De kinderwet

Door Ian McEwan

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Zou jij je kind redden als de medische behandeling in strijd is met je geloof? Rechter Fiona Maye wordt alom geprezen om haar ethische en weloverwogen uitspraken. Wanneer haar echtgenoot haar verlaat na een ruzie over een mogelijk open huwelijk, stort ze zich op haar werk. Ze richt zich op een ingewikkelde zaak van een doodzieke 17-jarige jongen die, samen met zijn ouders, een noodzakelijke bloedtransfusie weigert omdat het in strijd is met zijn geloof als Jehova's getuige. Besluit Fiona dat de jongen te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of weegt het recht op vrije wil toch zwaarder? Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Viviane Van Elewijck

op 29/05/2020

Niet zijn beste boek, maar wel een intrigerend onderwerp. Heeft me aan het nadenken gezet over wat geloof kan teweegbrengen

Lees meer

Door Els Deveuster

op 17/12/2019

Ik kwam in de bibliotheek de DVD tegen van de film dat gebaseerd is op dit boek. Emma Thompson speelt de hoofdrol. In tegenstelling tot de meesten, denk ik, ben ik iemand die graag boekverfilmingen kijkt. Maar ik wil wel altijd eerst het boek gelezen hebben. Kijk ik een film waarvan achteraf blijkt dat het gebaseerd is op een boek, lees ik het boek niet meer. Ik maakte daar slechts één uitzondering op en dat was met The handsmaid's Tale, ik zag eerst de serie en las daarna het boek.
Dus ik nam de film mee uit de bibliotheek en tegelijk ook het boek. Nu ik het boek uit heb, kan ik de film zien.
Met zekere terughoudendheid, geef ik toe, begon ik aan het boek. Waarom ? Omdat een eerder boek (De brief in Berlijn) dat ik van Ian McEwan poogde te lezen, mij helemaal niet beviel. Het is het enige boek ooit dat ik niet uitlas. Het is een minder bekend boek van McEwan maar ik geraakte er echt niet door. Hij heeft nochtans een goede reputatie en krijgt lovende reacties op zijn boeken.
De kinderwet is een goed boek maar niet meer dan dat, geen uitspringer, dus drie sterren. Graag gelezen.

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 13/12/2019

Ian McEwan staat erom bekend om moeilijke dilemma's niet uit de weg te gaan. Ook deze keer doet hij dat niet. Hij houdt ervan om moeilijke kwesties in al hun facetten te onderzoeken en van alle kanten te belichten.

Ook hier in dit prachtige boek: heerlijk, prachtig, complex.

In het begin van het boek treffen we de hoofdpersoon Fiona Maye thuis aan in haar chaise longue. Ze is aan het bekomen van een ruzie met haar man over een open huwelijk.

Het lijkt in het boek of de houding van de mensen tot een dieptepunt gezakt is.

En daarboven staat Fiona May. Zestig, rechter en kinderloos.

Haar man, 59 en hoogleraar, wil het niet meer. Ze leven als broer en zus en Fiona gaat helemaal op in haar werk. 'Waar was de seks? Op dat moment kon ze zich die niet herinneren.'

Haar man wel, het is exact zeven weken en één dag geleden en hij is verliefd op een veel jongere vrouw, Melanie bij wie het wil gaan zoeken.

Haar man zou haar verlaten en de wereld zou blijven draaien.

Verweesd blijft ze achter. De rechter die onder haar mederechters geroemd wordt, zelfs in haar afwezigheid, om haar haar heldere, bijna ironische, bijna warme proza en om de bondigheid waarmee ze een geschil uiteenzet. Nu heeft ze echter geen antwoord. Ze staat met haar mond vol tanden en heeft geen weerwerk, voor de eerste keer in haar leven.

Jack verlaat het huis en Fiona doet wat ze altijd deed en waar ze goed in is: ze vlucht in haar werk.

We zitten in het boek veel in het hoofd en de gevoelens van Fiona. We volgen haar vonnissen die gedetailleerd worden beschreven, waarbij ze vaak citaten van anderen aanhaalt.

De eerste zaak waarover we uitgebreid lezen, gaat over het scheiden van een Siamese tweeling. De een kan niet zonder de ander maar beiden zullen samen sterven. Alleen door de scheiding kan het ene kind in leven blijven.

Een prachtige metafoor voor relatie tussen Fiona en haar man Jack. Zo kan het niet verder. Alleen een scheiding lijkt mogelijk om verder te kunnen leven.


Dan te midden van de grootste persoonlijke crisis die ze meemaakt, wordt ze met een moeilijke zaak geconfronteerd. Een jonge Getuige van Jehovah, weigert, samen met zijn ouders, bloedtransfusie die volgens de behandelende arts en het ziekenhuis noodzakelijk is om een behandeling voor leukemie te ondergaan. Anders zal hij volgens hen zeker sterven.

De zeventienjarige jongen en zijn ouders weigeren bloedtransfusie om religieuze redenen.

Fiona besluit om de zitting te schorsen en naar het ziekenhuis te gaan om de jongen, Adam, aan te horen. Ze treft inderdaad een overtuigde Getuige van Jehovah aan, een creatieve en intelligente jongen. Wanneer hij zijn gitaar pakt en een Iers liedje voor haar speelt, voelt ze een klik, een band. Want in haar vrije tijd speelt ze piano en treedt geregeld op met een collega.


Zou hij de zoon kunnen zijn die ze nooit zelf heeft gehad? Ze besluit hem te 'redden' en gaat daarbij heel ver.

Over ingrijpen in het leven van anderen en de grote gevolgen die het heeft.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief