Wildevrouw

Door Jeroen Olyslaegers

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde echtgenote baarde een kind alvorens te sterven, de andere twee stierven met een kind in hun buik. Na al dat verlies acht hij zichzelf vervloekt. Vanuit Amsterdam blikt Beer terug op zijn laatste jaren in het zestiende-eeuwse Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte. Antwerpen floreert in handel en geld, maar er heerst tegelijk een grote onrust. Beer maakt deze oplopende spanningen van dichtbij mee in zijn herberg waar vrije gedachten en zoete wijn vloeien, en waar plannen worden gesmeed door een geheim genootschap. Alles wordt op scherp gesteld wanneer als gevolg van overmoedige wereldveroveraars een wildevrouw in zijn herberg terechtkomt.
Wildevrouw is een wervelende, monumentale roman over het verlangen naar eenheid en het veroveren van een innerlijke waarheid, vol vlees en geuren, vol narren en blinden, vol handelaars en woekeraars, profiteurs en bedriegers, vroedvrouwen, cartografen, schilders, drukkers en astrologen, waarbij verlangen en zelfbedrog dansen door de straten van een gedoemde stad.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Hugo Wellens

op 10/06/2021

Jeroen Olyslaegers schrijft niet enkel een boeiend boek over de woelige 16de eeuw in Antwerpen maar tussen de lijnen kijken we ook in een spiegel voor onze tijd.

Lees meer

Door Koen Rommel

op 04/06/2021

Ik heb het boek uitgelezen... maar blijf met een wrang gevoel achter. Ik
moest mezelf dwingen om verder te gaan, zat nooit 'in het verhaal' . Nee, het raakte mij niet.
Waaraan ligt het ? De schrijfstijl ? De soms vreemd samengestelde zinnen ? De ingewikkelde tijdsgeest ? Ik weet het niet maar in ieder geval kon dit boek mij niet bekoren.

Lees meer

Door Lieve De Becker

op 24/05/2021

Geweldig boek! Het verhaal brengt ons naar de turbulente 16e eeuw gezien door de ogen van een herbergier. Zijn tegenspoed, de grillen van de natuur, de hoogmoed van de adel hebben allemaal invloed op hoe hij het leven ondergaat.
De Wildevrouw zelf heeft weinig verhaal gekregen, maar is eerder een illustratie over hoe er met het vreemde werd omgegaan.
Dat oorlog en twist omwille van geloofsovertuiging van alle tijden zijn, wordt ook hier weer bewezen.
Luisteren naar de podcast van Klara is absoluut een meerwaarde.

Lees meer

Door Mieke D'haese

op 10/05/2021

De auteur slaagt erin om op beeldende wijze de tijdsgeest van het boek te beschrijven. Soms zijn de historische feiten te dominant waardoor het personage wat teveel op de achtergrond verdwijnt.

Lees meer

Door Sofie Jonck

op 23/04/2021

In Wildevrouw volgen we herbergier, Beer, doorheen de jaren die hem het meest getekend hebben, van het verliezen van drie vrouwen in het kraambed, tot zijn vlucht uit Antwerpen. Om alles op een rijtje te krijgen, overloopt hij 's nachts de belangrijkste gebeurtenissen van die jaren. Het verhaal dat hij vertelt is naar God gericht omdat hij nog steeds niet alle antwoorden op zijn vragen heeft gevonden.

Het hoofdpersonage, Beer, vond ik met momenten moeilijk om te ontcijferen. In het begin van het boek vond ik dat hij heel meegaand is met de 'geleerden', vaak veinst hij ook heel goed alsof hij alles begrijpt. Terwijl hij naar het einde toe wel meer afstand neemt van de geleerden en bijvoorbeeld niet meer klakkeloos aanvaardt wat ze hem toevertrouwen of wat ze van hem vragen.

Diezelfde kijk heb ik ook op de relatie tussen Beer en zijn zoon. Vroeg in het verhaal lijkt hun band heel hecht te zijn en lijkt Beer ook te slagen in zijn opzet om zijn zoon op te leiden tot herbergier. Waar de zoon dan naar het einde toe volledig van Beer losrukt en ze eigenlijk geen direct contact meer hebben.

Desalniettemin vond ik het boek in het algemeen zeker een geslaagd stukje literatuur. Ik heb veel bijgeleerd over de 16e eeuw en hoe Antwerpen er in die tijd voor stond. Ik vindt dat de contrasten tussen de 'goede' en 'slechte' tijden heel goed afgebeeld worden in alle (relationele) gebeurtenissen.
Ik vond het echter ergens jammer dat er geen echte ontknoping in het verhaal zit.
Ergens had ik ook een ommekeer in Beers gedrag verwacht, maar dat doet zeker niet af aan het verhaal.

Daarnaast vond ik schrijfstijl zalig! Al van de eerste zin "Wanneer een vent drie vrouwen aan de aarde heeft moeten toevertrouwen, de een na de ander, en twee van hen ook nog eens deze wereld hebben verlaten met een bijna voldragen kind in hun buik, dan acht hij zijn zaad vervloekt." was ik helemaal verkocht. Het boek puilt uit van de prachtige zinnen, met veel alliteraties en andere stijlfiguren.
Als je dit boek daarnaast vergelijkt met een vertaald werk, valt het taalgebruik van een Vlaamse schrijver toch snel op, zeker in dit boek waarbij de 16e eeuw benadrukt wordt door oudere structuren en woordvormen. Wat voor mij persoonlijk wel een pluspunt is. Ik snap anderzijds dat de lange, bombastische zinnen soms kunnen afschrikken.

Persoonlijk vond ik de stukken over de Schelde het leukst om te lezen en om te ontdekken hoe afhankelijk men er wel niet van was (en nog steeds is), maar ook hoeveel vreugde en leven het met zich meebracht.

Als extra verwijs ik graag naar de podcast 'De Wereld van Wildevrouw met Jeroen Olyslagers' van Klara. Hierin vertelt Jeroen meer over zijn werk en het onderzoek dat hij verricht heeft om dit verhaal ook historisch grotendeels te doen kloppen. De middeleeuwse muzikale tussenstukken zijn absoluut een meerwaarde om in de juiste stemming te komen. Ook fragmenten van het luisterboek zijn aan de podcast toegevoegd. Beer wordt hierin vertolkt door acteur Stefaan Degand, wie de perfecte hoeveelheid rauwheid in het verhaal weet te leggen.

Wildevrouw was voor mij het eerste boek dat ik van Jeroen Olyslaegers gelezen heb.
En na het lezen werd me zijn boek Wil aangeraden. Ik ben zeker benieuwd om me ook in dit boek te verliezen.

https://sofieslovelyworld.wordpress.com/2021/04/10/review-wildevrouw/

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief