Madeleine

Door Louis Van Dievel, Britt Droog

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Maak kennis met Mrs Madeleine Verboven: een veertiger met wat overgewicht en een rokershoestje, kuisvrouw van beroep maar niet uit roeping. Afkomstig uit Okselaar, zoals okselhaar maar dan zonder h. Veel te jong getrouwd, moeder van een kind dat inmiddels volwassen is en in ‘den bak’ zit. Tegenwoordig een hobbelig liefdesleven en een hondje dat Angèleke heet. Streetwise, met een korst op haar ziel. Leep, maar niet slecht van inborst. Marginaal? Misschien. Maar daar wordt aan gewerkt. Want bij Elfride en Jacques thuis heeft Madeleine het eindelijk getroffen, méér dan getroffen. Bij deze welstellende lieden heeft ze het min of meer tot een soort van gezinslid geschopt. Wat tal van opportuniteiten biedt, om dat modewoord eens te gebruiken. Britt Droog en Louis van Dievel herstellen met Madeleine het romanfeuilleton in ere. Aflevering na aflevering leggen ze de zielenroerselen, het verleden en de listige plannen van een kuisvrouw bloot. Pardon: geeft de rondborstige Madeleine iedere vrijdag zelf vrije inkijk in haar gemoed.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 26/03/2021

Louis Van Dievel was VRT journalist maar haalde in Vlaanderen
toch vooral bekendheid met volkse verhalen zoals onder andere De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs.
Voor zijn werk Hof van Assisen behaalde hij de Hercule Poirotprijs en werd hij genomineerd voor de Diamanten Kogel. Een misdaadroman met vooral aandacht voor de werking van het assisenhof zelf.
In zijn nieuwste werk herstelt hij samen met zijn vriendin Britt Droog het romanfeuilleton in ere. Aflevering na aflevering laten ze Madeleine, een vrouw met ballen aan haar lijf,aan het woord. Ze heeft in haar leven heel wat meegemaakt, maar dat heeft haar niet kleingekregen, integendeel.
Madeleine Verboven is momenteel : een veertiger met wat overgewicht en een rokershoestje, kuisvrouw van beroep maar niet uit roeping. Afkomstig uit Okselaar, zoals okselhaar maar dan zonder h. Veel te jong getrouwd, moeder van een kind dat inmiddels volwassen is en in 'den bak' zit. Al kun je haar misschien niet marginaal noemen maar het schuurt er wel tegenaan. Haar liefdesleven kan je niet direct een hoogvlieger noemen al hebben mannen wel veel aandacht voor haar. Bij Elfride en Jacques thuis heeft Madeleine het eindelijk getroffen, zelfs méér dan getroffen. Bij deze welstellende lieden heeft ze het min of meer tot een soort van gezinslid geschopt. Wat haar tal van voordelen oplevert.
Ze werkt er van maandag tot vrijdag, van ’s middags tot een uur of zeven. Soms al eens op zaterdag, als ze met Jacques en Elfride gaat shoppen, maar dan kom ze ’s maandags niet. En ze wordt voor deze luizenjob ook nog reuzegoed betaald. En in het wit met een echt contract. Volgens dat papier is ze namelijk geen kuisvrouw maar huishoudelijk manager. In het begin is ze nog wel eens met een stofzuiger door het huis gegaan, maar lang heeft dat niet geduurd. Ja, er valt een en ander te vertellen. En Madeleine kan vertellen, ze lijkt Louis Van Dievel wel die kan ook zo wat van die volkse licht aangebrande verhalen vertellen zoals bijvoorbeeld in Vicky & John. De liefhebber van dit soort volkse en ook hilarische verhalen met soms ook wat levenspijn zal zich bij Madeleine zeker heel behaaglijk voelen het is tenslotte ook nog een ontspannend boek.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief