Tegendraads

Door Mia Doornaert

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Immigratie, identiteit, integratie, islam, de waarden van de Verlichting, de eigenheid van Europa, het zijn thema’s waarover Mia Doornaert schrijft met een door rationele argumenten gestuwde passie. Ze week nooit voor het taboe dat op een aantal van die thema’s leek te rusten. In een steeds diversere samenleving heeft ze oog voor wat waardevol is voor allen die echt willen samen-leven: de rechtsstaat, de rechten van de vrouw, het belang van een gedeeld verhaal, van taal en cultuur en geschiedenis. Omdat onze wereld zo snel verandert brengt ze onder woorden wat we het best bewaren, ja zelfs moeten koesteren. De bundeling van haar stukken leest als een resumé van de grote debatten van de laatste twintig jaar, en klinkt hier en daar profetisch. Tegendraads is een onmisbaar boek om te begrijpen wat er vandaag toe doet. Mia Doornaert (1945) is krantencolumniste en onafhankelijk expert buitenlandse politiek, met een bijzondere belangstelling voor Frankrijk. Ze neemt regelmatig deel aan het publieke debat over binnen- en buitenlandse kwesties. Ze was 38 jaar buitenlandjournaliste van De Standaard, waarvan ze 5 jaar doorbracht als vaste correspondente in Parijs. Ze is de auteur en coauteur van verscheidene boeken, waaronder het succesvolle Ontredderde republiek (2017).

Wat anderen schrijven over dit boek

MB

Door Milan Baes

op 31/05/2020

De 268 pagina's die ik net gelezen waren zeker een verrijking en misschien ergens ook een openbaring.
Mia haalt het in zowat elke column aan dat er een soort van selectieve weergave van de feiten is wanneer het die befaamde linkse elite uitkomt. Dat establishment wilt vooral niet gaan stigmatiseren wat vaak de waarheid in het gedrang brengt.
Als een iets linkser-georiënteerde lezer heeft ze mij toch een aantal bikkelharde waarheden aangetoond die ze dan ook vaak heel beredeneerd en duidelijk neerschrijft.
Zo haalt ze bv. het punt cultuurrelativisme aan die toch wel aan de gang is in onze contreien. Ze toont aan dat de cultuur van een land niet zomaar vergeten kan worden, dat ze bovendien een fundament is van de hedendaagse maatschappij van dat land en dat dat land niet het land zou zijn zonder wat er zich allemaal heeft afgespeeld die voorbije eeuwen.
Het eerste deel van het boek gaat over de Europese Unie en haar lidstaten. Ze toont aan dat de Verenigde Staten van Europa een niet realiseerbaar project is. Waar weeral het belang van die geschiedenis, taal en cultuur uiterst belangrijk is.
Verder heeft ze het over immigratie en integratie die ook weer vanuit een conservatiever standpunt bekeken worden, maar daarom niet minder beredeneerd zijn. Om het kort samen te vatten en veel te kort door de bocht te gaan zegt ze dat er enerzijds geen plaats is voor immigranten indien die niet willen integreren en anderzijds onze cultuur van binnenuit zal vervagen zolang we blijven vasthouden aan dat cultuurrelativisme en die excuuscultuur.
Ze vertelt ook dat een degelijk onderwijs onontbeerlijk en cruciaal is voor onze maatschappij.
Dat mogen jullie zelf lezen want het is wel de moeite waard naar mijn mening.
Als puntje van kritiek wil ik nog meegeven dat ze zichzelf ook soms laat leiden door emotie in plaats van de rede ook al zegt ze wel 1001 keer dat het omgekeerd moet. Storen deed het mij echter niet.
Als jonge, centrumlinkse kerel was het zeker eens aangenaam om een iets rechtsere stem te horen die ook rationeel was.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Enkel je voornaam wordt getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief