De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De jonge weduwe

Door Arthur Schnitzler

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Berta Garlan is de jonge weduwe. Drie jaar na de dood van haar man bekruipt haar een zekere onrust. Dan leest zij in de krant een stukje over haar jeugdliefde, die inmiddels een beroemd violist is geworden. In Berta rijpt een voornemen om het duffe, provinciaalse stadje waar zij woont achter zich te laten en zich te laten verleiden door al wat de grootstad Wenen te bieden heeft.
Arthur Schnitzler (1862-1931) was de belangrijkste Oostenrijkse schrijver van het fin de siècle. Hij werd opgeleid als arts maar wijdde zijn leven aan het schrijven van gedurfde verhalen, romans en toneelstukken. Hij ontleedde vlijmscherp en met veel humor de Weense samenleving rond 1900. In zijn werk maakte hij korte metten met de dubbele moraal: hij liet zien dat ook vrouwen gedreven worden door seksuele begeerte. Zijn tijdgenoot Sigmund Freud prees hem vanwege zijn verbazende psychologische inzicht.
Deze klassieker uit de wereldliteratuur werd meesterlijk vertaald door Jef Rademakers.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Frans De Baets

op 25/04/2022

Ik had niet verwacht dat dit een psycho-analytische roman zou zijn en zeker geen “mutatis Mutandis “ erotisch verhaal gezien het publicatie jaar.
Er komen wel veel herhalingen van gedachten en beoordelingen in voor wat soms vervelend is.
De verantwoording (door Jef Rademaekers) is mooi en wijst er op dat het een autobiografisch boek is.
Blijkbaar verbleekt Casanova naast deze auteur!

Lees meer

Door Rudy BLOM

op 07/11/2021

Een boek dat gemakkelijk leest door zijn mooie vertaling. Arthur Schnitzler was baanbrekend in het begin van de twintigste eeuw om een boek vanuit het perspectief van de vrouw, in dit geval een jonge weduwe, een bijzondere plaats te geven. Ragfijn ontleedt hij de psychologische gevoelens van die vrouw en zet hij mannen neer, als veroveraars van vrouwelijk schoon. Zelf was de auteur uit hetzelfde hout gesneden.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief