Meerminnen verdrinken niet

Door Saskia Maaskant

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘De schepen rammelden en beukten. Ze kraakten, in de kolkende en knetterende branding, op golven die hoger waren dan de dam zelf. En het volgende moment suisden er basaltblokken door de lucht. Ze vlogen weg, alsof het sneeuwvlokken waren in een glazen bol die hard werd geschud. En dat was het einde van de Langendam.’ Bruinisse (Zeeland), 1911. Meerminnen verdrinken niet is een spannend historisch verhaal, gebaseerd op ware – soms ongelofelijke – gebeurtenissen. Over stiekem meevaren over de Schelde, naar Antwerpen. Over een dokter die misschien wel zijn vrouw vermoordde. Over de vergeten Stormramp die het dan grootste mosselvissersdorp van Nederland overkwam. En hoe je de hevigste stormen kunt trotseren. Een boek om in te duiken en in te verdrinken.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Caroline Kuiper

op 14/09/2020

Een mosselvissersdorp. Een stormramp. Een meisje.

Meerminnen verdrinken niet, het vierde boek van auteur Saskia Maaskant. De azuurblauwe cover geven je meteen het watergevoel waar het verhaal je mee naar toe neemt. Bruinisse een Zeeuwsdorpje 14 kilometer van mijn eigen woonplaats vandaan en een mustread voor mij in ieder geval. Maar is het ook een mustread voor anderen?
Het boek laat je niet alleen genieten van het verhaal maar ook van de prachtige pentekeningen gemaakt door Vicky Maaskant, de zus van…. Ieder hoofdstuk begint met een patrijspoortje met daarin een tekeningetje die bij het hoofdstuk past. Op de dubbele bladzijde aan het begin en einde van het boek staat 1 grote tekening waarnaar je blijft kijken, want je ziet steeds iets anders, is het Escher of toch Maaskant!
Saskia Maaskant debuteerde in 2011 met “De Verteller van Beorga”, het manuscript werd genomineerd voor de ‘Zoute Zoen Publieksprijs 2010’. Haar tweede boek, Kieuw, werd genomineerd voor verschillende prijzen: de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, de Gouden Lijst en ‘De Kleine Cervantes’ van cultuurstad Gent en kreeg de prijs voor het beste Zeeuwse Jeugdboek. Dromer, haar derde roman, kwam op de longlist van de Zeeuwse boekenprijs terecht. Dromer won de Kleine Cervantes 2018. De lat lag dus behoorlijk hoog voor Saskia.
Een stuk geschiedenis over Bruinisse en de ramp van 1911. Saskia heeft deze ramp verpakt in een verhaal verteld vanuit Janna. Een meisje van 12 jaar, die uit Rotterdam bij haar oom en tante komt wonen nadat ze wees is geworden. Haar oom ontvangt haar hartelijk, maar haar tante, ja wat kun je daarvan zeggen. Een stuurse vrouw die Janna liever kwijt dan rijk is, tenminste dat idee krijg je, totdat je haar beter leert kennen. Rotterdam is heel anders dan het kleine vissersdorpje Bruinisse, de mensen roddelen en praten dialect. Janna heeft het zeker niet makkelijk maar gelukkig is daar haar buurjongen Dies, die haar meeneemt om Bruinisse te ontdekken. Janna haar oom is mosselvisser en gaat eerder weg dan ze had verwacht, moet zij alleen bij de stuurse tante blijven nu ze pas net in Bruinisse is komen wonen? Wat zou ze graag eens mee varen op de Meermin.
Ze wist dat het leven van een mosselvisser zwaar was. Dat het werk afmattend was en dat het nooit ophield. Ze waren altijd weg. Toch moest het ook bevredigend zijn. Mosselvisser zijn was meer dan een roeping.
Het verhaal bevat schuingedrukte passages die de dromen of gedachten van Janna weergeven. Voor sommige mensen zullen de dialectwoorden niet vanzelf sprekend zijn. Het is dat ik de meeste woorden en begrippen wel kende omdat ik in Zeeland heb gewerkt, maar je kunt de woorden en begrippen met een sterretje opzoeken achterin het boek. Vind ik zelf wel wat omslachtig, maar het zijn best veel woorden die uitleg nodig hebben. De ramp, een geschiedenis die zeker niet vergeten mag worden en die Saskia hier heel goed heeft verteld. De ramp van 1953 zal iedereen wel kennen, maar die van 1911 was mij in ieder geval niet bekend. Bruinisse het mosselvissersdorpje met de grootste vissersvloot van Nederland, 150 boten, had na de ramp nog maar een fractie van de vloot over. Een verhaal dat je mee terugneemt naar 1911 en je laat voelen hoe het was om wees te worden, nieuwe familie en vrienden te krijgen en heel hard te moeten werken. Geschiedenis, vriendschap, verdriet en saamhorigheid komen samen in dit Meerminnen verdrinken niet. Een must read voor iedereen die van geschiedenis houdt verpakt in een mooi verhaal met waargebeurde feiten.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief