Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 06/05/2021

Mooi, intiem boek over drie sterke vrouwen, getekend door hun verleden dat zich afspeelde tegen de woelige periode van Joegoslavië na de Tweede Wereldoorlog tot de recente burgeroorlog.

De hartverscheurende keuze die Vera moest maken tussen verraad van haar man en de veiligheid van Nina, haar dochter, de gevolgen hiervan voor de ontwikkeling van Nina, is op zeer sterke wijze neergeschreven door de auteur.

Grossman is bekend om de sterke tekening van zijn personages, het uitpuren van de karakters en het blootleggen van de intieme drijfveren van de mens en in dit verhaal komen die kwaliteiten voor de volle honderd procent tot uiting!

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 26/04/2021

Het is het eerste boek dat ik van deze schrijver lees en in het begin had ik behoorlijk moeite om in het boek te komen. Ik ergerde mij vooral aan de onbeholpen uitspraak van Vera, de oma. Ze spreekt Hebreeuws met een Hongaars accent en in het Nederlands zijn alle lidwoorden weggelaten. Na een hondertal pagina's ben ik het boek opnieuw beginnen lezen en ik zat helemaal in het verhaal. Zeker wanneer ze besluiten om een film te maken over Vera's leven en naar Goli Otok af te reizen, wordt het boeiender en boeiender.

Het boek heeft een open einde, dus het verhaal is niet af.

Dit boek gaat vooral over hoe grote politieke ideologieën gewone mensen dwingen om hartverscheurende keuzes te maken die hen in de kern van het gezin raken en nog generaties lang nazinderen.

Ik heb nog nooit een schrijver dit zo scherp onder woorden weten te brengen.

Het nawoord vertelt dat Vera gebaseerd is op een werkelijk bestaande vrouw, Eva Panic Nahir, een bekende en bewonderde vrouw in Joegoslavië. Er is een monografie en een documentair werk over haar verschenen en op de Servische tv is een reeks programma's aan haar gewijd.

Dit boek brengt best wat teweeg bij de lezer. Het is nog dagen blijven nazinderen.

Zie recensie: https://linda020.webnode.be/l/het-leven-speelt-met-mij-david-grossman/

Lees meer

Door Nadia Huyge

op 23/04/2021

Het boek gaat over 3 generaties vrouwen, over het Joegoslavië onder Tito en over een hartverscheurende keuze en hoe die een heel leven en in dit geval zelfs langer, nazindert.

Iedereen denkt te weten wat hij/zij zou kiezen indien voor de keuze gesteld tussen een dode echtgenoot en een 6-jarig kind, maar ik denk dat niemand hierover kan oordelen tenzij je zelf, in dezelfde omstandigheden, een keuze zou moeten maken. Feit is : er bestaat hier niet zoiets als “de juiste of de goeie keuze”. Het verhaal deed me sterk terugdenken aan Sophie’s Choice van William Styron, een boek dat ik in mijn studententijd heb gelezen .

Ik vond “Het leven speelt me mij” van David Grossman een fantastisch boek; het heeft me een paar stompen in de maag gegeven (ik ga hier niet dieper op in om niet teveel prijs te geven van de plot), zo confronterend vond ik het op sommige momenten. Het enige dat me wat stoorde was het immigranten-Hebreeuws van de grootmoeder : in het begin dacht ik nog dat het aan de vertaling lag. Niet dus...
Pas toen ik het boek uit had, kwam ik te weten dat het gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal.
Een aanrader, als het al eens iets heftiger mag zijn.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief