De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De opgang

Door Stefan Hertmans

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In de zomer van 1979 trok een huis in het Gentse Patershol de
aandacht van Stefan Hertmans. De blauweregen hing bestoft
neer, maar de geur trof hem diep en bracht hem terug naar zijn
kinderjaren. Hij kocht het pand in een opwelling. Verbijsterend
was de ontdekking dat de vroegere bewoner een ss’er was geweest.
Pas nadat Hertmans het huis twintig jaar later had verkocht
ging hij op zoek naar wat er zich tijdens de oorlog had
afgespeeld. ‘Het is onbegrijpelijk,’ schrijft hij, ‘dat alles wat ik
toen al had kunnen weten of tenminste toch vermoeden, zo
gedachteloos aan mij voorbij had kunnen gaan.’Langzaam komt Willem Verhulst in beeld, de man die hij
wil leren begrijpen, alsook zijn Nederlandse, pacifistische
echtgenote Mientje en hun kinderen, van wie de oudste zoon
Adriaan een vooraanstaand Vlaams intellectueel zou worden.
Hertmans spreekt met nabestaanden, raadpleegt archieven,
vindt intieme documenten. In zijn herinnering loopt hij weer
door alle kamers die hij zo lang heeft bewoond. In De opgang
komt de lezer huiveringwekkend dicht bij een politiek drama,
dat ook een huwelijksdrama was. Opnieuw blijkt Hertmans
verbonden met een verhaal dat aan belangrijke historische
gebeurtenissen raakt en opnieuw brengt het zijn verbeelding en pen op briljante wijze in beweging.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Frans De Baets

op 07/11/2021

Dit boek leest zeer vlot en nodigt uit om uit nieuwsgierigheid snel door te lezen! Het verhaal dat uitgaat van het leven van een overtuigd collaborateur brengt de lezer heel dicht bij het echte leven in die tijd die vele “post oorlog geborenen” eerder als een abstract gegeven bekend is, voor hen (ons) een levensecht document.
Hoe idealisme door oogkleppen het doel wettigt zonder de “collateral dammage” in overweging te brengen.
Zoals in eerdere werken een directe aansprekende taal. Het boek bracht terug het verhaal van “Will” door Jeroen Olieslagers voor ogen. In dit boek is de protagonist iemand die van twee ruiven eet en zich zo van beoordeling onttrekt. Nu nog een persoonlijk verhaal over een verzetsstrijder en een trilogie is rond.

Lees meer

Door Marlies van Bouwel

op 01/11/2021

Heel mooi boek. Het is goed dat Hertmans naar Duitsland is gegaan voor de noodzakelijk research, maar naar mijn gevoel kwam hij er niets te weten dat ter zake was en dus had hij het ook weg mogen laten.
Het boek gaat vooral over Mientje, en dat verhaal is het sterkst, sterker uitgewerkt dan het verhaal van Willem Verhulst. Haar begrijp ik, hem helemaal niet.

Lees meer

Door Guido Bergmans

op 10/08/2021

De opgang. Stefan Hertmans

Boek over het leven van Willem Verhulst (1898 – 1975). Kort samengevat: activist aan het einde van WO I, flamingant, franskiljonshater, en aangetrokken tot de Groot-Germaanse gedachte. In de tweede Wereldoorlog volop mee in de collaboratie als Vlaamse SS-man. Na de oorlog gevlucht naar Duitsland, maar hier na een aantal maanden aangehouden, overgebracht naar België en berecht. Hij krijgt de doodstraf, die wordt omgezet in levenslang. Verhulst komt onder voorwaarden vrij in 1953.
Het boek wordt aangekondigd als een roman, maar is in mijn ogen toch eerder een biografie, en een goed geresearchede ook, met als surplus een stuk verbeelding, die naadloos aansluit bij de historische gegevens. Deze zijn voor een deel gebaseerd op dagboeken, brieven van de betrokkenen, de boeken die de kinderen van Willem Verhulst geschreven hebben, en interviews met de bejaarde dochters. Alles dus nogal subjectief. Toch weet Hertmans ook toegang te krijgen tot het gerechtsdossier van Verhulst, met de hulp van enkele academici (waaronder Bruno De Wever, dit in scherp contrast met de laudatio die broer Bart De Wever ten beste gaf bij de viering tgv de negentigste verjaardag van de derde vrouw van Verhulst, Griet, die tientallen jaren lang zijn minnares was geweest en notoire Hitler-adept tot op het laatste).
Hertmans past in dit boek wederom het procedé toe dat ook al in Oorlog en Terpentijn voorkwam: zijn eigen leven vermengen met dat van zijn hoofdpersoon, waarbij in dit boek de directe verbinding tussen de twee het huis in het Patershol in Gent is. Hierdoor komt alles heel authentiek over, zonder effectjagerij, sober, met toch poëtische en emotionele momenten, vaak met betrekking tot het huis (de blauweregen bv.).
Het boek is uitgebreid verlucht met foto’s, maar die zijn erg klein afgedrukt en soms ook erg donker, waardoor ik vaak veel details mis. Ligt dat aan mijn ogen of is het zo bedoeld? Iemand op Goodreads wees op de gelijkenis met de mij onbekende (ik ben maar een gewone lezer, geen letterkundige) Duitse schrijver Winfried Sebald, die in zijn romans ook feiten, fictie en ietwat vage zwart-wit foto's vermengde.
Misschien is de eigenlijke hoofdpersoon niet Willem Verhulst, maar zijn Nederlandse (tweede) echtgenote Mientje. Je voelt in de tekst de bewondering doorschemeren die Hertmans voor haar voelt. Ze komt naar voren als een sterke vrouw, sociaal geëngageerd, diep religieus , consequent ethisch, en intellectueel de meerdere van haar man. Hoe ze besluit bij hem te blijven, ondanks zijn door haar verafschuwde collaboratie met de nazi’s, en ondanks zijn huwelijksbedrog, is tegenwoordig niet meer denkbaar. De volledig toewijding aan haar gezin primeerde.
Andermaal een heel goed boek van Stefan Hertmans.

Lees meer

Door Miranda Labaere

op 28/05/2021

Dit is het eerste boek van Stefan Hertmans dat ik lees. Het is heel mooi geschreven. En geeft me zin om zijn andere boeken te lezen.

Lees meer

Door Ruben Desmidt

op 09/04/2021

Op een meesterlijke manier laat de auteur je een donkere geschiedenis herbeleven alsof je er zelf getuige van bent. Opmerkelijk hoe dichtbij het nazisme destijds aanwezig was in ons land!

Door het leven van Willem Verhulst vanuit zoveel verschillende standpunten te belichten, krijg je als lezer een bijzondere kijk op het tragische verleden van collaboratie en extreme Vlaamsgezindheid.

Het verhaal heeft zoveel raakvlakken met de wereld waarin wij leven, dat het onmogelijk is om er ongevoelig bij te blijven. Een wandeling door het Gentse Patershol zal nooit meer hetzelfde zijn.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief