De val van Thomas G.

Door Nelleke Noordervliet

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
“De val van Thomas G.”, de nieuwste roman van Nelleke Noordervliet. De ‘affaire-Thomas G.’ schokt het land. Media en sociale media verketteren uitgever Thomas Geel, die een extreem controversieel boek uitbracht met de titel Hedendaags fanatisme, geschreven door een uitgerangeerde historicus. Enkele maanden later komt Thomas om. In de donkere, stormachtige winter na zijn dood vertrekt zijn vrouw Isa naar Ierland om daar de gebeurtenissen te overdenken. Tegelijkertijd besluit een jonge freelancejournalist de affaire uit te gaan spitten. Hij zoekt contact met Geels opvolgster, die de zaak aanhangig heeft gemaakt, met zijn carrière-bewuste dochter en ongrijpbare zoon. De affaire is voor hen nog lang niet voorbij. Ze botsen, naderen elkaar, liegen, bedriegen, zwijgen, spreken. Totdat de stem van Thomas opklinkt uit zijn nagelaten manuscript. In “De val van Thomas G.” duikt Nelleke Noordervliet in de ziel van haar personages, scherp maar met mededogen, en toont zij de kwetsuren van onze tijd.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Karen Steyaert

op 21/11/2020

Het boek start met een kennismaking met Isa, vrouw van de overleden Thomas.
Ze bevindt zich in hun huis in Ierland en verbrandt daar alle foto’s die haar doen herinneren aan haar verleden met hem. Ze is verteert door boosheid en staat aan het begin van een moeilijk rouwproces. Was het ongeval van Thomas effectief een ongeval, was het zelfmoord en joeg iemand hem de dood in?

Gelukkig is daar buurvrouw Sally waar Isa een vriendschappelijke band mee heeft.
Joris, freelance journalist, wil het verhaal van Thomas uitspitten en publiceren. 


Hij doet er alles aan om zijn info voor zijn verhaal te vinden en komt zo in contact met vele mensen uit het leven, zowel privé als professioneel, van Isa en Thomas.
We leren ook Arthur en Leonie kennen, de kinderen van Isa en Thomas.

Leonie is voor mij een zelfverzekerde ijskoningin, die enkel aan zichzelf denkt, maar wel in gesprek durft gaan over het verhaal van haar vader.
Kort voor zijn overlijden heeft Thomas een manuscript gemaakt met alle gebeurtenissen uit zijn leven. Dit manuscript leren we als lezer volledig kennen, en zo krijgen we een beeld op het leven van Thomas. Door dit manuscript krijgt Isa veel antwoorden op vragen en kan ze haar rouwproces beter doorworstelen. Joris krijgt daardoor veel info voor zijn verhaal dat hij wil publiceren. 

Bij het uitlezen van het boek, wist ik niet goed wat ik moest denken. Ik vind dat je als lezer met een “niet goed ingevuld” gevoel achterblijft, een open einde dat nog alle kanten uitkan.
De schrijfster gebruikt in dit boek moeilijke woorden, verwijst vaak naar films, boeken, muziek,… wat voor mij het lezen wat moeilijker maakt. Vanuit de context kon ik meestal wel achterhalen wat de betekenis kon zijn. 

De personages zijn allemaal voldoende uitgewerkt, waarbij je als lezer een beeld krijgt over hoe de persoon is en je als lezer effectief ook een gevoel krijgt bij ieder personage. Zo had ik geen sympathie voor Leonie en Joris. Beiden houden totaal geen rekening met anderen.
De invloed van Facebook en “de pers” is een rode lijn door het verhaal. Zij maken of kraken iemand, en in dit geval kraken ze Thomas. 

Wie dit boek wil lezen, moet zich goed concentreren om in alle verhaallijnen mee te zijn.
Voor mij was het niet altijd “ontspannend” om dit boek te lezen

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief