De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De schilder van Barcelona

Door Ildefonso Falcones

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Barcelona, 1901. Er heerst grote sociale onrust in de stad: de armoede van de laagste klassen botst met de luxe van de grote boulevards, waar steeds meer schitterende gebouwen verrijzen.

Dalmau Sala, een arme kunstenaar, zit gevangen tussen deze twee werelden. Aan de ene kant die van zijn familie, en van Emma, zijn grote liefde, die actief de arbeidersstrijd steunen. Aan de andere kant die van het werk in de keramiekfabriek van zijn mentor Don Manuel Bello, een rijke, conservatieve bourgeois. Daar bevindt hij zich in het hart van het artistieke milieu en krijgt hij fantastische opdrachten van de gegoede burgerij. Dalmau worstelt om zijn eigen pad te vinden, als man en als kunstenaar. Welke kant kiest hij?

Een weergaloze, epische roman over de geliefde stad Barcelona.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Chris Verhaegen

op 22/03/2021

Na DE ERFGENAMEN, KONINGIN OP BLOTE VOETEN en DE HAND VAN FATIMA, de vierde historische roman van I. Falcones die mij weer meerdere uren (670 blz.) van puur leesgenot gaf.
Buiten een spannend verhaal over onmogelijke liefde en een overvloed aan ellende en tegenslagen weer een schitterend boek over de sociale strijd in Barcelona in de periode 1900-1910. Bovendien is dit de bloeiperiode van de Catalaanse variant van de Art Nouveau. Via de hoofdfiguur weer heel wat nieuwe prachtige gebouwen en hun ontwerpers leren kennen door parallel google te gebruiken. Op naar Barcelona zou ik zeggen, althans na het vaccin.

Lees meer

Door Alexandra Peeters

op 02/01/2021

Deze cover is zo mooi. Een echt kunstwerk, net zoals het hoofdpersonage. Het mooie blauw, de structuur, Barcelona, het klopt gewoonweg allemaal. Na het lezen van de flaptekst wist ik dat ik dit boek absoluut wou lezen,

Het is mijn eerste kennismaking met deze auteur, de dikte van zijn boeken schrikten mij af, ik heb de kathedraal van de zee echt al tig keer in en uit mijn winkelmandje gesmeten en dat is dus totaal ongegrond geweest. Uren en uren leesplezier maar het voelt alsof je het in een wip uithebt.

De schrijfstijl is ondanks de zwaarte van het verhaal, makkelijk te lezen. Sommige overdenkingen van de personages voelen poëtisch aan en de auteur is een kei in emoties overbrengen. Wanneer de personages pijn hebben, voelde ik de pijn. Was er euforie, twijfel, feest, dan voelde ik dat ook.

De jonge kunstenaar Dalmau is een personages dat hoe langer hoe meer je leest, je gedachten over hem doet slingeren. Beginnende met sympathie, gaande naar medelijden tot pure frustratie en weer terug. Een getroebleerde ziel, zo voelde hij aan. Ik kreeg dus een soort van haat-liefde gevoel bij Dalmau.

Emma, Dalmau’s (ex)verloofde, grijpt elke kans aan om de strijd van arbeiders in Barcelona te steunen. Ze lijd zwaar onder het verlies van enkele personen die in haar hart zitten. Ondanks twijfel, gaat Emma wel steeds rechtdoor.

Ook het Barcelona van toen, de schrijnende situatie, de explosieve situatie, het proberen veranderen, de auteur beschrijft het allemaal zeer beeldend. Rauw, puur, lelijk, het is zoals het is. Ik kan eigenlijk niets slecht bedenken over deze auteur en dit boek.

Een absolute aanrader, over geschiedenis maar ook een liefdesverhaal dat voor mij allemaal perfect in elkaar loopt en in evenwicht is. Ik ga dan nu vlug de kathedraal van de zee kopen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief