevoerd móét worden.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 28/02/2021

Mannen, ik haat ze. Door: Pauline Harmange.

Jawel, dit is hét boek dat een mannelijke medewerker van het Franse ministerie voor gendergelijkheid heeft proberen verbieden. Met zijn actie heeft hij alleen maar bewezen dat Harmange gelijk heeft én heeft hij er voor gezorgd dat dit boek een hype werd. Meer dan terecht trouwens.

Vrouwen, feministen worden wel vaker voor mannenhaters uitgescholden. Dit als een tactiek om hen de mond te snoeren of hen hysterisch en dus ongeloofwaardig te doen overkomen. Maar de cijfers (huishoudelijk geweld, verkrachting, belaging, aanranding,…) liegen er niet om. Daarom heeft Pauline beslist dit scheldwoord als geuzennaam te verheffen. Ja, ze is een mannenhaatster en ja dat is geen grap noch een overdrijving. (Hoewel ze al jarenlang getrouwd is met een man trouwens.)

Misandrie, is in tegenstelling tot misogynie geen begrip dat mensen (mannen) benadeelt of slachtoffers maakt. Het is volgens Harmange enkel een oproep om een ‘baken van vertrouwen’ te zijn voor de vrouwen om ons heen. Inclusief onszelf. Ze roept op tot woede, niet tot geweld. En dit omdat het broodnodig is. Willen we een andere, betere, wereld voor onze zusters en onszelf dan moeten we wel rechtstaan, onze stem verheffen en ons verenigen. Het persoonlijke is politiek, dat wisten we al. Het is tijd om onze haat voor mannen deuren te laten openen naar liefde voor vrouwen, naar zusterschap.

Pauline Harmange heeft de eerste stap gezet met dit indrukwekkende boek dat je recht in het hart raakt, je geest verruimt en je een schop onder de kont geeft. Ik volg graag in haar voetstappen. Koop dit boek, lees dit boek, deel dit boek! Het is van levensbelang. Ik geef het in ieder geval eerst aan mijn man.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief