De pelikaan

Martin Michael Driessen

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
GENOMINEERD VOOR DE SHORTLIST LIBRIS LITERATUUR PRIJS 2018!

Andrej is postbode in een slaperig stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Josip is verantwoordelijk voor de kabeltrein naar het heldenmonument boven op de heuvel. Hij is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Amateurfotograaf Andrej weet beelden van een amoureuze ontmoeting vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Kort hierna ontdekt Josip dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt.
Om aan de verwachtingen van zijn onbekende chanteur te voldoen begint hij op zijn beurt Andrej te chanteren. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door.

Met een gedegen blik op beider geestesgesteldheid en met empathie zet Martin Michael Driessen zijn hoofdpersonen vast in een parabel van wederzijdse gebondenheid. Deze roman toont tegen een achtergrond van kapitalistisch hoogstandjes als gokken en knevelarij in laat-communistische Joegoslavië Driessens ongeëvenaarde vermogen alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur.

Wat anderen schrijven over dit boek

'De Pelikaan' heeft mij iets minder aangesproken dan 'Rivieren' van dezelfde auteur, maar het is desalniettemin een prachtig leesboek met een verrassend verhaal. Martin Michael Driessen is een schrijver van de bovenste plank.

Een verhaal over menselijke verhoudingen, over haat en liefde, vriendschap en verraad , huwelijk en overspel, racisme, kortom over alles wat ons drijft. Vlot verteld in de kleine leefwereld van een dorp maar uitvergroot tegen het grote conflict in de Balkan.
Zonder overdreven belerend te zijn, leert dit boek toch heel wat over onze geschiedenis.

Mooi verhaal dat vlot leest, maar niet boeiend.

Prachtige sfeerschepping. Mooi geschreven.
Een kleinmenselijk verhaal met een historisch staartje

voor wie ook van Emir Kusturica en Goran Bregovic houdt.

een interessante observatie van mensen uit een kleine leefgemeenschap die geconfronteerd worden met dreigende conflicten terwijl de wonden uit het verleden nog steeds hun sporen nalaten.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!