Het boek Daniel

Door Chris Stoop

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van Chris de Stoops oom Daniel af. In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende opgerold, die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te hebben.

De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders.

In Het boek Daniel vertelt hij op aangrijpende wijze hoe twee verschillende werelden samenkomen. Hij zoekt gerechtigheid voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen, maar ontrafelt ook wat er broeit in hangjongeren die lak hebben aan alles en iedereen.

Een liefdevol, meeslepend en waargebeurd verhaal – een oefening in empathie die nog lang in het hoofd van de lezer zal nawerken.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Jan Moens

op 13/04/2021

Een boek dat leest als een trein en je als lezer onderdompelt in de banaliteit van het kwaad.

Lees meer

Door Frans De Baets

op 11/04/2021

Het boek spreekt onmiddellijk aan door zijn directe taal zonder ver gezochte weeswoorden. Dit onderlijnt de nostalgische eenvoud van het fictie-nonfictie verhaal.
De psychologische benadering van het gedrag van de boosdoeners is mooi uitgesponnen en begrijpbaar gebracht.
Het karakter van Daniël voert je naar meesterwerken van de Vlaamse literatuur: de Vlasshaard, het gezin Van Paemel, de boer die sterft......
Prachtig

Lees meer

Door Liliane Van den Broeck

op 11/02/2021

Het boek werd me aangeraden door een vriendin, ik heb er geen spijt van gehad zelf het boek e lezen. Wat een vlotte pen! Het boek is de zoektocht naar gerechtigheid voor Daniel, een oude boer die wat in de vergetelheid lijkt geraakt te zijn, anderzijds probeert de auteur in de hoofden van de hangjongeren te kijken. Het verhaal heeft me sterk aangegrepen. Dank je wel Chris voor je prachtig boek.

Lees meer

Door Mariejeanne Van Steen

op 10/01/2021

Een dorp Saint Léger, dicht bij de Franse grens, waar vierkantshoeven,getuigen van vroeger boerenleven,en het verloop en vergankelijkheid in de tijd. De getuigenis in het boek op deze plek,van de roofmoord op de oom van de schrijver,zijn beklijvend. Hij geeft zijn oom "Daniël",zijn waardigheid terug.
Het proces,zijn niet op sensatie belust verwoorden, eveneens reikt hij een hand naar de jonge daders.
Met respect voor een mens,een slachtoffer.
Een aanrader.

Lees meer

Door Rudy BLOM

op 08/01/2021

Knap geschreven, met een grote betrokkenheid ook gezien zijn burgerlijke partijstelling in de zaak, maar toch altijd de nodige afstand genomen om deze zaak zo uitvoerig mogelijk te benaderen. Hele mooie eenvoudige zinnen die beklijven en soms aan de ribben kleven. Sterke aanrader!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief