De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

1968. Het jaar dat niet wil sterven

Door Paul Goossens

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
1968 was een gebeuren hors catégorie dat niet in de framing paste: te internationaal, te veel Vietnam, te progressief, te ludiek, te respectloos voor autoriteiten en natuurlijk iets te veel seks en rock-'n-roll. Dat was zo in de VS maar evengoed in Frankrijk, Italië en Duitsland. In België was Leuven '68 een keerpunt en een nieuw begin. Veel emancipatorische bewegingen vonden daar hun inspiratie en het gelijkheidsidee van de verlichting kreeg er een update. Vooral conservatief Vlaanderen heeft het moeilijk met die erfenis. Daarom maakte het van '68 een vijand en een karikatuur. In dit essay maakt Paul Goossens komaf met de karikaturen en legt hij tegelijkertijd de hypocrisie van de conservatieve restauratie bloot. Met een voorwoord van Karel Verhoeven

Wat anderen schrijven over dit boek

Door herman verheirstraeten

op 01/05/2018

Paul legt, als notoire gauchist, de nadruk op wat nà Leuven Vlaams kwam. De verlichting, en de gelijkheid die er nooit kwam. Wat ik hier vooral uit leer is dat '68 inderdaad nooit zal sterven, omdat het niet gestructureerd is. "Het is als een splinterbom", schrijft hij, en zo heeft het gezagsONtrouwe wortel kunnen schieten. Ok het gevoel van 'alles kan, en alles mag', trouwens. Ik had wel wat meer elan, enthousiasme, een vleugje vogelvrij gezang verwacht van deze oud-strijder. Hopelijk is hij niet moe aan het worden! Om de aanloop naar '68 goed te begrijpen is " la France d'hier" van Le Goff bijzonder goed. (komt niet voor op de lijst van deze site)

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief