Wij zijn licht

Door Gerda Blees

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van Woongroep Klank en Liefde. Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling verdachten in een strafzaak geworden. Door de ogen van de nacht, de buren, de twijfel, de vader van een van de huisgenoten, een sinaasappelgeur en vele andere personages en entiteiten zien we hoe elk van de betrokkenen een ander antwoord geeft op de vraag hoe Elisabeth kon overlijden. Wie is er schuldig? En heeft de woongroep nog een toekomst? Wij zijn licht is een beklemmende en tegelijkertijd hoogst vermakelijke roman over kleine mensen in een grote wereld, en hun verbindende maar ook vernietigende verlangen om in verheven idealen te geloven. Gerda Blees (1985) debuteerde met de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet. Lovende kritieken vielen haar ten deel, alsook het C.C.S. Crone Stipendium. In 2018 verscheen haar poëziedebuut Dwaallichten, genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Kaat Van der haegen

op 25/03/2021

Een bizar verhaal gebaseerd op een ware gebeurtenis* wordt in 25 hoofdstukken verteld. Elk hoofdstuk wordt verteld vanuit een ander perspectief. Niet alleen de buren en de ouders van de protagonisten zijn de vertelperspectieven maar ook minder voor de hand liggende komen aan bod. Zo komen onder meer de geitenwollen sokken, de cello, de feiten en de sinaasappelgeur aan het woord. Elke verteller brengt de lezer dichter bij het ontrafelen van wat er in de zomer van 2017 binnen een Utrechtse woongroep gebeurde. De verdienste van Gerda Blees is dat ze zich niet alleen beperkt tot de feiten maar de lezer ook inzicht verschaft in wat aan de fatale afloop van het experiment voorafging . Een schrijnend verhaal dat je wakker houdt en aan de ribben blijft kleven. Niet alleen omwille van het verhaal zelf maar ook omwille van haar originele mooie stijl een must-read!

*De schrijfster haalde de inspiratie voor haar boek uit een nieuwsbericht over het overlijden van een vrouw in een Utrechtse woongroep in de zomer van 2017
https://www.rtlnieuws.nl/node/54451

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief