Bewaar de zomer

Door Alma Mathijsen

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In een bocht van een slingerende weg tussen bos en olijfgaarden in Noord-Italië staat het huis dat Alma’s ouders als ruïne kochten. Al in haar eerste levensjaar namen ze haar mee, en sindsdien ging er geen zomer voorbij zonder het huis waar alles zich intenser af lijkt te spelen dan in Nederland. Alma’s vader werd er ziek en overleed het jaar daarna, een maand voordat ze naar Italië zouden gaan. Het huis dat zo vervlochten was met hem, symboliseerde zijn afwezigheid, en in de zomers daarna werd het gemis steeds heviger.
Op verschillende momenten in Alma’s leven liet de taal haar in de steek, nu wendt ze juist die taal aan om grip op de gebeurtenissen te krijgen.
In Bewaar de zomer neemt Alma Mathijsen de lezer mee naar de zomers in het huis waar ze haar rouw leerde verstoppen tussen de spleten en waar ze ontdekte hoe ze zichzelf moest laten vallen van de hoogste brug in de vallei. In dit zinderende en openhartige autobiografische boek reflecteert Mathijsen op verlies, volwassen worden, taal en liefde.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 10/12/2020

Bewaar de zomer. Door: Alma Mathijsen.

“Ik krijg stress van verre reizen.”

Ik ook Alma, ik ook. Dit jaar kunnen we niet reizen. Dat maakt dit boek net extra mooi. Omdat we meereizen met Alma naar Ligurië waar haar ouders een ruïne kochten en die langzaam in een tweede thuis veranderden. We reizen mee in de tijd (in een boek kan je ver-reizen maar ook tijd-reizen; boeken zijn geweldig) met Alma en haar ouders. We beginnen in 1976 en komen zo langzaamaan in het vermaledijde 2020.

Ik hou van Mathijsen, al langer dan vandaag. Maar met het autobiografische Bewaar de zomer levert ze echt een pareltje af, ik ben er dol op. Al is het niet allemaal basilicumgeur en zonnecrèmeschijn. Alma’s vader wordt ziek in Italië en overlijdt voor ze de volgende keer terugkeren voor hun jaarlijkse vakantie. Italië is ook de plaats waar Alma deel wordt van de #MeToo-groep. Er is dus veel pijn en verdriet gemoeid met daar op vakantie gaan en toch voelt het als een onlosmakelijk deel van haar leven, een onmisbaar jaarlijks terugkerend ritueel.

De taal heeft Alma meerdere malen in haar leven ernstig in de steek gelaten (zegt ze zelf). Maar niet in dit boek. Bewaar de zomer is warm, zinderend, nostalgisch, pijnlijk, hartverscheurend, moedig en bovenal wonderschoon.

Bewaar de zomer leest als een trein en zou ook wel eens een jaarlijks ritueel kunnen worden. Dit boek is te mooi om niet te herlezen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief