De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De nietige miljoenen

Door Jess Walter

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Net als in zijn bestseller Schitterende ruïnes zet Jess Walter in De nietige miljoenen een verbluffend realistisch tijdsbeeld neer. Ditmaal verplaatst hij zich in het Amerika van begin twintigste eeuw.De broers Rye en Gig Dolan scharrelen hun kostje bij elkaar, liften mee op goederentreinen en staan bij corrupte koppelbazen in de rij voor een dag werk. Terwijl de zestienjarige Rye snakt naar een vaste baan en een eigen huis, droomt zijn oudere broer Gig van een betere wereld. Samen met andere vakbondsmannen strijdt hij voor een eerlijk loon en een fatsoenlijke behandeling.
Rye deelt het idealisme van zijn broer niet en kiest zijn eigen weg, maar toch valt hij voor Elizabeth Gurley Flynn, een onverschrokken activiste en feministe. Gig daarentegen heeft een oogje op Ursula the Great, een stripteasedanseres die in een kooi optreedt met een vraatzuchtige poema. Zij brengt de jonge mannen in contact met een minstens zo gevaarlijke mijnmagnaat.
De wereld van de broers is een wirwar van uitbuiters, mijnen, bordelen, kroegen en agenten, en het lijkt onmogelijk om daaruit te ontsnappen.

De nietige miljoenen is een meeslepende roman over eenvoudige idealen die botsen met de harde werkelijkheid. Het Amerika van toen blijkt griezelig veel te lijken op onze tijd.

De nietige miljoenen (The Cold Millions) behoort tot de beste boeken van 2020 volgens: NEW YORK TIMES (historical fiction), PUBLISHERS WEEKLY, KIRKUS REVIEWS, WASHINGTON POST, BOSTON GLOBE, SEATTLE TIMES, CHICAGO TRIBUNE, BLOOMBERG, USA TODAY, NPR FRESH AIR, NEW YORK PUBLIC LIBRARY, CHICAGO PUBLIC LIBRARY, ESQUIRE en OPRAH.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rudy BLOM

op 07/07/2021

De auteur Jess Walter schreef na zijn succes 'Schitterende ruïnes', enkele bij ons minder bekende boeken. Maar met dit boek schiet hij terug een schot in de roos. Hij heeft zich uitgebreid laten informeren over de situatie in Amerika begin twintigste eeuw. Meer speciaal over de erbarmelijke toestanden en misbruiken, die toen schering en inslag waren tussen de arbeiders en hun corrupte bazen. De overheid speelde het spel mee en profiteerde van deze situatie. Aan de hand van de geschiedenis van twee broers Greg en zijn jonge broer Rye reconstrueert hij op een prachtige manier de strijd met andere vakbondsmensen voor een fatsoenlijke baan en een eerlijk loon.
Dit boek moet je lezen!

Lees meer

Door André Oyen

op 27/05/2021

Schitterende ruïnes was al de zesde roman van Jess Walter , maar deze bezorgde hem dan ook meteen wereldfaam. Van dit meesterwerk werden meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht.
Jess Walter jongleert in deze liefdesroman met tijd en ruimte, met taal- en kunstregisters en heeft daarmee een meesterwerkje afgeleverd. Sterke emoties, de betere oneliners ('witty'), inventieve verhaallijnen en de inzichten die alleen klassiekers bieden. Vurig verlangen, plichtsbesef, frustratie, lot, oorlog, loutering: Schitterende ruïnes heeft het allemaal.
Zijn nieuwe Roman heeft een heel ander thema maar krijgt in de USA dezelfde bekendheid. Acht jaar schreef hij aan De nietige miljoenen, waarin hij feit en fictie vermengt.
Het verhaal speelt zich af in de beginjaren van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten Centraal staan de broers Gig en Rey Dolan. Gig, 23, is de idealist die nooit de kans heeft gehad om te studeren maar wel twee van de vijf delen van Oorlog en vrede meesleurt. Zijn broer Rey, net geen 17, wil niks liever dan een huis en een gezin, iets wat de broers amper hebben gekend. Tijdens een rally worden ze opgepakt maar omdat hij minderjarig is komt Rey snel vrij en ontmoet hij Elisabeth Gurley Flynn, een historisch personage en destijds een van de meest bevlogen suffragettes van de VS. Ze is pas 19 en zwanger maar als een furie komt ze op voor de rechten van de onderdrukten. Rey voelt heel veel bewondering voor haar. Hij ontmoet ook magnaat Lemuel Brand die hem dwingt om Flynn te bespioneren. Indien zijn informatie accuraat is, kan hij ervoor zorgen dat Gig vervroegd vrijkomt.
Het traject van Rye's leven wordt veranderd door de rel, zijn (korte) en Gig's (langere) gevangenschap, en de vrienden (en vijanden) die rondcirkelen terwijl hij uit de gevangenis wordt bevrijd, Gurley helpt, voor zichzelf zorgt en worstelt om te begrijpen wie hij kan vertrouwen of niet. Hij is verbaasd dat hij, "Ryan J. Dolan van Niets, Nergens, het hebben van noch huis noch bed, niets een persoon een bezit zou kunnen noemen, op de een of andere manier een advocaat had. Uiteindelijk komt Gig vrij, maar omdat hij zich aansluit bij radicale elementen raakt hij vervreemd van zijn broer die een reguliere baan heeft gekregen. Dit boek geeft een goed beeld van de verhouding tussen arm en rijk in de Verenigde Staten in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. De twee broers komen als echte mensen over, altijd zoekend naar een betere wereld.
En hoewel deze roman de wreedheid van zijn tijd vergroot, weerspiegelt het ook enkele van de schandelijke ongerechtigheden van onze eigen tijd: racisme, vrouwenhaat, classisme, een bijna ondoorgrondelijke welvaartskloof, blinde vlekken en gaten in openbare en particuliere sociale vangnetten en diensten voor minderjarigen, machtsmisbruik, politie en gevangenissen, vooroordelen in het rechtssysteem, de noodzaak van leefbare lonen en uitbuiting van werknemers.

The Cold Millions is in zekere zin een teder boek. En ik hou echt van de manier waarop Rye besluit om naar de bibliotheek te gaan en Oorlog en Vrede te krijgen, zodat hij kan lezen wat belangrijk was voor Gig terwijl hij in de gevangenis zit, en hoe hij ervan leert en zijn eigen opvattingen begint te vormen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief