De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Tweede plaats

Door Rachel Cusk

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Een naamloze vrouw, M, nodigt een bekende schilder, de eveneens naamloze L, uit om naar een afgelegen streek aan de kust te komen. Ze woont daar samen met haar gezin, en op hun uitgestrekte landerijen staat ook een buitenhuisje, de Tweede Plaats, waar L zijn intrek kan nemen.
Ze hoopt met hem te kunnen discussiëren over zijn werk en de kunst, maar L arriveert samen met een mooie jonge vriendin en blijkt een ontwrichtende invloed op zijn omgeving te hebben. Naarmate de irritaties over en weer toenemen, wordt pijnlijk duidelijk waar ieders grenzen liggen.In typisch Cuskiaanse stijl – beeldend, soms bijtend en altijd scherp geobserveerd – komt de positie van de vrouw ten opzichte van de man aan de orde, de ingewikkelde verhoudingen binnen relaties en hoe moeilijk het is om normen en waarden te handhaven, in jezelf en in de buitenwereld. De tweede plaats onderzoekt de stelling dat kunst ons zowel kan redden als vernietigen, terwijl de menselijke ziel worstelt met duistere demonen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Jeanne Tielen

op 06/12/2021

Niet zo eenvoudig om dit boek te doorgronden. Vele passages moest ik meerdere keren lezen om te proberen te ontdekken wat er werd bedoeld. Neemt niet weg dat het verhaal de moeite waard is om te lezen.

Lees meer

Door Bert Geukens

op 14/07/2021

In Second Place gaat Cusk dieper in op de relatie van de kunstenaar tot zijn naasten, zijn omgeving en zijn oeuvre. Een bekend schilder die zijn intrek neemt bij het vrouwelijke hoofdpersonage geeft aanleiding tot talloze observaties en bedenkingen over het kunstenaarschap in het algemeen en de complexe relatie tot de werkelijkheid in het bijzonder. Zoals steeds geschreven in een heldere, analytische stijl die Cusi beheerst als geen ander. Opnieuw een aanrader!

Lees meer

Door Marc Dilliën

op 24/06/2021

De tweede plaats, ik begrijp de titel als" op de tweede plaats komen, een secundaire rol opnemen. Dit is voor een feministische schrijver wel opvallend: een vrouw als ondergeschikt aan de man, een vrouw die bijna smeekt om ook geschilderd te worden door de op haar domein verblijvende kunstenaar. Het mag een zoete troost zijn dat zij haar leven opnieuw op de rails krijgt terwijl de schilder door ziekte en aftakeling wegdeemstert.
Een voor Cusk vlot lezend verhaal, romantisch, alleen de vele filosofische uitweidingen liggen mij persoonlijk iets minder.
Zeker één van de betere boeken, om over na te denken en aan te bevelen aan andere lezers.

Lees meer

Door els van haute

op 25/05/2021

De tweede plaats. Rachel Cusk.

Wat is liefde? Wie zijn we echt? Wat beweegt ons?

Na haar trilogie Contouren en haar essaybundel Coventry is er nu een nieuwe Cusk roman: De tweede plaats. Een feest voor mij. En ze (Cusk) heeft mijn hoge verwachtingen ruimschoots gehaald.

De tweede plaats is geschreven als een ode aan de herinneringen van Mabel Dodge Luhan. Mabel die een boek schreef over het verblijf van de schrijver D.H. Lawrence bij haar in Mexico. Een boek dat ik (nog) niet gelezen heb. Bij Cusk draait het om de kunstschilder L die bij M en haar gezin verblijft. Over haar uitnodiging aan hem, zijn uiteindelijke verblijf én de gevolgen voor M en haar gezin schrijft/vertelt M aan een zekere Jeffers. Die verteltoon maakt dat het verhaal indringender en intiemer binnenkomt bij ons lezers. (En Cusk schrijft sowieso al immens intens.)

Ik hou van haar en hoe ze schrijft, ik hou van wat ze schrijft en wat dat met me doet. Net als in haar eerdere boeken heb ik halve pagina’s onderlijnd: gedachten die me raken omdat ze uit mijn eigen hoofd lijken geplukt, zinnen die ik verschillende malen moet herlezen om ze te (proberen) begrijpen maar waarvan ik direct weet dat ze waar zijn of inzichten die me doen nadenken. Inzichten in verband met: vrouw zijn, moeder zijn, schoonheid en je mooi voelen, het huwelijk, herinneringen, grenzen stellen,…

Rachel Cusk schrijft verhalen over personages die (in mijn ogen) vaak op haar lijken, op mij lijken. Maar ook op jou, op ons allemaal. Haar verhalen geven je inzicht in jezelf, in de anderen om ons heen, in de wereld. Ze maakt het persoonlijke universeel en omgekeerd. En dat op een manier die boeit en raakt. Ze is gevaarlijk verslavend, u weze gewaarschuwd.

Lees meer

Door Rudy BLOM

op 18/05/2021

Een boek dat ik onmiddellijk twee keer wil lezen. De auteur vertelt ons een verhaal maar er is zoveel wat nog verborgen blijft en wat mij als lezer misschien nog is ontgaan. De verteller van het verhaal M. nodigt een gekend schilder L. uit naar haar tweede verblijf. Naast haar man Tony is er ook haar dochter Justine met haar vriend Kurt. Tussen al die personages is er ook nog een mooie jonge vriendin van de schilder. Een pareltje om nog eens te lezen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief