Nietzsches tranen

I.D. Yalom

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
In Nietzsches tranen wordt een brug geslagen tussen fictie en non-fictie. Het decor: Wenen aan het eind van de vorige eeuw, de psychoanalyse staat op het punt door te breken. De hoofdfiguren: Friedrich Nietzsche, de `filosoof met de hamer , en Dr. Joseph Breuer, een van de grondleggers van de psychoanalyse. Het drama: Nietzsche loopt met zelfmoordplannen rond nadat Lou Salomé geweigerd heeft zijn vrouw te worden. Dr. Breuer is bezeten van een patiënte en weet zich geen raad met zijn obsessie. Op verzoek van Lou Salomé begint Breuer een poging om Nietzsche te `behandelen , maar hij ontdekt dat Nietzsche spelenderwijs zijn, Breuers, problemen ter hand neemt.

In een meesterlijke en spannende reeks sessies ontwikkelt zich een bizarre vriendschap tussen de twee mannen, die de lezer onontkoombaar betrekt bij de afgronden van de geest. De vertaling is van Nijhoff-prijswinnaar Else Hoog.

Wat anderen schrijven over dit boek

Gezegd(en) en gezwegen

Lou Andrea-Salomé had Nietzsche verleid die voor haar in onmacht was gevallen en die ze vervolgens afgewezen had, waardoor hij ontredderd was en zij zich schuldig voelde. Met dit verhaal verleidt ze Breuer in de hoop dat hij met Nietzsche een spreektherapie wil beginnen waarover ze via haar broer die les krijgt van Breuer gehoord had. Breuer kan namelijk niet zwijgen over Anna O. voor wie hij in onmacht viel. Hij spreekt over al deze figuren met de jonge Freud die een paar goede ideeën heeft. Vervolgens wil hij Nietzsche langs slinkse wegen verleiden om bij hem in therapie te komen, maar die wil niet en is Breuer voortdurend te slim af. Dat denkt hij toch. Maar Breuer stelt dan voor dat hij bij Nietzsche in plaats van omgekeerd in therapie gaat, omdat alle vrouwen hem in een toestand van onmacht brengen en hij Nietzsche de beste potentiële therapeut vindt. Zo gezegd, zo gedaan. Doch dan is het van wie een put graaft voor een ander, want nu is hij degene die in onmacht valt voor de intelligentie van Nietzsche. Fascinatie nietwaar, als figuratie van de eigen grootsheid! Maar eind goed al goed, worden ze er allemaal beter van!
Leuk boek voor wie de groten eens in hun mooiste hemd wil zien staan…

intrigerend boek, dat je meer inzicht geeft in de psychoanalyse en het leven van Nietzsche en zijn tijdsgenoten.

Boeiende lectuur van een uitstekend auteur .. Nietzsche leert u hier op een andere manier kennen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!