Zie de dromers

Door Imbolo Mbue

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Jende Jonga is een jonge immigrant uit Kameroen, die naar de Verenigde Staten is vertrokken in de hoop op een beter leven voor hemzelf, zijn vrouw Neni en hun zesjarige zoon. In het najaar van 2007 lijkt het geluk hem toe te lachen: hij krijgt een baan als chauffeur van Clark Edwards, een topman bij Lehman Brothers, die van zijn nieuwe werkkracht punctualiteit, discretie en vooral loyaliteit verlangt. Bovendien biedt Clarks vrouw Cindy Neni een riant betaalde baan als huishoudster.

Hoop gloort op een betere toekomst in de VS voor Jende en Neni. Maar er schuilen duistere geheimen in de wereld van de macht en het grote geld, en weldra ontdekken Jende en Neni barsten in de façades van hun werkgevers.

De financiele wereld schudt op zijn grondvesten door de onverwachte val van Lehman, en als Jende zijn baan dreigt te verliezen, komt de relatie met zijn vrouw Neni ook in het gedrang. De levens van de Jonga's en de Edwards krijgen een dramatische wending, die Jende en Neni voor een uiterst moeilijke keuze plaatst.

Met empathie, inzicht en droge humor vertelt Imbolo Mbue een meeslepend verhaal over de klassenmaatschappij, raciale kwesties, het huwelijk en de valkuilen van de Amerikaanse Droom.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Monique Gielman

op 02/09/2018

Aan de hand van het levensverhaal van een Afrikaans immigrantengezin geeft Mbue een kijk in het leven van deze groep in Amerika, een kijk in het leven van de superrijken en meteen een vleugje van de problemen van de Lehmanbank.
Zij heeft een vloeiende, zwierige schrijfstijl en vertelt een heel menselijk verhaal. De afloop van het verhaal zou misschien verrassend moeten zijn, maar je voelt het al vrij snel aankomen. Je blijft met een dubbel gevoel achter: hadden ze toch moeten blijven en knokken (om misschien en wellicht niet veel verder te geraken in hun leven)? Gaat het leven in Afrika, nu ze zoveel rijker zijn, een gelukkiger leven zijn (ze hebben meer geld, meer luxe, meer aanzien)? Hadden ze sowieso dan naar de States moeten komen of waren ze beter daar gebleven? Ja, want anders hadden ze het geld niet en waren ze in hun hoofd niet zo ver geëvolueerd. Wat gaat Neni voor een leven tegemoet? Ze is intelligent en studeert graag. In Afrika zal ze thuis blijven en 'madam' mogen spelen.
Grappig dat ik dit boek las toen in de kranten de polemiek verscheen rond de uitspraak in de radio-mis: 'De man is het hoofd van de vrouw.' Mooie toepassing daarop! en spijtig genoeg op veel plaatsen in de wereld (en opnieuw meer? States enzo) nog steeds van kracht.

Lees meer

Door jose madereel

op 15/06/2018

blijft boeien en geeft een mooi beeld van 2 werelden en de moeilijkheden of dromen van immigranten

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief