De mensengenezer

Koen Peeters

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Een verdwijnend boerenbestaan, een koloniaal en schuldbeladen verleden en in het menselijk hart een rusteloos verlangen naar het onbekende

De jonge Remi, voorbestemd om zijn vader als boer op te volgen, wordt achtervolgd door ontembare dromen en stemmen. Zijn oom fluistert hem vreemde, hevig beroerende verhalen in over de oorlog, over een geest en over een zwarte soldaat.

Als Remi meedeelt dat hij een roeping heeft en zal intreden in een strenge kloosterorde, begrijpt niemand hem. In het klooster wordt zijn persoonlijkheid hertekend: hij mediteert en studeert hardnekkig, vervreemdt nog meer van zijn familie en zoekt de stilte in zichzelf. Maar de daimon in hem zwijgt niet. Wanneer een leraar hem vertelt over Congo en zijn ervaringen daar, schreeuwt een ongrijpbare hunkering Remi toe.

De mensengenezer is een stilistisch fonkelend boek dat een rijke en complexe geschiedenis en cultuur evoceert.

Als de braambessen rijp waren zaten die vol zwart bloed, geloofde ik. Alleen al door die zwarte gedachte durfde ik geen braambessen meer te eten. Als het hard waaide over de velden, altijd vanuit het westen, dan dacht ik ook aan de geest.

Wat anderen schrijven over dit boek

Het komt me over als een eerder "moeilijk" boek, maar zeker waard om te lezen.

Ik heb dit boek graag gelezen, omdat mijn schoonbroer de schrijver kent en me vertelde dat dit boek zeer authentiek is.
Je moet het ook vooral om het verhaal lezen, en weten dat het berust op echte ervaringen. De schrijfstijl is niet bepaald literair, maar dat is hem vergeven.

Een bevreemdend boek. Ik kon het niet allemaal vatten. Toch liet het me niet los.

Was echt niet mijn ding, kon me helemaal niet boeien.

een fascinerend boek over de zoektocht naar de raadsels die we onszelf voorhouden, om dan finaal terug te keren tot onszelf omdat "als niet alles is zoals het is, niets is zoals het is" ...

Koen Peeters is een schitterende 'Vlaamse' verteller : de Westhoek, de Congo, de ouders en ... hoe verhalen mensen kunnen drijven en begeesteren, en die verhalen het leven van mensen sturen.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!