I.M.

Door Connie Palmen

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
I.M. is een van de grootste, aangrijpendste liefdesromans uit de Nederlandse literatuur. De passie tussen de jonge schrijfster Connie Palmen en de bekende, beruchte en getourmenteerde journalist en meesterinterviewer Ischa Meijer is zinderend, allesverslindend en onconventioneel. Palmen beschrijft het verbond tussen de twee geliefden en schrijvers in de vorm van een roadnovel, waarbij de wekenlange tochten door Amerika geestige en scherpzinnige gesprekken opleveren over de relatie tussen de oude en de nieuwe wereld, de literatuur en de journalistiek, fictie en werkelijkheid. In de marge van bestaande teksten en van de roman en het dagelijkse feuilleton waaraan de twee geliefden werken, ontstaat een nieuw, origineel en diep ontroerend liefdesverhaal. In 2020 werd I.M. onder regie van Michiel van Erp verfilmd voor de televisie, met in de hoofdrollen Wende Snijders en Ramsey Nasr. ‘Een van de echt vrije geesten van onze letteren.’ HANS GOEDKOOP ‘Het hartverscheurende verloop van een grote liefde – pretentieloos, sober en met grote wijsheid geschreven.’ BUCHKULTUR, WENEN ‘Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zulk hartverscheurend proza heb gelezen. Niet eerder zag ik zo snijdend geformuleerd wat de dood van de geliefde betekent voor de overlevende. Ontstellend en ontzagwekkend.’ JAAP GOEDEGEBUURE, HP/DE TIJD ‘Het intiemste boek dat ik ooit in handen had.’ DOESCHKA MEIJSING, ELSEVIER

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 30/10/2020

I.M. Door: Connie Palmen

De eerste keer dat ik I.M. las was begin 1998, net na het verschijnen. Ik kende mijn man nog niet. Nu 22 jaar later is er de elfde druk van dit prachtboek. En ben ik 22 jaar samen met mijn prachtvent. I.M. is hetzelfde boek, maar ook een volledig ander boek. Ik ben anders, de wereld is anders, Connie is anders. Maar wat niet verandert is dat ik fan was, en blijf. Al is fan een flauw woord in dit verband.

Ik bewonder Connie mateloos om haar kunnen. Om hoe ze van haar leven fictie maakt, die ze met ons, gretige lezers, deelt.
Om haar wijsheid, haar verstand, haar humor en haar eerlijkheid. I.M. is een ode aan een verloren geliefde maar ook een ode aan de liefde, het leven. In de vorm van een roadnovel, een soort van dagboek, een filosofisch traktaat en een liefdesverhaal. Een liefdesverhaal zonder zeemzoet gedoe maar vol passie, goesting, toewijding en intelligentie.

I.M verschijnt opnieuw omdat het verfilmd werd voor de televisie, met Wende Snijders en Ramsey Nasr in de hoofdrollen. Ik ben zo benieuwd, en ook een beetje bang, geef ik toe. Al wie dit boek nog niet gelezen heeft zou ik aanraden om het nog snel te lezen voordat we aan de serie beginnen. En daarna leest u gewoon verder in het oeuvre van Palmen, want alles van haar is en blijft een aanrader.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief