De Bourgondiers

Door Bart Loo

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Meesterverteller Bart Van Loo neemt de lezer op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een indrukwekkende cultuurgeschiedenis. Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen.

Een wervelend verhaal van brandstapels en banketten, pest en steekspelen, Jeanne d'Arc, Jan van Eyck, Filips de Goede en het Gulden Vlies.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Sarah Doornaert

op 14/09/2021

Prachtig boek, Bart Van Loo brengt een complexe geschiedenis op een heel toegankelijke manier. Het verhaal leest als een trein, dus op het einde vond ik het spijtig dat het boek uit was.

Lees meer

Door Frans Varrewaere

op 01/08/2021

Bart van Loo is een rasverteller, dat is duidelijk. Als een ras"Bourgondiër" wentelt hij zich in de pracht en de praal van het huis Bourgondië, met veel aandacht voor interessante en leuke weetjes. Lectuur voor genieters en kurieuzeneuzen, maar dan van de allerbeste soort.

Lees meer

Door Roberto Verde

op 04/09/2020

Het boek werd een hype, en terecht. Het doet wat het belooft. Een uitgebreide vertelling over de late middeleeuwen in onze contreien, met veel details en wetenswaardigheden. Ik heb het met plezier gelezen.

Lees meer

Door Annick Vansevenant

op 10/08/2020

De Bourgondiërs zijn uiteraard een fenomeen dat geschiedenis bindt binnen West-Europa. Dat is wel duidelijk aan de lengte van dit werk. Maar niet alles is historisch, soms is het eerder hilarisch-historisch waarbij het hilarische dan weer teniet gaat door een ondoorzichtige chronologie en rare vergelijkingen. Dit is niet echt mijn ding. Zeker de eerste honderd bladzijden was er bij mij de twijfel. Doen? Verder lezen? De koppigheid beval me verder te doen. Naderhand kwam er iets meer logica in het verhaal en verdween het te sappige.
Een ander boek van deze auteur lees ik niet meer. Geef me maar Duby of Régine Pernaud.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief