De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Wolfstijd

Door Harald Jähner

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Dansen tussen de puinhopen: Duitsland na de ‘bevrijding’

‘Zoveel begin was er nog nooit. Zoveel einde ook niet.’ Zo omschrijft Harald Jähner de ‘wolfstijd’ in Duitsland, die begon met het einde van de Tweede Wereldoorlog en tot diep in de jaren vijftig voortduurde. Toen de oorlog voorbij was, stonden de Duitsers voor het grote niets, de Stunde null. De ramp die ze zelf hadden veroorzaakt was ongekend, het aantal doden niet te overzien. De steden lagen in puin, kinderen groeiden op zonder vader, meer dan de helft van de bevolking was op drift. Miljoenen vluchtelingen en ontheemden, ontslagen dwangarbeiders en terugkerende krijgsgevangenen moesten in de chaos een nieuw bestaan zien op te bouwen. Maar te midden van alle armoede, honger en anarchie ontstond ook een niet te onderdrukken levenslust, een verlangen naar dansen, naar welvaart – en naar vergetelheid.

Wolfstijd is een grote naoorlogse mentaliteitsgeschiedenis die de Duitsers in al hun diversiteit toont: van de naamloze verkopers op de zwarte markt, hun zakken volgepropt met pakjes Lucky Strike, tot stijlvolle huisvrouwen, gezeten aan een niervormige designtafel. Van ‘heropvoeder’ Alfred Döblin en de intellectuelen die een cultuur van debat reanimeerden, tot Beate Uhse, die de eerste seksshop ter wereld opende. Jähner schildert het sociale panorama van een decennium dat beslissend was voor de Duitsers en in veel opzichten heel anders was dan we denken.

‘Als sfeerbeeld van de naoorlogse samenleving is dit een grandioos geschreven boek. De sterke formuleringen en scherpe observaties onderscheiden het van andere boeken.’ – Süddeutsche Zeitung

‘Groots panorama van de naoorlogse tijd.’ – Die Zeit

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 20/10/2020

Wolfstijd - Duitsland en Duitsers 1945 - 1955, door Harald Jähner


Overleven na een oorlog

Opgegroeid in de jaren 70 en 80 lijkt de Tweede Wereldoorlog ver achter me te liggen maar toch is er een bevreemdende fascinatie voor de donkerste periode uit de recente geschiedenis. Werd deze belangstelling aangewakkerd doordat mijn grootmoeder zonder schroom over het verlies van haar man en de vlucht met haar 6 kinderen naar Frankrijk kon vertellen? Of is het door de toenemende polarisatie en de opkomst van extreem rechts die me doen denken aan de onheilspellende jaren 30? Hoe het ook zei, er is geen periode waarvan elk aspect zo gedetailleerd opschreven is als Wereldoorlog II.

Alhoewel. Wat ik me wel eens afvroeg: hoe verging het de Duitsers zélf de jaren vlak na de hel van bombardementen? Hoe overleefden zij die periode in kapotgeschoten steden in een bezet land met een vernietigde economie en industrie?

Harald Jähner dook in deze bizarre tijd en beschrijft in Wolfstijd hoe Duitsland in een periode van 10 jaar er quasi volledig bovenop krabbelde. Hij schetst een duidelijk beeld van een naoorlogs overwonnen land waarin Duitsers, krijgsgevangenen, dwangarbeiders, verdrevenen en kampoverlevers terug recht proberen staan. In een boeiende vertelstijl, en met vele getuigen uit alle gelederen, brengt Jähner op een accurate wijze verslag. Door net de gewone man, en in dit geval voornamelijk de gewone vrouw, te belichten, geeft hij ons een treffend en correct verloop van het dagelijkse leven en de nieuwe overlevingsstrijd van 1945 tot midden jaren 50.

In Wolfstijd brengt Jähner alle overlevenden van deze gruwelperiode aan het woord. Hierdoor wordt snel duidelijk dat de naoorlogse periode net zoals de oorlog zelf een tijd was om proberen te overleven. Wat inhoudt dat ook dan het slechtste in de mens naar boven komt en zij zich gaan gedragen als hongerige wolven. Gelukkig waren er ook vele (jonge) Duitsers die hoopvol naar de toekomst keken en terug iets van hun leven wilden maken. Het zijn voornamelijk zij die Duitsland op het spoor hebben gekregen en daarmee de positieve noot in dit boek brengen.

De combinatie van Jähners vlotte schrijfstijl, historische getuigenissen en ongeziene foto’s maakt van Wolfstijd een compleet en must-read boek.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief