De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Oogst

Door Sien Volders

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Hoe ver gaat een moeder om haar kind een beter leven te bieden? En hoe sterk is een jongensvriendschap?

De Roemeense Alina reist met haar elfjarige zoon Lucian naar Sicilië om daar het geld te verdienen dat thuis hard nodig is. Terwijl Alina tijdens het zware werk op een tomatenplantage haar hoop en verwachtingen voortdurend moet bijstellen, ontmoet Lucian twee jongens van zijn leeftijd, met heel verschillende achtergronden. Gedurende het jaar waarin ze bevriend zijn, vechten de drie jongens met elkaar, voor elkaar en tegen de wereld. Tot die hen inhaalt. Oogst is een schrijnend verhaal over veerkracht en vriendschap, en over de strijd om een waardig bestaan aan de onderkant van Europa.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 11/06/2022

Het tweede boek van Sien Volders is weerom een schot in de roos !
Het soort boek waarin je vanaf de eerste pagina wordt meegesleurd met het schrijnende verhaal en ondergedompeld in een alles behalve aangename wereld van moderne slavernij en uitbuiting (de economische “gelukszoekers”…).
Wie denkt dat de schoolgaande jeugd niet meer te motiveren valt om te lezen, probeer het eens met dit boek van Sien Volders. Het thema van de arbeidsmigratie is brandend actueel, universeel en maatschappelijk relevant. Het hoofdpersonage, de Roemeense Alina, is natuurlijk nog jong (een prille dertiger) maar de veerkracht en weerbaarheid van die vrouw zijn fenomenaal : het is prachtig om te zien hoe zij in die barre omstandigheden haar zelfrespect en eigenwaarde weet te behouden en hoe zij zelfs in de meest miserabele omstandigheden het beste weet te maken van de situatie. Al is dat lang niet iedereen gegeven….
Zeker lezen, een absolute aanrader !

Lees meer

Door Frank Eulaers

op 21/06/2021

Zeer mooi boek als je erin begint kun je moeilijk stoppen. Ik vraag mij af hoe Sien zulke mooie verhalen kan schrijven zonder hetzelf te hebben meegemaakt. Echt ontroerend.

Lees meer

Door lu de ruyte

op 04/03/2021

Ik heb het boek met interesse gelezen.
Literair , geen hoogstaande literatuur .
Realistische weergave van de problematiek, uitbuiting, gemis van het thuisland, enz...’

Lees meer

Door Erik Jacobs

op 06/02/2021

Prachtig geschreven. Aangrijpend ook.
Dit boek zal toch nog even aan mijn huid blijven plakken.

Lees meer

Door els van haute

op 17/12/2020

Oogst. Door: Sien Volders.

Noord las ik voor de cover en de achterflap. Oogst las ik omdat ik sinds Noord een ferme Sien fan ben. Sien heeft een eigen stem, een stem van hier die verhalen vertelt van daar, en dat maakt haar uniek.

Vol goesting begon ik in Oogst en ik dacht al heel snel: ‘dit is niets voor mij, te donker, te confronterend’. En toch las ik verder, gejaagd. Ik las en las en dacht alleen maar: oh, wat is dit goed’.

Sommige schrijvers zijn goed in verhalen vertellen, anderen kunnen dan weer prachtig schrijven, nog anderen zien een misstand en klagen die aan. Volders doet dat alles, in één boek. Niet veel doen er haar dat na.

Tijdens de Boekenbeursmarathon hoorde ik haar al vertellen over De Roemeense Alina en haar zoon Lucian die met de bus naar Sicilië vertrekken zodat Alina daar in een tomatenbedrijf geld kan verdienen om (onder andere) haar vader zijn rolstoel te bekostigen. Alina is fictief maar staat jammer genoeg symbool voor massa’s vrouwen die dagdagelijks echt dit werk doen, in erbarmelijke omstandigheden.

Omdat Alina een moeder is doet ze haar best om alles zo aangenaam mogelijk te maken voor haar zoon, hoewel ze ook niet wil dat hij denkt dat ze echt niets méer waard zijn. Die tweestrijd is pijnlijk, hartverscheurend en zit vol liefde. Lucian krijgt algauw twee vrienden en met zijn drietjes leven ze én in hun eigen fantasiewereld én in de echte, rauwe wereld die hen omringt.

Oogst is een boek dat je raakt. Qua taal en verhaal. Het is er één dat iedereen moet lezen. Een boek om te delen. Want wat je in je winkelkar legt bepaalt de wereld waarin wij leven. Je oogst wat je zaait.

Sien gaat nog veel moois mogen oogsten. En ik kijk al uit naar haar volgende (ongetwijfeld ook prachtig vormgegeven) boek met een titel van vijf letters ;)

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief