De wetten

Door Connie Palmen

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De wetten is een van de succesvolste literaire Nederlandse debuten ooit. Van de bildungsroman over een vrouw die in zeven jaar tijd zeven mannen ontmoet werden binnen een jaar meer dan 400.000 exemplaren verkocht. De roman kende een internationale zegetocht, werd verkozen tot European Novel of the Year en genomineerd voor de International IMPAC Dublin Literary Award. ‘De wetten is één grote schatkamer waaruit je naar hartenlust citaten kunt halen die het verdienen onthouden te worden.’ NRC Handelsblad ‘De wetten is een ernstig boek, rijk aan ideeën, een hartstochtelijke zoektocht naar waarheid en geluk. Het is bovendien een heel scherpzinnig en humoristisch boek, laconiek van stijl, elegant van redenering. Een debuut om jaloers op te zijn.’ Trouw

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Vivian Kemps

op 16/08/2021

(Voor)geschreven wetten

In De wetten laat Connie Palmen ons kennismaken met Marie Deniet, een 20ste-eeuwse Mariken van Nieumeghen, een ‘filosofische hoerenengel’, een schrijfster met een niet te stillen honger naar kennis. Universele kennis die zij hoopt te vinden bij zeven mannen in haar leven en waarmee zij haar verhaal kan schrijven. In een tijdspanne van zeven jaar zijn daar de astroloog, epilepticus, filosoof, priester, fysicus, kunstenaar en psychiater. Karakters die elk via hun eigen wetenschap Deniet de wet voorschrijven. De wet, oftewel een waarheid waarmee zij pogen de wereld te vatten en betekenis te geven aan hun bestaan. Lukt het Marie Deniet om zo te komen tot haar ultieme eindbestemming en haar eigen betekenisvolle geschiedenis te schrijven? En slaagt Connie Palmen erin mij als lezer te betrekken bij het verhaal van deze hedendaagse Mariken? Nee en ja. Marie lijkt niet in staat te zijn haar leven neer te schrijven zoals zij dat zou willen. Palmen, daarentegen, brengt ons een verhaal dat je niet snel zult vergeten.

Connie Palmen zorgt met het karakter van Marie Deniet ervoor dat het boek mij in zijn greep houdt. Ik voel bij de protagonist een tweestrijd tussen afkeer en sympathie. Het is de astroloog die Marie Deniet een filosofische hoerenengel noemt. Gelijk heeft hij! Deniet toont in haar zoektocht naar kennis en daarmee haar interactie met de zeven verschillende mannen een mate van bereidwilligheid en onderdanigheid waar ik mij enorm aan irriteer. Bijvoorbeeld, haar keuze om het bed in te duiken met de, naar eigen zeggen, walgelijke, gebochelde priester Clemens Brandt vind ik onbegrijpelijk. Zo ook haar relatie met Hugo Morland, de fysicus die Marie weet te verleiden tot een affaire. Het is tijdens deze passages dat ik bijna overweeg het boek neer te leggen. Bijna, maar toch ook weer niet. Ik moet immers weten hoe het Marie Deniet verder gaat. Ik voel met haar mee, blijf doorlezen en hoop te achterhalen wat Marie poogt te vinden. Daarmee brengt Connie Palmen, naar mijns inziens, een ultieme ode aan het personage van Mariken van Nieumeghen. Ook haar karakter roept een zekere tweestrijd bij lezers op. Ook zij was niet goed, niet slecht, hemels noch hels.

Het niet alleen het karakter van Marie Deniet dat intrigeert. Reinjan Mulder schreef in NRC Handelsblad “De wetten is één grote schatkamer waaruit je naar hartelust citaten kunt halen die het verdienen onthouden te worden.” (Mulder, 1991) Ik sluit me daar bij aan. Meerdere malen werd ik tijdens het lezen getroffen door de zoektocht van de schrijfster naar de juiste woorden. Ik wil haar zinnen herlezen, opschrijven en voor altijd onthouden. Met name de woordenstroom bij de psychiater heeft dit effect op mij. Wanneer Marie Deniet stelt dat de waanzin heeft toegeslagen en ze haar structuur verliest in haar verhaal en haar leven, tref ik schoonheid in haar chaotische zinnen. Ze lezen mooi, zorgen voor herkenning en raken. Genoeg voorbeelden om te geven, maar ik zal afsluiten met de volgende: “De wetten maken de wetten. Met de wetten verbinden we wat ver uit elkaar ligt, hemel en aarde, ziel en lichaam, u kent ze wel, de tegenstellingen. En dan lezen ze met hun wetten in de hand de wereld. Met jou erbij.” (Palmen, 2016, p. 227)

Met dit citaat keer ik terug naar de essentie van de roman, namelijk Marie Deniet en haar zoektocht naar wetten, waarheden, mannen en zichzelf. Connie Palmen brengt met een haast poëtische vorm van schrijven een moderne Mariken van Nieumeghen. Een karakter waar je gedurende het verhaal sympathie en begrip voor krijgt. Een karakter waar naar mijn inziens iedereen kennis mee zou moeten maken. Met andere woorden, ga het boek lezen!

Lees meer

Door Karen Vanholzaets

op 01/07/2021

Tja, De wetten. Het is zoals hierboven wordt geciteerd: 'De wetten is één grote schatkamer waaruit je naar hartenlust citaten kunt halen die het verdienen onthouden te worden.' Wat een bijzonder en uniek boek, dat in één ruk uitleest. Het beschrijft de unieke relatie die de hoofdpersoon (semi-autobiografisch) doorheen de tijd met 7 verschillende mannen (gewild of niet) aangaat, alsof ze elk een volgende tarotkaart en hoofdstuk uit haar jonge leven symboliseren. Palmen schrijft (inhoudelijk) veel maar doet dat kernachtig, er staat bijna nooit een zin te veel. 'Autobiofictie' die blijft hangen, zeker als je houdt van een lichtmagische inhoud, zoals dat ook bij Paul Auster gebeurt.  Maar dan vanuit een zeer persoonlijk, vrouwelijk (soms ruw) perspectief.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief