De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Alle verhalen

Door Clarice Lispector

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Een wereld die je niet meer loslaat

Aan de hand van deze genereuze bundel wordt de lezer ondergedompeld in het proza van Clarice Lispector (1920-1977) – de grande dame van de Braziliaanse letteren. Deze verhalen vormen de weerslag van veertig jaar schrijverschap en bieden een baaierd aan uiteenlopende stijlen en stemmen. In sommige verhalen is de kern van latere romans te herkennen, andere zijn tsjechoviaanse miniatuurtjes van vertelkunst. Alle worden gedragen door een unieke combinatie van humor en ernst, van filosofische inslag en aandacht voor het menselijk tekort. Dit boek vormt een compendium van Lispectors gehele oeuvre.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johnny Nys

op 08/05/2021

Ik lees zelden verhalenbundels. Ik heb liever een boek met één lang verhaal waar je je volledig in kunt verliezen. "Alle Verhalen" van Clarice Lispector las ik voor de leesclub van de Genkse bibliotheek. Het boek van 600 pagina's bevat 85 van haar verhalen.
Lispector kan goed schrijven. Maar ik vind niet al haar verhalen goed. De beste vind ik die waar ze heel beschrijvend schrijft, bijvoorbeeld wanneer de ochtendzon de slaapkamer binnen dringt. Sommige verhalen zijn echter niet zo 'verhalend', het zijn eerder filosofische, vaak zweverige mijmeringen waarvan ik aan het einde niet goed weet waar ze precies over gingen. Kippen en eieren komen heel vaak terug in haar verhalen, en ook cola.

Maar ik hou wel van haar schrijfstijl, en vooral van haar herhalingen. Hoe vaak lees je niet een zwaar literair boek waar de schrijver een gedachtegang onderbreekt met een bijzin tussen komma's of gedachtestreepjes, en als hij dan aan het einde terugkeert naar waar hij het eerst over had, je totaal geen idee meer hebt wat hij eigenlijk wou vertellen? Wel, Lispector doet dat ook, maar zij herhaalt dan telkens de laatste woorden voordat zij van de kern van haar zin afweek. Dat vind ik tof en iets wat iedereen zou moeten doen.

Soms zijn het echt heel grappige verhalen. Soms eindigen ze plots, alsof ze nog niet helemaal af zijn. Soms blijven ze duren, soms zijn het maar een paar pagina's. Deze verhalenbundel is veelzijdig en ik denk dat er voor elke lezer wel iets in zit. Na elk verhaal las ik eventjes in een ander boek (een naslagwerk met korte artikels) om het net gelezen verhaal achter me te laten voordat ik het volgende begon. Op die manier ging ik vlotjes door het boek. De bundel aan één stuk door lezen, zou toch vermoeiend geweest zijn.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief