Koud zonder jou

Door Igor Znidarsic

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Op klaarlichte dag wordt in de Achterhoek een vrouw van haar fiets gesleurd en ontvoerd. Een dag later treft een wandelaar haar naaktelichaam aan in het bos. Het is doorboord met messteken en op haar onderarm zijn cijfers gekrast. Een paar weken later verdwijnt in dezelfde regio opnieuw een fietsster. De vrouw is door verdrinking om het leven gebracht, met een speelkaart in haar hand geklemd. Ondanks intensief speurwerk van de recherche blijft de toedracht een mysterie. Dan valt er een derde slachtoffer. De rechercheurs vermoeden dat het steeds om één dader gaat: de drie slachtoffers waren allen stevige vrouwen met lang blond haar van een jaar of veertig.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Karen Steyaert

op 21/11/2020

In Koud zonder jou hoef je als lezer niet op zoek te gaan naar de dader. De schrijver valt direct met de deur in huis en laat de lezer bij de eerste bladzijden al kennis maken met Hennie, die op het punt staat zijn eerste ontvoering uit te voeren. Eens de ontvoering gelukt is, neemt hij de dames, die allen aan eenzelfde profiel voldoen (blond lang haar, niet te mager, middelbare leeftijd), mee naar zijn zelfgemaakte escaperoom. Wanneer de dames in de escaperoom zijn, moeten ze opdrachten tot een goed eind proberen te brengen. Ze krijgen allen op deze manier nog een kans om te ontsnappen. Wanneer je als lezer kennis maakt met de escaperoom en de opbouw er van, besef je dat je met een héél ingenieuze dader te maken hebt.
Hoe verder je in het boek leest, hoe beter je Hennie leert kennen. Door middel van flashbacks, krijgen we inzicht op zijn jeugd en zijn “relatie” met zijn ouders, vooral de relatie met zijn moeder wordt gedetailleerder verteld, een mooi voorbeeld van het Oedipuscomplex. Op deze manier kunnen we (proberen) te verstaan waarom Hennie deze misdaad doet. 

Bianca en Joris zijn de inspecteurs die de jacht op Hennie openen. Beide personages leren we persoonlijk niet zo goed kennen,we volgen ze vooral in hun zoektocht naar Hennie. Een zoektocht die spannend is, tot de ultieme tip wordt gegeven, dan wordt de spanning nog groter en gebeuren er zaken die ik totaal niet zag aankomen. 

Het plot van het boek kon wel beter uitgewerkt worden. Terwijl je in de eerste hoofdstukken alles heel uitgewerkt te lezen krijgt, gebeurd het plot van het boek nogal snel en is alles minder gedetailleerd beschreven. Beetje een gemiste kans voor de schrijver. Niettemin heb ik dit verhaal heel graag gelezen, en blijft het hangen.

Het boek zelf is opgedeeld in kleine hoofdstukken, wat er voor zorgt dat je zou blijven lezen. De schrijver gebruikt een vlot lezende schrijfstijl en goochelt niet met moeilijke woorden.
De titel “Koud zonder jou” verwijst naar het leven zonder zijn moeder aan zijn zij en doorheen het boek wordt dit plaatje van André Hazes ook wel eens op de platenspeler gelegd bij Hennie thuis. Een heel passende titel voor dit verhaal.

Als leuk extraatje bij dit boek, heb je de link naar spotify, waarop je alle muziek kan beluisteren die in het verhaal voorkomt.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief