Het boek Daniel

Door Chris Stoop

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van Chris de Stoops oom Daniel af. In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende opgerold, die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te hebben.

De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders.

In Het boek Daniel vertelt hij op aangrijpende wijze hoe twee verschillende werelden samenkomen. Hij zoekt gerechtigheid voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen, maar ontrafelt ook wat er broeit in hangjongeren die lak hebben aan alles en iedereen.

Een liefdevol, meeslepend en waargebeurd verhaal – een oefening in empathie die nog lang in het hoofd van de lezer zal nawerken.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Mariejeanne Van Steen

op 10/01/2021

Een dorp Saint Léger, dicht bij de Franse grens, waar vierkantshoeven,getuigen van vroeger boerenleven,en het verloop en vergankelijkheid in de tijd. De getuigenis in het boek op deze plek,van de roofmoord op de oom van de schrijver,zijn beklijvend. Hij geeft zijn oom "Daniël",zijn waardigheid terug.
Het proces,zijn niet op sensatie belust verwoorden, eveneens reikt hij een hand naar de jonge daders.
Met respect voor een mens,een slachtoffer.
Een aanrader.

Lees meer

Door Rudy BLOM

op 08/01/2021

Knap geschreven, met een grote betrokkenheid ook gezien zijn burgerlijke partijstelling in de zaak, maar toch altijd de nodige afstand genomen om deze zaak zo uitvoerig mogelijk te benaderen. Hele mooie eenvoudige zinnen die beklijven en soms aan de ribben kleven. Sterke aanrader!

Lees meer

Door Erik Jacobs

op 22/12/2020

Knap geschreven boek over de moord op zijn vereenzaamde oom. Dit op een serene manier met respect voor het slachtoffer, zijn daders en zijn dorp/omgeving.

Lees meer

Door Ken V

op 11/11/2020

Over de hallucinante, dubbele roofmoord op De Stoops oom door een lokale tienerbende.
En alsof dat nog niet genoeg was, volgde er nadien nog die gruwelijke brandstichting. De Stoop onderzoekt hoe het zo ver is kunnen komen met deze jongeren. De 'ontmenselijking' van zijn oom door zowel de lokale gemeenschap als de tienerbende vallen hem zwaar. Ter ere van zijn oom, die al jaren een eenzaam en teruggetrokken boerenbestaan leidde, treedt hij tijdens het assisenproces zelf op als burgerlijke partij, zonder enige juridische bijstand. Na het proces zoekt hij enkele jongeren op voor een gesprek, waaronder ook de spilfiguur. Een onwaarschijnlijke les in nuance en empathie, mooi balancerend tussen feiten en eigen gevoelens. Naast een goede schrijver is De Stoop vooral een mooie mens. Veel respect voor deze man.

Lees meer

Door Eva De Smet

op 13/09/2020

In zijn bekende stijl, beschouwend vanop afstand, neemt Chris De Stoop je mee in het verhaal van zijn oom, zijn dood en het proces. Oordelend, zonder sensatie, vanuit feitelijkheden, doch niet veroordelend, daarbij niet blind voor de verantwoordelijkheden van de daders.
Een verhaal zonder sensatie, maar wel eentje dat je doet nadenken.
Ook wat mij betreft, een aanrader.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief