De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Zwemlessen voor later

Door Klimaatdichters

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Een noodkreet voor de aarde, een ode aan de natuur, een pleidooi voor omwenteling Maakt u zich ook zorgen om onze planeet? Vraagt u zich ook af wat u kunt doen? Gelooft u, net als wij, in een mooiere, eerlijkere en groenere wereld? De klimaatdichters, een groep van ruim 160 dichters uit Nederland en Vlaanderen, hebben één gedeelde zorg: de toestand van de aarde. Met poëzie in al haar verschijningsvormen strijden zij voor een klimaatvriendelijke wereld. 'Zwemlessen voor later' bevat een bonte verzameling van gedichten, geschreven door jonge honden en ervaren rotten in het vak. U vindt in deze bundel natuurlyriek, afgewisseld met oproepen over ijsberen, wieren en parkeerplekken, traditionele dichtvormen en videogedichten. De opbrengst van deze bundel gaat naar One World Tree Planting.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 04/02/2021

Zwemlessen voor later. Klimaatpoëzie. Door: de Klimaatdichters.

Als u ook maar een beetje om het klimaat geeft, als u uw (klein-)kinderen een toekomst gunt, als u ’s nachts badend in het angstzweet wakker schrikt door de toestand van deze planeet: koop deze bundel. Bent u van het type: ‘na mij de ondergang’ en houdt u van poëzie: koop deze bundel.

De Klimaatdichters (meer dan 160 dichters uit Nederland en België die bezorgd zijn om de toestand van de aarde) hebben deze bundel gemaakt als noodkreet en geven de opbrengst van de bundel aan One Worl Tree Planting. Maar naast activistisch is het ook gewoon een prachtige verzameling van gedichten.

Zwemlessen voor later bevat werk van oude rotten maar ook van jonge veulens. Vele namen kende ik al maar evenveel waren er nieuw, en verrassend goed. Hoe uiteenlopend ook, ze hebben allemaal een hoogdringendheid en urgentie die van het papier spat. Het ene gedicht is opzwepend, het andere activerend, dan is er weer eentje melancholisch waarna een portie hoop volgt.

Ik heb dichters onderlijnd van wie ik meer werk wil lezen, ik heb gedichten aangeduid die ik wil herlezen en delen én ik heb massa’s zinnen onderlijnd die me deden lachen, nadenken, of huilen.

Deze geweldige bundel is (mede dankzij de mooie illustraties van Charlotte Peys) een ferme aanrader: voedsel voor hart en ziel, inspiratie voor je hoofd én een schop onder je kont.

…’roep je me naar bed…ik kan niet beginnen te zeggen hoe luid we moeten schreeuwen.’

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief