De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Het boek Daniel

Door Chris De Stoop

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins
standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van Chris de Stoops oom Daniel af.
In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In
de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende opgerold, die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te
hebben.De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens
de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een
stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders.In Het boek Daniel vertelt hij op aangrijpende wijze hoe twee
verschillende werelden samenkomen. Hij zoekt gerechtigheid
voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen, maar
ontrafelt ook wat er broeit in hangjongeren die lak hebben
aan alles en iedereen.Een liefdevol, meeslepend en waargebeurd verhaal – een oefening in empathie die nog lang in het hoofd van de lezer zal nawerken.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Al Lens

op 05/04/2022

Met zijn In-Cold-Bloodreconstructie van de roofmoord op een solitaire tachtiger door een Belgisch-Franse straatbende staat De Stoop stil bij het vergane boerenleven.

Lees meer

Door André Oyen

op 06/12/2021

Het boek Daniël
Chris De Stoop – De Bezige Bij, Amsterdam. 254 blz. € 22,99.
Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam, 2020

Chris De Stoop is een Vlaamse journalist en auteur van spraakmakende boeken. Zijn werk is bekroond met vele publieks-, journalistieke en literaire prijzen. In zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992) beschreef hij de internationale vrouwenhandel van binnenuit. Het vervolg Zij kwamen uit het Oosten verscheen twaalf jaar later. In Vrede zij met u, zuster (2010) schreef hij als eerste over de Belgische jihadisten die naar Syrië en Irak reisden. Dit is mijn hof (2015) is zijn aangrijpende relaas over de teloorgang van het boerenland. Zijn nieuwe werk Het boek Daniel, waarin de auteur de gruwelijke roofmoord op zijn oom Daniel reconstrueert vond ik heel sterk en confronterend.
Niet anders is het in zijn meest recente werk Het boek Daniel, waarin de auteur de gruwelijke roofmoord op zijn oom Daniel reconstrueert.
De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders.
Daniel Maroy, Chris de Stoops oom Daniel, is een vereenzaamde oude man van 84 die nog op zijn ouderlijke boerderij woont en alles zelf doet. Op zijn eigen manier, weliswaar. Veel vrienden heeft ie niet, wil ie vast ook niet. Hij is nooit getrouwd geweest, hoewel dat wel zijn plan was. Na de dood van zijn ouders bleef hij achter met zijn broer, die ziek was en nood had aan verzorging. Maar Daniel stond altijd klaar! Maar als Daniel hulp nodig had, was er niemand voor hem, integendeelIn Het boek Daniel vertelt hij op aangrijpende wijze hoe twee verschillende werelden samenkomen. Hij zoekt gerechtigheid voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen, maar hij confronteert de lezer ook met wat er broeit in hangjongeren die lak hebben aan alles en iedereen.
In de daaropvolgende weken wordt een van de moord verdachte jeugdbende uit het dorp opgerold. De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak, op zoek naar gerechtigheid. Na het proces gaat hij een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders, iets wat me niet zo prettig lijkt..

Terwijl de lezer in alle hevigheid woede en onrechtvaardigheid voelt, stelt de auteur zich uiterlijk rustig en beheerst op richting daders en andere betrokkenen. Chris De Stoop haalt zijn oom Daniel uit de anonimiteit en geeft hem gerechtigheid, zonder te eisen, zonder per se de hangjongeren te pamperen.

Lees meer

Door gilles laenen

op 14/11/2021

Het boek Daniel is een waargebeurd en meeslepend verhaal. De Stoop vertelt in zijn boek het verhaal over zijn oom Daniel die op gruwelijke wijze wordt vermoord door een bende jongeren uit het marginale milieu en dit voor enkele duizenden euro's. Deze daad wordt door deze bende ook gefilmd. Om hun daad te verdoezelen, branden ze de boerderij plat. Het verhaal speelt zich af in de gemeente Evernijs in België, alsook in de rechtbank van Bergen en in de gevangenis. Chris De Stoop besluit zich - als nabestaande - burgerlijke partij te stellen, ook al heeft hij geen contact meer met zijn oom. Hij wil gerechtigheid en wil dat de moordenaars worden gestraft. De protagonist van dit boek is een vieze oude man met ruige baard, lange haren en een gerimpeld gezicht. Voor veel mensen is hij een eenzaat. De antagonisten zijn eigenlijk de hangjongeren. Het verhaal speelt zich af in de 21ste eeuw en wordt niet chronologisch weergegeven. Door gebruik te maken van flashbacks drijft De Stoop de spanning op. Je wil verder lezen maar je gaat terug in de tijd. Hij maakt in dit boek wel gebruik van vlot leesbare zinnen. Het is een interessant boek en zeker de moeite waard om te lezen. Belangrijke thema's uit onze maatschappij worden behandeld: gerechtigheid, eenzaamheid, moord, culturele en sociale achtergrond... Ik raad het boek vooral aan omdat het prachtig geschreven is maar ook omwille van de thema's die worden aangehaald.

Lees meer

Door Jan Moens

op 13/04/2021

Een boek dat leest als een trein en je als lezer onderdompelt in de banaliteit van het kwaad.

Lees meer

Door Frans De Baets

op 11/04/2021

Het boek spreekt onmiddellijk aan door zijn directe taal zonder ver gezochte weeswoorden. Dit onderlijnt de nostalgische eenvoud van het fictie-nonfictie verhaal.
De psychologische benadering van het gedrag van de boosdoeners is mooi uitgesponnen en begrijpbaar gebracht.
Het karakter van Daniël voert je naar meesterwerken van de Vlaamse literatuur: de Vlasshaard, het gezin Van Paemel, de boer die sterft......
Prachtig

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief