Reservoir 13

Door Jon McGregor

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het is midden in de winter. Een tienermeisje wordt vermist in de heuvels in het hart van Engeland. De dorpsbewoners, die zijn opgeroepen om deel te nemen aan de zoektocht, waaieren uit over de heide. De politie zet wegversperringen neer en een groep verslaggevers treedt het gewoonlijk zo stille dorp binnen. Ondertussen gaat het werk gewoon door: koeien moeten gemolken worden, hekken gerepareerd, steen gehouwen, pinten geschonken, bedden opgemaakt, preken geschreven, een toneelstuk geoefend. De zoektocht naar het vermiste meisje gaat verder, maar het dagelijkse leven ook.
Reservoir 13 is een verpletterende roman over tijd, verlies en de cadans van het bestaan.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johnny Nys

op 11/05/2021

Het is even wennen aan "Reservoir 13" van Jon McGregor. Dertien jaar lang volgen we de dagelijkse gang van zaken in een dorpje na de verdwijning van een 13-jarig meisje, een jaar per hoofdstuk. Het boek begint met die verdwijning, en daarna volgt heel snel en kort samenvattend alles wat er in het dorp gebeurd. En ik bedoel ook alles. Van het kleinste stomste ding tot de grootste verandering. Het is moeilijk om de belangrijke van de te verwaarlozen details te scheiden. Soms lijkt niets ertoe te doen. Maar in literatuur bestaat geen toeval, dus alles is belangrijk, is het niet voor het verhaal dan is het omwille van de symboliek. Maar "Reservoir 13" kun je niet samenvatten, want het leest al als een samenvatting, of als de outline van een veel groter boek. Opsommingen per maand van wie wat doet en zegt. Dieren, bloemen en planten, weerfenomenen passeren de revue. Zoveel namen, en het duurt heel lang tot je goed door hebt wie die personages precies zijn. Soms dacht ik dat elke diersoort en elke plant misschien een specifiek personage vertegenwoordigen. Soms wil je dat het boek vertraagt, dat McGregor eens de tijd neemt om een scène in detail uit te schrijven. Vooral de dialogen zijn soms moeilijk te volgen, omdat McGregor beschrijft wat de personages zeggen, in plaats van dat ze gewoon met elkaar praten door middel van dialoogpunctuatie. Maar hij blijft alles samenpersen en van hot naar her springen, meestal ook binnen dezelfde alinea. McGregor schrijft alleen over de natuur, inclusief de menselijke natuur in al haar vormen, en op elke mogelijke leeftijd: zorgzaamheid, wantrouwen, liefde, affaires, vandalisme, diefstal, jaloezie, kinderen krijgen, gemeenschapsgevoel, isolement, het lijstje blijft verdergaan met alle onderdelen waaruit het leven bestaat. De stijl van het boek viel eerst wat tegen, tot ik eraan gewend was en met schema's alles probeerde bij te houden. Na verloop van tijd kwam er een dipje, omdat McGregor wel veel dingen herhaalt. Dan de laatste spurt naar de eindmeet ging weer vlotjes. Deze stijl maakt het moeilijk het boek goed te vinden, maar als je naar het grote plaatje kijkt, zie je het tapijt dat hij geweven heeft met alle draadjes op hun plaats, en het is knap werk dat hij geleverd heeft.

Lees meer

Door Tony Meekers

op 16/04/2019

Je krijgt niet wat je verwacht. Daarom is het boek zo sterk geschreven. Er gebeurt veel en niets. Onderhuids voel je allerlei spanningen tussen de inwoners van het dorp. En ben je op zoek naar de mogelijke dader.
Bleef ik op mijn honger zitten? Neen, de wisseling van de seizoenen wordt mooi beschreven; met oog voor detail.
Dit boek is een 'uitgelezen' kans voor de aanhouder. Ook al wordt hij op het einde op het verkeerde been gezet.

Lees meer

Door Wim Backx

op 06/03/2019

Lees mijn recensie: https://wimbackx.jouwweb.be/blog/311149_uitgelezen-reservoir-13-brief-aan-jon-mcgregor

Lees meer

Door Lea Groffen

op 13/09/2018

Weinig boeiend om te lezen hoe natuur en omgeving rond een dorp en de dorpsbewoners evolueren van seizoen tot seizoen. Alsof een timelapse camera werd geïnstalleerd die registreert dat er werkelijk niets te beleven valt in dit dorp.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief