De vanger in het graan

J.D. Salinger

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
De verteller van deze onsterfelijke coming of age-roman is Holden Caulfield, die model stond voor talloze verhalen waarin adolescenten worstelen met thema’s als vervreemding van de wereld van volwassenen en het verlies van onschuld. Geen van de schrijvers die Salinger probeerden te imiteren konden echter in zijn schaduw staan. Het boek speelt zich af in de donkere dagen rond Kerstmis in New York, als Holden wegens slechte prestaties van school is gestuurd maar het niet aan zijn ouders durft te vertellen. In plaats daarvan zwerft hij door de stad en ontmoet hij allerlei mensen, onder wie zijn kleine zusje, de enige die hij helemaal vertrouwt. De vanger in het graan hoort tot de romans die je gelezen moet hebben, niet in de minste plaats vanwege de zowel dwarse als vertederende humor waarmee Salinger het verhaal heeft geschreven.
'Als je het echt allemaal wilt horen, dan wil je waarschijnlijk eerst weten waar ik geboren ben en wat een waardeloze jeugd ik heb gehad en wat mijn ouders allemaal gedaan hebben voordat ze mij kregen en meer van dat soort sentimentele gelul, maar eerlijk gezegd heb ik geen zin om het daarover te hebben.'

Wat anderen schrijven over dit boek

Vanger in het graan is geschreven door J.D. Salinger in 1951 en is vooral gericht aan jongeren.
Het is een coming of age story dat enkele dagen uit het leven van Haulden Caulfield verteld. Nadat hij van school werd gestuurd en dit niet aan zijn ouders durfde te vertellen besloot hij om enkele dagen in New York door te brengen om na te denken over zijn toekomst. Hij ontmoet allerlei mensen, waaronder vrienden uit zijn verleden en zijn zusje, de enige met wie hij echt kan praten. Holden worstelt met vragen over zijn toekomst en zijn overgang naar het volwassen leven.
Ik vond het een interessant en origineel boek, de situatie van Holden is heel herkenbaar voor vele jongeren en door zijn taalgebruik en gedachten word hij een personage waar veel mensen zich mee kunnen identificeren. Dit taalgebruik maakte het boek nogal controversieel toen het werd geschreven, maar ik vind dat dit bijdraagt tot het verhaal en het personage meer herkenbaar maakt.
Ik zou dit boek aanraden aan iedereen maar vooral aan jongeren omdat het hen volgens mij het meeste zal aanspreken.

Grote klassieker en toch voor iedereen toegankelijk.
Zou in geen enkele boekenkast mogen ontbreken !

Geweldig boek! Het heeft mijn opvattingen verandert en mijn ideeën beïnvloedt. Een realistisch boek over opgroeien, geschikt voor alle tieners. Een verhaal om in een ruk uit te lezen!

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!