De opgang

Door Stefan Hertmans

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In de zomer van 1979 trok een huis in het Gentse Patershol de aandacht van Stefan Hertmans. De blauweregen hing bestoft neer, maar de geur trof hem diep en bracht hem terug naar zijn kinderjaren. Hij kocht het pand in een opwelling. Pas nadat hij het twintig jaar later had verkocht werd hij geconfronteerd met wat er zich tijdens de oorlog had afgespeeld. Verbijsterend was de ontdekking dat de vroegere bewoner een ss’er was. ‘Het is onbegrijpelijk,’ schrijft Hertmans, ‘dat alles wat ik toen al had kunnen weten of tenminste toch vermoeden, zo gedachteloos aan mij voorbij had kunnen gaan.’ Langzaam komt de man die hij wil leren begrijpen in beeld, alsook zijn Nederlandse, pacifistische echtgenote en hun kinderen, van wie de oudste zoon een vooraanstaand Vlaams intellectueel zou worden. Hertmans spreekt met nabestaanden, raadpleegt archieven, vindt intieme documenten. In zijn herinnering loopt hij weer door alle kamers die hij zo lang heeft bewoond. In De opgang komt de lezer huiveringwekkend dicht bij een politiek drama, dat ook een huwelijksdrama was. Opnieuw blijkt Hertmans verbonden met een verhaal dat aan belangrijke historische gebeurtenissen raakt. Opnieuw brengt het zijn verbeelding en pen op briljante wijze in beweging.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ruben Desmidt

op 09/04/2021

Op een meesterlijke manier laat de auteur je een donkere geschiedenis herbeleven alsof je er zelf getuige van bent. Opmerkelijk hoe dichtbij het nazisme destijds aanwezig was in ons land!

Door het leven van Willem Verhulst vanuit zoveel verschillende standpunten te belichten, krijg je als lezer een bijzondere kijk op het tragische verleden van collaboratie en extreme Vlaamsgezindheid.

Het verhaal heeft zoveel raakvlakken met de wereld waarin wij leven, dat het onmogelijk is om er ongevoelig bij te blijven. Een wandeling door het Gentse Patershol zal nooit meer hetzelfde zijn.

Lees meer

Door Chris Verhaegen

op 28/02/2021

Het blijft een merkwaardige periode, de oorlogsjaren en erna. Deze invalshoek is dan weer helemaal anders en geeft aan dat de scheidingslijn tussen 'goed' en 'fout' soms heel dun is. Vooral als je leest hoeveel bekende persoonlijkheden toch ergens aanleunen bij dit verhaal. Een openbaring.

Lees meer

Door iris Soete

op 21/02/2021

Een stukje geschiedenis waarvan ik geen weet had.
Weliswaar geen fraai verhaal.
Nuchter geschreven in een begrijpelijke taal .
Wie Gent wat kent kan makkelijk de sfeer voelen en meewandelen door het verhaal.
Het blijft in de boekenkast staan.

Lees meer

Door Daniel Vanrysselberghe

op 01/02/2021

Een prachtig boek, een evenknie van "Oorlog en Terpentijn". ook in dit boek krijgen we een menselijk verhaal tegen de achtergrond van bezetting en oorlog. Ook hier bepalen de omstandigheden of een relatie standhoudt of niet. Bovendien een goed doordachte opbouw met voortdurende wisseling van nu, eind jaren '70 en de oorlogsperiode. Ik heb dit met heel veel plezier gelezen.

Lees meer

Door Jeanne Tielen

op 11/01/2021

Een goed boek over collaboratie en de gevolgen voor de ganse familie ook jaren na de feiten. Eigenlijk blijft het levenslang nasluimeren bij de nabestaanden.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief