Rafelen

Door Sanne Huysmans

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Clara Badisco kent liefde, zo groot dat die al het onheil van de wereld toedekt. Wanneer het voorwerp van haar liefde plots weggaat en dertig dagen bedenktijd vraagt, komen oude vragen en twijfels weer bloot te liggen. Het wordt een maand van slingeren tussen hopen en verstoten, tussen rouwen of houden van die ene man. Aanvankelijk kluistert ze zich aan de keukentafel, maar de perimeter waarin ze zich waagt, wordt stilaan groter en de buitenwereld dringt zich steeds nadrukkelijker op. Na dertig dagen mijmeren staat ze ongemerkt ergens anders en kan het leven weer aanvangen. Een reeks toevallige gebeurtenissen brengt Clara in het kantoor van professor Herman Ides, hoofd van het fysicadepartement. Hij geeft haar een onverwachte opdracht en ze duikt onder in zijn wereld.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Patrick Houben

op 11/05/2018

Dit boek is zo rijk dat het even duurde om de moed te vinden om dit boekverslag te schrijven. De angst om een onvolwaardig verslag van dit boek te brengen werkte verlammend. Een perfect boek verdient een volwaardige recensie. Ben ik daartoe in staat?

Onlangs vroeg iemand mij "Is er een boek dat je leven veranderde?". Mijn antwoord was "Ja, een boek dat ik niet lang geleden las, Rafelen van Sanne Huysmans!".

Ik kan enorm genieten van een boek dat goed geschreven is, dat rijk aan taal en ideeën is. Wanneer je zelf in een vergelijkbare afzondering leeft zoals Clara, Gé en Alex, de tenoren van Rafelen, dan leef je mee. Maar wanneer ook je voornaamste voedsel denken is en deze gedachten delen en verbeteren met vaste vriend(innen), dan krijgt een boek als Rafelen een bijzondere meerwaarde. Op geen enkel ogenblik doen de hoofdpersonages iets ongeloofwaardig in dit boek. Ik begrijp volkomen wat hun twijfels zijn, en waarom ze soms vast komen te zitten in iets wat ze niet echt wensen, hun onvermogen om De Liefde te vinden. Alles klopt.
Het klopt zelfs iets te veel, waarmee ik bedoel dat je onmogelijk zo'n consequent juist leven als dat van Clara kan scheppen zonder te putten uit je eigen levenservaring. Rafelen moet grotendeels autobiografisch zijn.
Sanne Huysmans schreef een volwassen boek. Toch is nog jong, en zal waarschijnlijk door haar manier van denken jong blijven. Als ze trouw blijft aan haarzelf.

En om terug te komen op het begin van deze bespreking, waarom dit boek mijn leven veranderde? Omdat ik de uren die ik dagelijks doorbracht met het opbouwen van ideeën en theorieën niet meer beschouw als piekeren maar als werken.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief