Wildevrouw

Door Jeroen Olyslaegers

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde echtgenote baarde een kind alvorens te sterven, de andere twee stierven met een kind in hun buik. Na al dat verlies acht hij zichzelf vervloekt. Vanuit Amsterdam blikt Beer terug op zijn laatste jaren in het zestiende-eeuwse Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte. Antwerpen floreert in handel en geld, maar er heerst tegelijk een grote onrust. Beer maakt deze oplopende spanningen van dichtbij mee in zijn herberg waar vrije gedachten en zoete wijn vloeien, en waar plannen worden gesmeed door een geheim genootschap. Alles wordt op scherp gesteld wanneer als gevolg van overmoedige wereldveroveraars een wildevrouw in zijn herberg terechtkomt.
Wildevrouw is een wervelende, monumentale roman over het verlangen naar eenheid en het veroveren van een innerlijke waarheid, vol vlees en geuren, vol narren en blinden, vol handelaars en woekeraars, profiteurs en bedriegers, vroedvrouwen, cartografen, schilders, drukkers en astrologen, waarbij verlangen en zelfbedrog dansen door de straten van een gedoemde stad.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 05/01/2021

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) is één van onze flamboyantste schrijvers van het ogenblik. Met Wil uit 2016 brak hij definitief door in de literaire wereld. Het werk werd onthaald op applaus en tevens gelauwerd in Vlaanderen en in Nederland ook al was het een typisch Vlaams werk.
In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre.
In zijn nieuwe werk neemt Olyslaegers de lezer mee naar het Antwerpen van de 16e eeuw.
Het hele verhaal wordt verteld door de herbergier Beer, een welbespraakt heerschap waarin ik zowel figuur en taal van de auteur herken. Deze herbergier is ook nog een subliem verteller en dat heeft hij absoluut gemeen met zijn geestelijke vader.
Wildevrouw speelt zich af in Antwerpen en Amsterdam, rond het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Het verhaal is een regelrechte ode aan de Stad Antwerpen en haar bewoners en de stad is dan ook een van de personages!
Het verhaal draait om Beer, een Antwerpse herbergier die tien jaar eerder naar Amsterdam is gevlucht en daar nu zijn herberg heeft in de deftige Warmoesstraat. In Antwerpen was hij een Wildeman, lid van een vriendengroep die zich als wildemannen kleedde bij hun gezamenlijke bijeenkomsten. Het was een onschuldig genootschap, heel anders dan de ‘Familie’, waar Beer nolens volens ook bij betrokken raakt. Deze groep van vooraanstaande handelslui en notabelen lijven Beer vooral in, opdat ze in zijn herberg kunnen samenkomen en er hun gevaarlijke boeken in de kelder kunnen opslaan, iets wat hem later zuur zal opbreken.
De Engelse humanist John Dee, filosoof, wiskundige en adviseur van koningin Elizabeth, die ook werkelijk enige tijd in Antwerpen verbleef, schrijft in de herberg van Beer een van zijn belangrijke werken. En de schilder Pieter Bruegel, in de stad gemeenzaam bekend als Pierre den Drol zo lezen we, speelt eveneens een rol, net als zijn schilderij De Dulle Griet.
Op een dag arriveert er een schip in de haven dat als enige terugkeert van een mislukte expeditie om langs het noordwesten China en Indië te bereiken. Als buit heeft het een in bont gehulde vrouw en haar jonge dochtertje bij zich, de Wildevrouw. Omdat de stadsbewoners het bont voor een harige huid aanzien, beschouwen zij de twee als halve dieren.
Als de politieke en godsdienstige verwikkelingen, tussen katholieken, Hugenoten, Calvinisten en Geuzen de stad verdelen en uitmonden in de Beeldenstorm van 1566, staan de talrijke partijen onverzettelijk, soms gewelddadig en steeds chaotischer tegenover elkaar. In dit louche spel met onbetrouwbare spelers wordt Beer tegen wil en dank meegesleurd en tenslotte verraden. Hij ontvlucht de stad samen met de wildevrouw en haar kind.
Tien jaar later vertelt hij in Amsterdam zijn verhaal, aangevuld met verhalen van na zijn vertrek, die hij te horen krijgt van latere vluchtelingen die hem in zijn nieuwe herberg bezoeken. Zo hoort hij dat het in Antwerpen alleen maar slechter geworden is, met als wreedste dieptepunt de Spaanse Furie waarbij in het najaar van 1575 muitende soldaten drie dagen lang plunderend, verkrachtend, moordend en brandstichtend door de stad trokken met naar schatting zevenduizend doden als gevolg.
De auteur vertelt heel ritmisch en melodieus en maakt zijn verhaal zo haast visueel.

Lees meer

Door Ken V

op 19/12/2020

We zijn in de jaren 60' van het 16de eeuwse Antwerpen, de gouden eeuw, waar we de stad zien en beleven door de ogen van de herbergier Beer. In zijn herberg passeren belangrijke en minder belangrijke figuren, die mee het lot van deze stad zullen bepalen. Antwerpen floreert door de handel, maar onderhuids komt de eenheid onder druk te staan, wanneer de spanningen oplopen tussen rooms-katholieken, lutheranen, calvinisten, etc., maar onderliggend ook door hebzucht en overmoed, dorstig naar absolute vrijheid. De Reformatie, de beeldenstorm, de Spaanse furie, figuren als de Spaanse koning Filips II, landvoogdes Margaretha van Parma, de hertog van Alva, Willem van Oranje, Pieter Breughel, Abraham Ortelius, en vele anderen... Alles en iedereen passeert de revue. Een wervelende, historische roman met daar doorheen, op wonderlijke wijze gecomponeerd, het verhaal van Beer; een worstelend man die door de dood omringd wordt, zijn leven vervloekt acht en in de duisternis op zoek gaat naar het licht.

Een boek dat je katapulteert naar de 16de eeuw. Meesterlijk verteld, vol bravoure. Een fantastisch werk om duimen en vingers van af te likken, en voor mij dé roman van 2020!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief