Wat anderen schrijven over dit boek

Door Mia Hooreweghe

op 02/07/2020

tijdens het lezen rook ik aan het boek ! bizar...

Lees meer

Door Lotte Lievens

op 17/11/2019

Ik had de flaptekst nog maar net gelezen en ik was al meteen geïntrigeerd door ‘Het Parfum’.
Om eerlijk te zijn, ging dit gevoel al snel weer weg toen ik het lang vervlogen jaar van de uitgave zag. Ik had een beetje bang voor een ‘archaïsch’ taalgebruik, maar dit bleek achteraf geen struikelblok te zijn. Meer zelfs, anno 2019 beschikt het boek over een zeer innovatieve verhaallijn.

Af en toe vraagt het lezen een beetje geduld, maar dit is het zeker waard. Door Süskinds specifieke karaktertekeningen en sfeerscheppingen, kruip je volledig in de huid van het hoofdpersonage, Grenouille.

Je krijgt ook het gevoel dat je de woorden van een zeer geïnformeerd man leest. De auteur maakt heel wat historische referenties naar onder andere de verlichting. Op stilistisch vlak is het ook een echte voltreffer. Süskind is voor mij duidelijk een taalvirtuoos.

Doorheen heel het verhaal heeft Grenouille maar één doel voor ogen. Wanneer dit uiteindelijk bereikt wordt, blijkt hij zich toch niet zo volmaakt te voelen. Dit heeft me aangezet tot nadenken, want overkomt ons dit niet allemaal in het dagelijkse leven? Het boek zal me alleszins nog lang blijven nazinderen.

Lees meer

Door Dorte Zels

op 06/11/2019

Het parfum werd me al vaak aangeraden door verschillende mensen en ondanks dat dit een boek is dat ik niet meteen zelf zou kiezen, besloot ik om het toch eens een kans te geven. Süskind is er zeker in geslaagd me mee te slepen en te boeien van begin tot eind. Elk detail, elke geur wordt zo specifiek beschreven waardoor je een perfect beeld kan vormen en de geur soms zelfs bijna kan ruiken. De verhaallijn vond ik ook tot in de puntjes uitgewerkt en op sommige momenten toch wel heel verrassend. Doorheen het verhaal merk je duidelijk een evolutie van een schuchtere Grenouille naar een volwassen man die zijn doel voor ogen heeft en zich door niets laat tegenhouden. Alleen jammer dat het taalgebruik een beetje ouderwets is, waardoor het boek niet altijd even vlot leest. Toch heb ik zeker genoten van deze schitterende roman en kan ik hem ten zeerste aanbevelen.

Lees meer

Door Jill Huysmans

op 06/01/2019

Het Parfum, een boek dat ik niet zo snel zal vergeten. Het werd me aangeraden te lezen, ik geef eerlijk toe, het was op het eerste zicht niet mijn eerste keuze qua genre en verhaallijn.

Toch heeft deze roman me aangenaam verrast. Het perspectief waaruit het verhaal verteld wordt, dat 'olfactorische', maakt dat het boek een zekere eigenheid heeft.

Naast amusement is het voor mij ook een leerrijk boek geweest. De archaïsche woordenschat was soms een drempel maar hierdoor ben ik achteraf enkel rijker in taal geworden.

Lees meer

Door Michel Verdonck

op 03/09/2018

Het Parfum is zo een boek dat je maar af en toe tegenkomt. Door velen als een meesterwerk bestempeld, en dat is het misschien wel. Het was helemaal anders dan ik verwacht had, maar daarom niet minder goed. Wat een geschiedenis! Hilarisch en tragisch tegelijkertijd, iedereen die het hoofdpersonage uitbuit, sterft uiteindelijk een onwaarschijnlijke dood, en dat geldt ook voor het hoofdpersonage zelf. De auteur heeft zijn huiswerk gedaan, je krijgt het gevoel dat hij weet waarover hij schrijft.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief