Congo's gewelddadige vrede

Kris Berwouts

Geschiedenis

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
'Er zijn maar weinig mensen met een beter zicht op Congo, op zijn hoofdrolspelers, zijn thema's die ertoe doen en zijn historische achtergrond dan Kris Berwouts. Dit boek is een must voor iedereen die echt in het land geïnteresseerd is.' Dat schrijft bestsellerauteur David Van Reybrouck over Congo's gewelddadige vrede. In zijn magnum opus trekt Kris Berwouts alle draden van meer dan twintig bewogen jaren samen. Tussen 1996 en 2002 was Congo het slagveld van de Eerste Afrikaanse Wereldoorlog. Een complex vredesproces en twee verkiezingen later blijft de voormalige Belgische kolonie een land op drift. Wat zijn de grondoorzaken van de instabiliteit en hoe spelen die op elkaar in? Welke rol spelen de buurlanden? En waarom klampt president Kabila zich zo vast aan de macht? 'Deze epische geschiedenis van het Congolese volk', zo stelt de wereldberoemde Amerikaanse professor Crawford Young, 'is nu al een standaardwerk.'

Waarderingen

Wat anderen schrijven over dit boek

Kris Bervoets geeft een goede beschrijving van de laatste 20 jaar in Congo, in het bijzonder over de evolutie in Oost-Congo. Hij toont het complexe karakter aan van de conflicten in de Kivu provincies.
Een diepere meer historische achtergrond van de relaties tussen de verschillende ethnische groepen zou het werk nog rijker maken. De belangrijke rol van de Kerk in het land, met haar innerlijke spanningen maar ook met haar belangrijke initiatieven van de laatste 3 jaar zijn te afwezig. Maar het boek helpt ons een duidelijker zicht te krijgen op de zo belangrijke economische regio en zet Congo in een ander, positiever, licht tegenover het vaak te gemakkelijk verdedigde buurland Rwanda. De lijdende bevolking van het land, en van het oostlijk deel ervan, heeft echt nood aan wat meer aandacht van ons.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!