Wat anderen schrijven over dit boek

Door Cindy Vanarwegen

op 13/12/2020

Meer dan een broer is een oorlogsverhaal. Over wereldoorlog I. Verwacht geen historische achtergrond of actiescènes. Emoties en ervaringen die erin hakken vormen de rode draad in dit boek. Hoe ervaart een soldaat de oorlog? Welke invloed heeft een oorlog op je verdere leven?
In de hoop op een beter bestaan trekken Alfa Ndiaye en Mademba Diop vanuit Senegal naar het westen om te gaan vechten in WOI. Wanneer Mademba sneuvelt, moet Alfa het alleen zien te redden tussen zijn Franse collega’s. Hij zoekt zichzelf een weg om in een omgeving waar hij niet als volwaardig mens beschouwd wordt, te overleven. Alfa wil bovendien wraak nemen voor de zinloze dood van zijn vriend en doet dit op een bijzondere manier. “Door tijdelijke krankzinnigheid kan je de waarheid van de kogels vergeten.”
Wat opvalt in het boek is de aanvankelijk bevreemdende sfeer. Hoe verder je als lezer vordert in het boek, hoe beter je de situatie en het hoofdpersonage begrijpt . Vertrekkende vanuit zijn ervaringen in de loopgraven, gaat Alfa terug in de tijd en vertelt ons over zijn verleden in Senegal, over een cultuur met andere waarden en gebruiken dan de onze. De auteur weet deze sfeer, ideeën en waarden op zo’n manier te beschrijven dat ze voor de lezer herkenbaar en begrijpbaar worden.
Het boek is geschreven in een kabbelende, vlotte taal met veel herhalingen die nooit gaan vervelen. Een aantal zinnen verdienen een plek in de rubriek “citaten en wijsheden”. Thumbs up voor de vertaler bij deze. Zij slaagt erin om met haar niet klassieke taalgebruik de andere cultuur nét genoeg anders te laten aanvoelen. Het boek verdient absoluut een plaats op de shortlist van de Europese Literatuurprijs. Een toegankelijk boek over een helaas nog steeds actueel thema, gezien vanuit Afrikaanse hoek dit keer.

Lees meer

Door Els Deveuster

op 13/08/2020

Wist je dat er tijdens WO1 ook soldaten meevochten uit de voormalige kolonies? Zo een half miljoen Afrikaanse soldaten streden mee. Ze werden vaak als kanonnenvlees ingezet vooral door het Franse leger.
Een onderbelicht stukje geschiedenis.
In dit boek Meer dan een broer laat de Senegalees Franse auteur en universiteitsdocent David Diop soldaat Alfa Ndiaye zijn verhaal vertellen.
Samen met zijn boezemvriend (Meer dan een broer) Mademba trok hij naar het front, ze zijn amper 20 jaar. Ze hoopten als "beteren" terug te keren uit de oorlog. Ze hoopten op erkenning en aanzien, ze hoopten "een belangrijk" iemand te worden.
Tijdens één van de eerste aanvallen waaraan hun eenheid deelneemt, sterft Mademba in de armen van Alfa. Tot drie keer toe smeekt hij zijn meer-dan-een-broer uit zijn lijden te verlossen.
Wie een verhaal verwacht vol historische feiten en waarheden over de Afrikaanse medesoldaten is er aan voor de moeite. Diop vertelt op een prachtige manier de verwerking van de gruwelen en trauma's die Alfa opliep tijdens deze oorlog.
De Afrikaanse soldaten werden gebruikt omdat hun exotische uitstraling angstaanjagend was voor de vijand. Nog meer dan de andere soldaten zullen zij zich eenzaam hebben gevoeld in de loopgraven. Omringd door andere jonge mannen die hun niet begrepen, waarvan ze de taal niet spraken. Als dan de enige persoon waarmee je al heel je leven optrekt, die jouw geschiedenis kent, komt te overlijden, wat doet dat met jou ? Wat blijft ervan jezelf nog over?
Het proces waar Alfa hier doorgaat vertelt Diop op een sublieme manier.
Bijzonder taalgebruik, veel beeldspraak, herhalingen maar toch weer anders prachtig verwoord, zijn de rijkdom van deze roman.
Een boek met vele lagen.
Ik weet het, het wil niet altijd iets zeggen maar dit boek won al twee belangrijke prijzen. De prix Goncourt des Lycéens en Premio strega Europeo en dingt nu mee naar de Europese literatuurprijs. Een prijs waarmee ook de vertaler in de spotlight komt te staan. Martine Woudt vertaalde dit in het Frans geschreven boek naar het Nederlands. Ze heeft dit zo goed gedaan zodat de sfeer van de Afrikaanse orale vertelcultuur helemaal behouden bleef, één van de sterktes van dit boek.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief