Mijn lieve gunsteling

Door Marieke Lucas Rijneveld

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘Mijn lieve gunsteling’ is de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld. Het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar. De beklemmende bekentenis ‘Mijn lieve gunsteling’ is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Het is daarmee een meer dan waardige opvolger van de debuutroman ‘De avond is ongemak’ waarmee Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlandse schrijver de International Booker Prize won.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Cara Smet

op 29/04/2021

Waar een man worstelt met het willen koesteren en beschermen van een jong meisje, en langs de andere kant met haar willen verslinden en uit elkaar scheuren. De sterke identificatie met zijn eigen moeder enerzijds, en de identificatie met zijn eigen kind-stuk anderzijds. Dit boek beschrijft hoe complex misbruik is. Marieke Lucas schrijft prachtige langzinnen, die laten komen wat komt, die voorbijgaan aan de façade, die eerlijk en oprecht zijn. De blijvende associaties zorgen ervoor dat je als lezer tot diepere lagen mag komen van de viezigheid, de broosheid, de fragiliteit. Wat een Groots boek.

Lees meer

Door Erik Jacobs

op 25/04/2021

Geen alinea’s, weinig punten in de zinnen. Met een ongelooflijke rotvaart duik je binnen in het brein van een pedofiel.
Soms wel wat ongemakkelijk om te lezen maar wat een boek.
Grote buiging voor Marieke Lucas Rijneveld

Lees meer

Door Ghis Reyniers

op 08/02/2021

Ongelooflijk knap opgebouwd boek rond een 49-jarige pedofiel en een 14-jarige. Het verhaal is opgebouwd uit schitterende volzinnen, die je moet doorlezen, vol gedachtegangen van de man. Alles wordt vanuit het standpunt van de veearts geschreven, vooral over zijn relatie met zijn gunsteling en gekaderd in zijn en haar gezin als zij-insteken. Ik hou van deze stijl van schrijven. In het begin veel met de zinnen geworsteld, maar door echt doorlezen ontspint het verhaal zich op een knappe manier...

Lees meer

Door André Oyen

op 07/02/2021

Marieke Lucas Rijneveld schreef in 2015 de dichtbundel Kalfsvlies. In 2018 debuteerde ze met de roman De avond is ongemak, waarmee ze als eerste Nederlandstalige auteur ooit in 2020 de International Booker Prize mee won. In Mijn lieve gunsteling, haar nieuwe roman, zitten veel herkenningspunten in met De avond is ongemak.
Het verhaal wordt verteld door een negenenveertigjarige veearts die verliefd is op de veertienjarige dochter van een van de boeren voor wie hij werkt. Hij vertelt zijn verhaal over hun samenzijn. Het gezin van zijn lieve gunsteling is gebroken na het verlies van de verlorene en het vertrek van de verlatene dat daarop volgde. Enkel vader, zoon en dochter zijn overgebleven, namen krijgen de hoofdpersonages niet. Het zijn twee getraumatiseerde karakters: de veearts door incest in zijn jeugd, het meisje door een gestorven broertje en een daarna verdwenen moeder. Ze vinden elkaar in hun door verlies getekende levens.
Schijnbaar zonder een enkel compromis vertelt de auteur het verhaal vanuit de pedofiele veearts, het geheel leest als een getuigenisverklaring. Haar personages zijn stuk voor stuk een dankbaar onderwerp voor psychologen. De veearts die in zijn verhaal geen enkel berouw lijkt te kennen, die amper op zijn eigen daden reflecteert en deze zelf in elk geval slechts impliciet lijkt te veroordelen. Zijn Gunsteling die gelooft dat ze kan vliegen, dat niet een gekaapt vliegtuig, maar zij in de tweede toren van de Twin Towers is gevlogen op 11 september en ze voert ook nog uitgebreide gesprekken met een denkbeeldige Hitler en Freud. Daarnaast is er een ongemakkelijke fascinatie voor het mannelijk geslacht, het gewei dat al een begin kent bij kleine cupidobeeldjes.
Vanaf het begin stopt de auteur je in het hoofd van de veearts en je voelt meteen dat het toespreken van zijn lieve gunsteling over alle grenzen gaat en dat dit verbloemd wordt door een poëtische en ook overrompelende stijl . Iets te overrompelend als je het mij vraagt. Een strakkere stijl en structuur had hier voor meer beklemming gezorgd. De taal die de auteur bezigt is me me iets te meanderend voor de pijnlijke onderwerpen die hier aan bod komen. Toch is het een boek dat waarschijnlijk heel wat lezers zal aanspreken juist door door deze taal.

Lees meer

Door Marc Dilliën

op 23/01/2021

Een hele opgave, een biecht van een pedofiel in een dikke 200 bladzijden, enkel het verweer, de motieven, de drijfveren van een 49jarige man en de kinderlijke verwerking van een 14 jarige.
Opnieuw een boek in een lichamelijke taal, doordrongen van natuur, dood,leven en seksuele drift.
Groots in taal en stijl, iets minder in verhaallijn, maar zeker een boek dat zal blijven nazinderen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief