Verbrande suiker

Door Avni Doshi

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Antara is als kind volledig aan haar lot overgelaten. Haar moeder Tara leidde een losbandig leven: ze verliet een liefdeloos huwelijk en vertrok naar een ashram, waar ze als uitverkorene van de goeroe haar dochter volledig aan haar lot overliet. Nu Antara volwassen is en Tara begint te dementeren, zoekt ze naar een manier om hun gedeelde verleden een plek te geven – want misschien verschilt ze niet eens zo veel van haar moeder.

Indrukwekkend luchtig en met bijtende humor beschrijft Doshi de problematische relatie tussen Tara en haar dochter Antara. Ze beantwoordt op messcherpe wijze de complexe vraag: hoe zorg je voor je moeder als zij nooit voor jou heeft gezorgd?

Verbrande suiker is een debuut dat verrast en verwart: een ontdekkingsreis langs vervormde herinneringen, veranderende identiteiten en de subjectiviteit van de waarheid.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 19/01/2022

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nooit plezier heb beleefd aan de ellende van mijn moeder.

Een boek dat begint met zulk een prachtige openingszin, start in ieder geval heel krachtig en natuurlijk houdt de auteur dit niveau niet alle 300 bladzijden vol, maar ze blijft wel in een zinderende taal haar verhaal vertellen.

Thema om over na te denken: een afwezige moeder, na een liederlijk leven nu dementerend en hulpbehoevend en haar dochter die plots de knop moet omdraaien en haar moeder moet helpen en bijstaan.

Dit boek stond op de shortlist van de Booker Prize, zeker niet ten onrechte.

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 25/03/2021

Een getroubleerde moeder-dochterrelatie, zwáár getroubleerd. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon Antara. De schrijfstijl is sober, vanuit een afstandelijke stijl.

Dat gevoel van afstandelijkheid zal ik gedurende de rest van het boek niet meer kwijtraken.

Door anekdotes en fragmenten uit het (gebrekkige) geheugen van Antara komen we meer te weten. Deze zijn in de verleden tijd geschreven. Daardoor kan het wat chaotisch overkomen, wat van de hak op de tak.

Jammer dat ik moeilijk kon meeleven met de personages. Het was steeds alsof ik vanop een afstand aan de zijlijn bleef toekijken. Net zoals Antara nooit de hoofdpersoon in haar eigen leven is geweest maar altijd een soort toeschouwer is gebleven.

Een boek dat niet altijd prettig leest, ondanks de vaak mooie en prachtige zinnen. Misschien een boek dat ik een tweede keer dien te lezen om het ten volle te kunnen waarderen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief