De ontdekking van Urk

Door Matthias M.R. Declercq

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Wat gebeurt er als een Vlaming zich in het meest besloten en orthodoxe vissersdorp van de Nederlandse Biblebelt vestigt? Op amper twee uur rijden van Vlaanderen ligt een Nederlands dorp dat uit de tijd gevallen lijkt: geen Nederlander, laat staan een Belg, begrijpt wat de mensen daar drijft. Urk, een voormalig eiland in de Zuiderzee (nu onderdeel van Flevoland aan het IJsselmeer), in het noorden van Nederland, is een schijnbaar gesloten en wantrouwige gemeenschap, die voornamelijk leeft van de vis en zich vastklampt aan de Bijbel. Of bedriegt de schijn? Journalist en schrijver Matthias M.R. Declercq gaat in 2019 een half jaar op Urk wonen, in het hart van het dorp. Hij gaat mee vissen, bidden en drinken. Stap voor stap openbaart de werkelijkheid van Urk zich. Declercq ziet een minzaam en godvrezend volk, maar ontdekt ook steeds meer een schimmige wereld, met jeugdige baldadigheid, wanhoop, visfraude en drugs. Niets blijkt wat het lijkt.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ria Delaere

op 09/04/2021

Ooit heb ik Urk bezocht. Ik vond het toen al dat het geen gewoon Nederlands dorp was. Ik kon er mijn vinger niet opleggen. Het dorp fascineerde me. Uit nieuwsgierigheid heb ik 'De ontdekking van Urk' gelezen. Boeiend! Vele thema's komen er aan bod. Hoe is het leven in Urk en hoe is het zo kunnen komen. Wat betekent het om jongere te zijn in deze gemeenschap? Matthias M.R. Declercq beschrijft het op een duidelijke, onverbloemde en interessante manier. Benieuwd hoe de Urkers zelf over dit boek denken?

Lees meer

Door Koen Van den Borre

op 11/03/2021

Onbetwistbaar een goed boek, al vond ik het halverwege wat te langdradig worden. Dit wordt echter goedgemaakt door het sterke slothoofdstuk, waarin de ruime nationale en internationale context van de visserij wordt geschetst en hoe moeilijk het het is om daarmee om te gaan. Dit geldt echter niet enkel voor de inwoners van Urk maar bij uitbreiding voor ieder van ons. Daarom is het goed dat de auteur hierover geen waardeoordeel heeft geveld. Ik ben het echter niet eens met de auteur die nog eens lijkt te moeten natrappen naar gelovige mensen in Vlaanderen (bladzijde 70). Als in zijn wereld mensen die op zondag naar de kerk gaan worden bespot, woont hij in een weinig respectvolle wereld. En dat is niet de mijne.

Lees meer

Door Nadia Huyge

op 23/02/2021

Wat een interessant boek ! Ik had nog nooit van Urk gehoord maar toen het boek in “Interne Keuken” op Radio 1 voor de 2de maal onder mijn aandacht werd gebracht was mijn nieuwsgierigheid gewekt en besloot ik het maar eens te lezen.
Ik heb zelden zo’n meeslepend geschreven non-fictie boek gelezen hoewel ik in het begin mijn twijfels had : ik heb absoluut niets met geloof noch met visserij, twee zaken die de Urker identiteit sterk bepalen. Maar Matthias Declercq wist een fascinerend beeld te schetsen van een besloten gemeenschap zonder in gortdroge “facts & figures” te vervallen. Nergens verslapte mijn aandacht, integendeel.
Of de Urkers blij zijn met zijn boek is nog maar de vraag maar ik vind dat Matthias Declercq met respect voor hen en zonder hen te veroordelen een eerlijk beeld heeft geschetst van wat er werkelijk leeft op Urk en hoe ook daar de maatschappij veranderd is. Niets menselijk blijkt ook hen vreemd te zijn.
Ik kan dit boek alleen maar aanraden !

Lees meer

Door Ghis Reyniers

op 04/01/2021

Wat is het leven OP Urk speciaal. Eerst veel info, maar de ontluisterende openbaring naar het eind van het boek schetsen een krachtig beeld van deze bizarre samenleving. Prima boek, behalve voor de Urkers....Pijnlijk denk ik..

Lees meer

Door Erik Jacobs

op 09/12/2020

Een ontluisterende inkijk in het dagelijkse leven in Urk. Wanneer het gaat over het geloof waan ik mij even in één van die kerken. Na die 30-tal bladzijden vraag ik mij af wat ik gelezen heb, zoals ik na een preek dikwijls ook niet gehoord heb wat er gezegd werd.
Voor de rest een meer dan prima boek!
Hopelijk weten de inwoners Matthias Declerck niet echt wonen want anders mag hij zich net als diverse inwoners en burgemeesters van Urk aan wat stenen door de ruiten van zijn huis verwachten. ;)

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief