Hölderlin

Door Rüdiger Safranski

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘Hölderlin’ is de nieuwe biografie van meesterbiograaf Rüdiger Safranski. Friedrich Hölderlin (1770-1843) geldt nu als een klassieke schrijver in de Duitse literatuur, maar zijn literaire kwaliteit werd pas in de twintigste eeuw gezien. Hölderlin was ertoe voorbestemd om predikant te worden, maar hem stond al vroeg slechts één ideaal voor ogen: dichter zijn en zijn idealen uitdragen door middel van zijn poëzie. Hij leefde in politiek verwarrende tijden: de Franse Revolutie, de teloorgang ervan, de restauratie van oude waarden. Hij, bezield door grote politieke, poëtische en persoonlijke visioenen, wist er geen raad mee, raakte in de versukkeling, werd opgenomen in een psychiatrische inrichting en na een jaar als ongeneeslijk ontslagen – waarna hij de rest van zijn leven in een torenkamer in Tübingen leefde, zesendertig jaar lang, Hij schreef een roman, ‘Hyperion’, en een relatief gering aantal gedichten.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Willie van Peer

op 23/05/2020

Dat het nu Beethoven jaar is, weet intussen waarschijnlijk het kleinste kind. Maar waarom? Beethoven (wiens ouders uit Mechelen stamden) is geboren in 1770, precies 250 jaar geleden dus, en dat wordt gevierd.
Maar in datzelfde jaar 1770 werd ook een ander groot kunstenaar geboren: Friedrich Hölderin, een van de meest poëtische lyrische dichters van de 18de eeuw. Maar aan hem wordt in Vlaanderen zo goed als geen aandacht besteed. Nochtans is de overgave aan de literatuur bij hem even totaal en intens als die van Beethoven aan de muziek. Voor zijn toewijding aan de poëzie mag met het ouderwetse woord 'roeping' met recht gebruiken.
Het leven van Hölderlin was tragisch, en daarom is het goed dat er nu een nieuwe biografie van hem verschijnt, van filosoof Rüdiger Safranski. De titel van de biografie (een citaat van Hölerlin uit zijn prachtige "Brot und Wein") is alleszeggend: "Komm! ins Offene, Freund!" Tragisch, omdat zijn toewijding aan de literatuur een huwelijk onmogelijk maakten. Wat er precies gebeurd is, weten we niet, maar in 1802 slaat bij hem de waanzin toe: voor de rest van zijn leven wordt hij liefdevol verzorgd in het gezin van Ernst Zimmer, een geletterde timmerman die Hölderlins (lange) gedicht "Hyperion" gelezen had, en zich daarom over de arme Hölderlin ontfermde. 36 jaar lang leefde hij in een toren aan het huis van de familie Zimmer...

De tragiek is trillend voelbaar in zijn onvergetelijke gedicht, letterlijk onvergetelijk, want ik ken het uit mijn hoofd - het helpt me vaak in moeilijke momenten:

Mit gelben Birnen hänget
Und voll mit wilden Rosen
Das Land in den See,
Ihr holden Schwäne,
Und trunken von Küssen
Tunkt ihr das Haupt
Ins heilignüchterne Wasser.

Weh mir, wo nehm’ ich, wenn
Es Winter ist, die Blumen, und wo
Den Sonnenschein,
Und Schatten der Erde?
Die Mauern stehn
Sprachlos und kalt, im Winde
Klirren die Fahnen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief