De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Karel en ik

Door Gustave Van de Woestyne

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In de vroege jaren 1930 begint de schilder Gustave van de Woestyne (1881-1947) zijn herinneringen aan zijn pas overleden lievelingsbroer, de dichter Karel van de Woestijne (1878-1929), op papier te zetten. Dat doet hij in een beeldende streektaal, met sprekende details, veel fantasie en een apart gevoel voor humor. Die cocktail verleent een bijzondere charme aan het verhaal. Bij de eerste uitgave in 1979 stal Karel en ik meteen de harten van de lezers. Velen betreurden later dat deze memoires niet meer in de handel verkrijgbaar waren. Voor het eerst verschijnt het werk nu in een zorgvuldige maar gemoderniseerde weergave van het manuscript. De tekst is voorzien van verhelderende annotaties, een situerende inleiding, een nawoord waarin feit en mythe van elkaar worden gescheiden, een personenregister en een bibliografie. Zo kan het boek zowel liefhebbers als specialisten aanspreken. Deze nieuwe editie wordt bezorgd door Johan De Smet, Leo Jansen, Peter Theunynck en Hans Vandevoorde.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door hugo van der Wildt

op 25/10/2020

Ik, Gustave van de Woestyne, en karel van de Woenstijne. Woestijne i.p.v. Woestyne was de wens van Karel.
Het is een beschrijving van het leven van Karel, de schrijver, en Gustave , de schilder, bekeken vanuit de ogen van Gustave.
Spijtig dat we een nawoord krijgen om zo gezegd de zaken op de juiste wijze te bekijken. Gustave zou niet altijd nauwkeurig geweest zijn. Akkoord, maar het zijn kijk op hun leven.
Fantasie en werkelijkheid. juist. Geschiedkundig kan men geen fantasie toelaten. Volgens mij heeft Gustave dit boek ook niet geschreven met het idee dat het een geschiedenis moet zijn van hun leven.
Mist de onnauwkeurigheden heb ik toch genoten. Karl was mijn bekend via het boek, de boer die sterft, en daarom was het leuk om iets meer over zijn leven te weten te komen via een Gustave, zijn broer.
Het was geen leuk leven. Vader vroeg verloren en moeder bleef achter met vier kinderen, alleen zonen. Gustave en Karel trokken samen op en Karel hielt zijn broer in het oog. Zij hebben veel van hun tijd samen doorgebracht. Hun moeder verbleef in Gent en kwam hen bezoeken in Sint-Martens-Lathem waar ze verbleven tot dat Karel trouwde.
Gelukkig langs de ene kant werd er weinig schreven over hun kunst, schilderwerk en boeken. Voor zij die een link willen leggen tussen hun werk en hun leven is dit misschien een gemiste kans.
we mogen niet vergeten dat Gustave het samenleven met zijn broer, Karel, heeft beschreven. Wel verwijst Gustave naar vrienden van Karel, H. Teirlinck, Stijn Streuvels en soms naar zijn gedichten. Over Gustave zijn hobby, kunst schilderen vernemen we weinig om niet te zeggen niets.
Een aanrader voor de ene en niet voor de andere maar ik heb genoten en heb zelf in het verzameld wek( in mijn bib) van Karel van de Woestijne opzoek werk verricht om toch de link te kunnen leggen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief