Uitgekookt

Door Pat Craenbroek

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Margaux Bakker, een jonge ambitieuze openbaar aanklager bijt zich vast in een zaak tegen een arts die een paar onvergeeflijke fouten maakte.

Ondertussen wordt het parket van Leuven geconfronteerd met een aantal bizarre sterfgevallen en belandt een jonge man, volledig verlamd na een tragisch ongeluk, in het ziekenhuis. Al snel wordt duidelijk dat hij een geheim met zich meedraagt dat hem tot een onherroepelijke keuze dwingt.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ann Janssens

op 06/10/2020

Toen de oproep voor de blog tour van Craenbroeks nieuwe boek online kwam, kreeg ik het zowel warm als koud. Haar vorige boek had ik nogal vrij kritisch onthaald waardoor ik nu toch wel even twijfelde om haar tweede ‘uit’ boek te lezen en uiteindelijk te recenseren.

De cover oogt pakken professioneler dan degene van haar debuut. Hamley Books slaagt er keer op keer in om qua lay-out een boek te laten opvallen. De horizontale lijn van de letter ‘t’ stelt een spuit voor wat ik eveneens een prachtige relatie vindt met zowel het verhaal als met de achtergrond van deze opkomende thrillerschrijfster. De stethoscoop en het hamertje geven direct weer waar het in dit boek om draait èn wat kenmerkend is voor Pat Craenbroek haar schrijven.

‘Ik denk, heren, dat we een stoofpotje van organen zullen aantreffen, deze man is vanbinnen gekookt, let op mijn woorden !’

De ambitieuze Margaux bijt zich vast als een pitbull in een zaak tegen een arts, terwijl haar collega’s zich vastpinnen op dossiers van enkele sterfgevallen die op het eerste zicht niks met elkaar te maken hebben.

‘Uitgekookt’ telt maar liefst 415 bladzijden. Dankzij een catchy proloog en een fascinerend eerste deel is het moeilijk te weerstaan om de komende drie delen en het epiloog te verkennen. Ik heb dit boek werkelijk op slechts enkele uren gezwind verslonden. Spijtig dat de magen moesten gevuld worden en ik diende te gaan werken, maar het was werkelijk een weerzinwekkende uitdaging om ‘Uitgekookt’ met momenten even opzij te moeten leggen. Zijn de verschillende parten van hetzelfde stramien ? Neen, terwijl er in het ene stuk vooral een dissectie of moorden centraal staan, volgt er in het gedeelte erna een terugblik in het verleden van een personage aan bod. De kracht van ‘Uitgekookt’ is enerzijds te wijten aan deze aangename afwisseling die tevens verwikkeld is met een mooi ontwikkelde spanningsboog. Anderzijds moet ik toegeven dat Pat Craenbroek enorm, maar echt grandioos gegroeid is in haar schrijven. Net zoals in ‘Uitgebroed’ laat ze verschillende verhaallijnen op het juiste moment samenvloeien. Perfectie ten top ! Er is geen sprake meer van chaos. Gehakketak is niet meer aanwezig en er is een duidelijke, aangename manier van schrijven. En ja, Vlaams … Pat heeft onze de Vlaamse taal fraai in ere gehouden. Er werd duidelijk nagedacht over het verhaal, over de diepgang. Je merkt dat er liefkozend aan gewerkt is. Het is onbelemmerd lezen terwijl er nochtans wederom een pak personages, die allen zeer goed uitgewerkt zijn, aan bod komen, maar het is dankzij de gedoseerde aanpak van de schrijfster dat alles overzichtelijk blijft.

Ook de dialogen zijn minder stroef, wat zorgde voor meer smeuïgheid. De band tussen substituut Margaux en Ziggy (profiler) vond ik bijvoorbeeld mooi neergepend. Ook daarin merk je Craenbroeks kennis en omgang met collega’s op de werkvloer.

‘In de oude badkamer stond een groot wit bad waarvan de bodem bedekt was met bruine resten aangekoekt vuil.’

Ik had onlangs tijdens de online boekpresentatie eruit geflapt dat Pat Craenbroek de Vlaamse Tess Gerritsen zou kunnen zijn. Wel, ik moet toegeven dat Pat dit schaamteloos mag geloven en die ‘titel’ zonder enige schroom in ontvangst mag nemen ! Haar medische kennis en gerechtelijke achtergrond is voelbaar van begin tot einde en krikt zo het level van het inhoudelijk de hoogte in.

De auteur heeft een zwaar thema als basis genomen en enkele andere realistische, zeer sensibele onderwerpen zoals vreemdelingenproblematiek, euthanasie eraan vastgekoppeld. Een thriller schrijven is niet zomaar slachtoffers laten vallen en een dader zijn werk laten doen. Nee, het is ervoor zorgen dat de lezer keer op keer getriggerd wordt, dat men versteld staat van de uiteindelijke connecties tussen de verschillende personages en dat je bereikt dat jouw lezers af en toe met hun open mond verbijsterd verder razen doorheen jouw boek. En daar Pat Craenbroek ben jij effectief in geslaagd !

Met dank aan Hamley books voor de recensie-exemplaar en de mogelijkheid tot deelname aan deze blog tour.

5*****

Lees meer

Door Jana Willems

op 06/10/2020

Knappe thriller die me voortdurend op het verkeerde been zette. Pat Craenbroek viel al enorm op met haar debuut Uitgebroed. Met Uitgekookt gaat ze nog een stap verder.

Lees meer

Door Alexandra Peeters

op 01/09/2020

Uitgekookt - Pat Craenbroek (HamleyBooks)

Margaux Bakker, een jonge ambitieuze openbaar aanklager bijt zich vast in een zaak tegen een arts die een paar onvergeeflijke fouten maakte.
Ondertussen wordt het parket van Leuven geconfronteerd met een aantal bizarre sterfgevallen en belandt een jonge man, volledig verlamd na een tragisch ongeluk, in het ziekenhuis. Al snel wordt duidelijk dat hij een geheim met zich meedraagt dat hem tot een onherroepelijke keuze dwingt.

‘Uitgekookt’ is het tweede boek van deze auteur die met ‘uitgebroed’ al een super sterk debuut leverde en laat ik zeggen dat Pat Craenbroek zich niet liet vangen door de ‘vloek van het tweede boek’. Dit boek is zo mogelijk nog sterker.

De cover is zo intrigerend, ik besloot dat ik dit boek moest lezen gewoon op basis van de cover alleen al. De stethoscoop, de hamer van in de rechtbank, kippenvel. Ook het binnenwerk is weer, naar goede HamleyBooks gewoonte, helemaal in orde.

Dat Pat Craenbroek weet hoe ze een spannend verhaal moet schrijven waar ze de lezer geboeid houdt, waar ze je op het verkeerde spoor zet, waar twist & turns zijn, waar heftige onderwerpen niet geschuwd worden is met dit tweede boek toch echt wel bevestigd.

‘Margeaux deed zelfs geen moeite op haar teleurstelling te verbergen. Ze was als openbaar aanklager aan de slag gegaan om onrecht ge bestrijden, om misdadigers op te pakken, ...’

Je leest het boek in vier delen, elk deel geeft veel informatie vrij en toch kon ik de puzzelstukjes niet in elkaar laten passen. Pas op het einde van het verhaal, bij de ontknoping viel alles samen en paste alles erg knap in elkaar.

Een krachtig verhaal waar niet iedereen is wie ze zeggen te zijn, heftige beslissingen die gemaakt worden, erg knap dat de auteur dit zo geboeid heeft kunnen overbrengen met de juiste dosis ‘shock-effect’ en een openbare aanklager die niet kan loslaten.

Margeaux is erg ambitieus en erg intuïtief, lijkt soms teveel met haar verstand en te weinig met haar hart na te denken. Of toch net niet? Is ze mijn favoriete personage? Nee, eigenlijk niet en het duurde tot het einde van het boek tot ik haar eigenlijk volledig begreep en voldoende sympathie voor haar kon opbrengen.

(Ik bedoel dit als iets positiefs, het gaf het einde voor mij nog meer waarde, maar daar ga je hem dus zelf voor moeten lezen als je me wil snappen. :))

‘Margeaux spoelde samen met de laatste slok uit haar glas haar zelfbeklag door. ‘Wat een walgelijke wereld toch,’ prevelde ze stil.’

Is dit een knaller! Jazeker! Een mustread? Jazeker! Een pageturner? Jazeker. Ik zag alles zo visueel sterk voor me, dit is een boek waarvan de verfilming een kwestie van tijd is. Ik ben fan.

Een spannende thriller die psychologisch ook erg sterk is. Ik heb het boek in 1 keer uitgelezen, het was gewoonweg geen optie om hem weg te leggen. Dus Pat Craenbroek wanneer mogen we je volgende boek verwachten?

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief