Het hondenpark

Door Sofi Oksanen

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Olenka is geboren en opgegroeid in het arme en corrupte Oekraïne, maar heeft door haar werk als fotomodel ook het rijke westen leren kennen. Nadat die carrière is vastgelopen keert ze terug naar Oekraïne, waar ze in aanraking komt met een nieuwe branche: eiceldonatie ten bate van kinderloze westerse echtparen. Ze begint als donor maar weet zich dankzij haar kennis van het Westen al snel tot coördinator op te werken.


Dan komt Daria op haar pad, de dochter van een vroegere zakenpartner van haar vader. Ze herkent Daria’s potentieel als eiceldonor en model en ziet een grootse toekomst voor de jonge vrouw – en voor haarzelf als Daria’s manager.


Als Daria op een dag plotseling verdwijnt, ziet Olenka in eerste instantie nog geen verband met gebeurtenissen uit het verleden. Tegen de tijd dat ze dat wel doet is het echter al te laat: ze is gedwongen uit te wijken naar het buitenland, en zo belandt ze in Helsinki, aan de rand van een park waar een jong gezin de hond uitlaat.


Het hondenpark is een overweldigende, razend spannende roman over loyaliteit en gebroken vertrouwen, geschreven door een van de origineelste en grootste schrijvers van Europa. Het is een verhaal dat de genadeloosheid van commerciële eiceldonatie blootlegt, waarbij vrouwelijke vruchtbaarheid een verdienmodel is geworden, en van het leven, waarin het verleden steeds weer opduikt, hoezeer je ook je best doet dat te vergeten.


De Finse Sofi Oksanen (1977) is een van de prominentste Europese schrijvers van onze tijd. Haar werk is in meer dan veertig talen uitgegeven. Ze won vele literaire prijzen en verkocht wereldwijd ruim twee miljoen boeken.‘Oksanen weet op meesterlijke wijze sfeer en beelden neer te zetten, waarbij ze weer een thema bespreekt dat onder je huid kruipt en twee tijdlijnen briljant met elkaar verweeft. (...) De eiceldonoren uit Het hondenpark zijn de tegenhangers van de vrouwelijke slaven in Het verhaal van de Dienstmaagd en De testamenten van Margaret Atwood.’

Kaleva‘Een van de meest verbluffende romans van deze herfst. Een ongelooflijke mix van liefde, angst, geweld, onderdrukking, hoop en teleurstelling.’

Kainuun Sanomat *****

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 14/06/2021

Goed geschreven en strak gecomponeerd boek met veel achtergrond over Oekraïne en het dagdagelijkse leven en dan is er het belangrijke thema van dit boek: eiceldonatie. Veel jonge vrouwen zien eiceldonatie als het middel om geld te verdienen en om te ontsnappen aan de uitzichtloosheid in het Oosten van Europa. Een business met winnaars en verliezers en we volgen twee vrouwen, eerst succesvol in deze zaken, later uitgespuwd en erger als er iets misloopt.
Niet te veel vertellen want naast een knappe zedenschets is dit boek ook razend spannend.

Opmerkelijk hoe Oksanen de chronologie voortdurend doorheen haspelt en haar verhaal begint in een hondenpark in Helsinki om dan langzaam aan te verkassen naar Oekraïne.

Een boek dat beklijft!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief