2020 Kamp Alpha

Door Suzanna Esther

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In mei 2017 verzint Suzanna Esther de aanzet tot een kortverhaal dat ze in 2018 uitwerkt tot novelle. Proeflezers sporen haar aan het verhaal uit te werken tot een boek waar ze augustus 2019 aan begint. Begin 2020 rondt ze het boek, 2020 Kamp Alpha de pest meester, af. Niet lang daarna sijpelen de eerste berichten binnen over een dreigende pandemie. In Nederland breekt een mysterieuze bacteriële infectieziekte uit. Door de overheid wordt naar buiten gebracht dat dieren, met name huisdieren, de bacterie verspreiden. Het houden van huisdieren wordt verboden. Voordat alle monsters volgens protocol worden overgedragen aan het Centrum voor Diagnostiek trekt Warner Rosenboom, een net afgestudeerde laborant, een andere conclusie. Sophie Duval, tandheelkundige en gemeenteraadslid, legt de grondbeginselen voor een nieuwe politieke partij. De sfeer wordt met de dag grimmiger, achterdocht heerst. Mensen verdwijnen of worden in quarantaine gehouden, dieren worden in beslag genomen of afgemaakt en razzia’s zijn aan de orde van de dag. Een jonge man, Arjen Terlinden en een jonge vrouw, Lisette Jaring, weigeren te voldoen aan de eisen van de overheid en geven zich met hun huisdier op voor het verzet. Zo begint een avontuur dat leidt naar duistere wouden, tentenkampen en dreigende situaties, met de belofte op een nieuwe wereld. Welke rol speelt Warner Rosenboom en wat is het aandeel van Sophie Duval? Wie zit er achter het verzet en hebben Arjen en Lisette de goede keuze gemaakt? Hoe ver gaan mensen uit liefde voor hun dier...

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Karen Steyaert

op 21/11/2020

Oh jammer, het is al uit….”, de gedachte nadat ik het boek uitgelezen had.
In Nederland breekt een ziekte uit, waardoor alle huisdieren zouden moeten afgemaakt worden. Zij zouden de bacterie op de mens overzetten. Niet iedereen wil zijn huisdier opofferen, en zo leren we Li en Arjen kennen, die alles op alles zetten om hun huisdier te redden, ook al moeten ze daarvoor hun eigen leven riskeren en onderduiken. 


Ze gaan op zoek naar de “nieuwe wereld, Kamp Alpha”, maar deze zoektocht gaat niet zonder slag of stoot. Als lezer worden we vooral meegenomen op de trip die Li en Arjen maken. Een vleugje romantiek doorkruist dit verhaal.
Een boek geschreven voor de coronaperiode, maar die je als lezer nu, heel dicht meeneemt naar de realiteit. Suzanna Esther had precies een glazen bol. Herkenbare zaken zoals de mondmaskers komen naar voor, als lezer kan je alleen maar hopen dat het deeltje over het afmaken van de huisdieren nooit werkelijkheid wordt. 


Het boek heeft een vlotte, eenvoudige schrijfstijl, waardoor het heel gemakkelijk lezen is. Ik vloog door het boek. De situaties worden zodanig beschreven, dat ik mij alles kon voorstellen in mijn hoofd, deze filmische schrijfstijl kan ik wel appreciëren.
De auteur weet de gevoelige snaren bij de lezers te raken, emoties die je als lezer goed gaat voelen bij de vele situaties die gebeuren in het boek. Er zijn verschillende verhaallijnen, die op het einde van het boek heel goed in elkaar gevlochten worden, en leiden naar een mooi, voor mij verrassend plot. Het plot is niet afgerond, als lezer blijf je met een aantal vragen zitten, maar deze gaan allemaal een antwoord krijgen in het vervolg van dit boek. 

Een vervolg dat ik zeker zal lezen.
Voor mij een hele leuke kennismaking met deze auteur. 

Lees meer

Door Sven Demeyere

op 03/06/2020

Suzanna Esther is niet enkel auteur, maar ook columniste. Ze schrijft blogs en colums voor diverse online magazines en ze is ook actief op social media. Ze debuteerde in 2017 met haar eerste boek Wervelstof, dat oorspronkelijk geschreven was als kortverhaal. In 2018 kwam haar tweede boek De Stem uit. Kamp Alpha is het voorlopig laatste boek dat uit haar schrijverspen is gekropen.

In Nederland breekt een mysterieuze bacteriële infectieziekte uit. Volgens de overheid wordt de ziekte overgedragen door dieren, met name huisdieren. Deze worden dan ook verboden. Een laborant trekt een andere conclusie en Sophie Duval legt de grondbeginselen van een nieuwe politieke partij. De sfeer wordt met de dag grimmiger. Er beginnen mensen te verdwijnen en razzia’s zijn aan de orde van de dag. Arjen en Lisette weigeren te voldoen aan de eisen van de overheid en gaan in het verzet. Hoe ver gaat iemand voor de liefde voor hun dier en wie is er volledig te vertrouwen?

Het verhaal werd geschreven met een zeer vlotte schrijfstijl. Het leest zeer vlot waardoor je rapper aan het einde bent dan je zou willen. Op bijna elke pagina hangt er een grimmige, zelfs dreigende sfeer. Die dreiging wordt naarmate het verhaal vordert meer en meer voelbaar.

De personages zijn genoeg uit gewerkt. Hun onderlinge verstandhoudingen worden zeer mooi weergegeven. Dit zorgt ervoor dat de lezer echt begrijpt met welke gevoelens ze worstelen. Vooral de liefde voor hun huisdier wordt via kleine momentjes zeer duidelijk.

In het slot komen bepaalde tijdlijnen terug samen maar blijft men in spanning afwachten wat er nog zou kunnen gebeuren. Men wordt nog altijd bestookt met onverwachte elementen. Je weet als lezer nog altijd zelf niet wie er te vertrouwen is en wie niet.

Conclusie
Een zeer spannend boek met een dreigende sfeer die naar het einde toe de hoogte in gaat. Met een einde waardoor je niet anders kunt dan wachten op een vervolg. Een boek waarvan je het jammer vindt dat het uit is, maar dat je niet rap genoeg kunt uitlezen om te weten hoe het afloopt.

Lees meer

Door Caroline Kuiper

op 16/05/2020

Bij dit actuele thema komen fictie en non-fictie wel heel dicht bij elkaar.
Een mysterieuze ziekte houdt Nederland in zijn greep. De jonge laborant Warner Rosenboom, is belast is met het onderzoek naar een mysterieuze ziekte, hij heeft enkele bloedmonsters achtergehouden. Hij doet een ontdekking, maar wie zou deze beginnende laborant geloven. Maar dan is er iemand die zijn hulp kan gebruiken. Ook de mooie slimme Sophie Duval, een tandarts, die daarnaast ook nog in de gemeente raad van Hoorn zit, heeft meer inbreng in het bestrijden van dit virus, dan ze zelf kan vermoeden. Sophie woont samen met Arjen Verlinden, maar de levensstijlen en opleidingen van Sophie en Arjen zijn zo verschillend, dat het stel langzaamaan uit elkaar groeit. Karel, de pup van Arjen wordt de bekende druppel in hun relatie. De mysterieuze ziekte, die een mutatie lijkt van de pest en volgens de overheid door dieren wordt verspreid staat tussen het tweetal in. Wanneer Arjen moet kiezen tussen zijn vriendin en zijn hond is de keuze gauw gemaakt. Kan hij Sophie nog vertrouwen of zal ze hem aangeven! Arjen moet een keuze maken, wachten tot het te laat is of vluchten. Met zijn buurvrouw Lea bepraat hij de situatie. Doel je op de folder die een aantal weken geleden in de brievenbus lag? Iets over een nieuwe wereld. Onderduiken dus.’ De dakloze Lisette Jaring, Li genoemd en haar fret Fred, leven op straat en slapen soms in de daklozen opvang. Li moet erg haar best doen Fred te verbergen. Er worden steeds meer razzia’s gehouden om dieren op te sporen en zonder pardon worden deze beesten dan afgemaakt en de boetes die opgelegd worden, zijn toren hoog. Zo ontmoeten Li en Arjen elkaar wanneer ze zich beide hebben aangemeld om onder te duiken. Met nog enkele andere vluchtelingen en hun huisdieren worden ze in het geheim vervoerd naar een onbekende bestemming. De sfeer is grimmig en de bewakers zijn uiterst terug houdend met het verstrekken van informatie. Mijn mening: Een verhaal dat je blijft lezen, het verhaal wordt steeds verteld vanuit het perspectief van één van de hoofdpersonages Een soort oorlogsgevoel overviel mij toen ik over de kampen las, mensen denken de vrijheid gevonden te hebben, maar niet is minder waar. De spanning wordt langzaamaan opgebouwd en wanneer je denkt het plot in zicht te hebben, is daar het einde met een cliffhanger. Balen, want ik wilde echt verder lezen. Esther heeft hier een psychologische thriller neergezet, die je op het puntje van je stoel laat zitten. Wegleggen was zeker geen optie. De personages Arjen en Li zijn prima uitgewerkt en Sophie en Warner komen denk ik meer in deel 2 aanbod. Het stukje over de ontwikkeling van de mysterieuze ziekte in het laboratorium vond ik wat teveel informatie bevatten, dat niet bleef hangen, maar ik werd na dit stukje meteen weer in het verhaal gezogen. Is deze mutatie van de pest nu wel of niet via dieren overdraagbaar en wat gebeurd er nu allemaal precies in Kamp Alfa! Ik hoop dat jullie net zo genieten van dit verhaal als ik heb gedaan, ik kan niet wachten op het vervolg Suzanna Esther.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief