Kindsoldaat

Oscar van den Boogaard

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

De ontrafeling van een familiegeschiedenis

Kindsoldaat is een epos over twee voorname Nederlandse families op de grens met Duitsland. Tegen de achtergrond van oorlogen en grote maatschappelijke veranderingen houden zij vast aan de oude wereldorde. Familiekasteel Metternich heeft een Limburgse en een Pruisische poort. Eind 19de eeuw wordt daar de tweeling Nol en Max geboren, die hun jeugd doorbrengen met het buurmeisje Nora. Wanneer aan het begin van de Eerste Wereldoorlog de achttienjarige broers het kasteel ieder door een andere poort verlaten, komen ze aan weerszijden van de geschiedenis terecht.

De gevolgen van hun keuzes zullen het lot van de volgende generaties bepalen. Zo zal in het moeizame huwelijk van Nora de tweeling altijd een beslissende rol spelen. Als in de jaren vijftig haar opstandige dochter Elsie op een skivakantie de prins leert kennen, lijkt deze liefde even onmogelijk als noodzakelijk.

Elsies levensmotto was het residu van haar onfortuinlijke ervaringen: alles is zwaartekracht! Dingen overkwamen en verpletterden je. Een mens kon maar het beste in zijn bed blijven liggen en afwachten, maar zelfs daar was je niet veilig.

Wat anderen schrijven over dit boek

Oscar van den Boogaard wat te gast in Touché op zondag 4 maart 2018.

Herbeluister de uitzending :
https://radio1.be/wat-raakt-oscar-van-den-boogaard

fantastisch hoe de schrijver zich volledig ingekapseld heeft in de stijl en taal van begin 20e eeuw. Het was net een roman uit die tijd. Verbluffend. Een heel mooi verhaal dat nog lang is blijven nazinderen. Leuk ook dat ik een andere kant van de schrijver te zien kreeg, ik ben een fan van zijn columns .Een absolute aanrader.

De karakters van de personages zijn goed uitgewerkt. Vlotte dialogen. Ik miste de drive in de laatste honderd bladzijden.

Goed uitgewerkte personages maar dat komt natuurlijk omdat zij de familieleden van de auteur zijn. Het verhaal is een biografie van de grootouders van de auteur. En dat voel je in het werk, de gedrevenheid om via de identiteit van zijn grootouders zijn eigen identiteit te ontdekken.

Leest vlot maar soms langdradig . Toch graag uitgelezen!

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!

Geen profiel?
Ga verder met

E-mail
Facebook

Al een profiel?
Log hier in.