Nick Cave

Door NICK CAVE

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Stranger Than Kindness is a journey in images and words into the creative world of musician, storyteller and cultural icon Nick Cave. This highly collectable book invites the reader into the innermost core of the creative process and paves the way for an entirely new and intimate meeting with the artist, presenting Cave's life, work and inspiration and exploring his many real and imagined universes. It features full colour reproductions of original artwork, handwritten lyrics, photographs and collected personal artefacts along with commentary and meditations from Nick Cave, Janine Barrand and Darcey Steinke. Stranger Than Kindness asks what shapes our lives and makes us who we are, and celebrates the curiosity and power of the creative spirit. The book has been developed and curated by Nick Cave in collaboration with Christina Back. The images were selected from 'Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition', opening at the Royal Danish Library in Copenhagen in March 2020.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door STUDIO BRUSSEL Brussel

op 27/04/2020

In deze tijd vinden we al eens makkelijker tijd om een boek vast te pakken. Dat heeft ook zijn voordelen. Zonder coronacrisis liepen we op dit ogenblik misschien zelfs rond op de Nick Cave tentoonstelling ‘Stranger than kindness’ in Kopenhagen. De expo in Det Kongelige Bibliotek (de nationale bibliotheek van Denemarken) loopt van 23 maart tot 3 oktober, maar ik ga er van uit dat er binnenkort een verlenging wordt aangekondigd. Wie niet kan wachten op de heropening van de tentoonstelling of wie Kopenhagen aan de verre kant vindt, kan zich nu reeds op het boek bij de expo storten. ‘Stranger Than Kindness’ is een fancy catalogus met meer prentjes dan letters. Een mooi afgewerkt boek met een harde kaft en reliëfletters. Stijlvol, zoals we van Nick Cave verwachten. Je ziet spullen uit zijn jeugd, boeken die hem inspireerden, handgeschreven (liedjes)teksten, flarden uit kladschriftjes, plakboeken met kleine schilderijtjes en een hoop persoonlijke spullen. Vele items zijn - zonder het verhaal achter het voorwerp - nauwelijks kringloopwinkelwaardig. Zo vind je op pagina 74 bijvoorbeeld een tekening die Cave maakte met zijn eigen bloed. Deze schildertechniek is niet nieuw. Ze komt vooral voor bij mensen die zich mentaal niet in de beste periode van hun leven bevinden. Dat blijkt ook uit de uitleg bij het ‘kunstwerk’. Cave ging halfweg de jaren 80 aan de slag met zijn eigen bloed na een lange opnamedag in de studio met zijn band The Birthday Party. Hij injecteerde heroïne en amfetamines en bleef de hele nacht wakker. Als intraveneus druggebruiker raakte hij op eenvoudige wijzen aan de noodzakelijke grondstoffen voor een 'blood painting'. Heel wat verhalen bij voorwerpen in het boek hebben een link met drugs. Zo ontdekte Cave in 1992 tijdens een wandeling (onder invloed) een blauwe schoudertas met daarop de naam van zijn langgenote Kylie Minogue. Het ding maakte een enorme indruk op hem. Hij vroeg de eigenaar of hij de tas mocht hebben: ‘There was something about that bag, it sent shivers up my spine’. Uiteraard veroorzaakten vooral de chemicaliën op dat ogenblik de rillingen, maar toch nam hij de Kylie-tas jarenlang mee op tour.
In 1985 vond Cave op een rommelmarkt in Berlijn een doosje met menselijk haar. De meeste rommelmarktbezoekers knappen daar op af, maar Nick Cave kocht het ding. Het doosje met inhoud inspireerde hem voor het schrijven van zijn eerste boek 'And the Ass Saw the Angel' (1989). Vooral dit soort voorwerpen met bijhorend verhaal maken ‘Stranger Than Kindness’ een interessant boek voor fans. Het vertelt iets meer over de inspiratie die de zanger haalt uit bizarre voorwerpen die hij vindt op alledaagse plaatsen. Het ene verhaal is al mooier dan het andere, maar zo gaat dat in het leven. Dat zie je in woeste krabbels, dat lees je in de poëtische teksten. Hoe zet je als artiest verbeelding om in een boek of een liedje. Daar gaat het eigenlijk over. Of zoals je in het boek leest: ‘Cave’s Call is to the imagination, to creativity, to the sound of the celestial spheres or what we call music.’ Pas wanneer je de link voelt tussen een aap uit porselein en een handgeschreven woordenboek met vuile woorden, begrijp je de artiest Nick Cave iets beter. Kijk, daar dienen boeken ook voor.

Lees meer

Door Stijn Van de Voorde

op 27/04/2020

Zonder coronacrisis liepen we op dit ogenblik waarschijnlijk rond op de Nick Cave tentoonstelling ‘Stranger than kindness’ in Kopenhagen. De expo in Det Kongelige Bibliotek (de nationale bibliotheek van Denemarken) loopt van 23 maart tot 3 oktober, maar ik ga er van uit dat er binnenkort een verlenging wordt aangekondigd.
Wie niet kan wachten op de heropening van de tentoonstelling of wie Kopenhagen aan de verre kant vindt, kan zich nu reeds op het boek bij de expo storten.
‘Stranger Than Kindness’ is een fancy catalogus met meer prentjes dan letters. Een mooi afgewerkt boek met een harde kaft en reliëfletters. Stijlvol, zoals we van Nick Cave verwachten.
Je ziet spullen uit zijn jeugd, boeken die hem inspireerden, handgeschreven (liedjes)teksten, flarden uit kladschriftjes, plakboeken met kleine schilderijtjes en een hoop persoonlijke spullen. Vele items zijn - zonder het verhaal achter het voorwerp - nauwelijks kringloopwinkelwaardig. Zo vind je op pagina 74 bijvoorbeeld een tekening die Cave maakte met zijn eigen bloed. Deze schildertechniek is niet nieuw. Ze komt vooral voor bij mensen die zich mentaal niet in de beste periode van hun leven bevinden. Dat blijkt ook uit de uitleg bij het ‘kunstwerk’. Cave ging halfweg de jaren 80 aan de slag met zijn eigen bloed na een lange opnamedag in de studio met zijn band The Birthday Party. Hij injecteerde heroïne en amfetamines en bleef de hele nacht wakker. Als intraveneus druggebruiker raakte hij op eenvoudige wijzen aan de noodzakelijke grondstoffen voor een 'blood painting'.
Heel wat verhalen bij voorwerpen in het boek hebben een link met drugs. Zo ontdekte Cave in 1992 tijdens een wandeling (onder invloed) een blauwe schoudertas met daarop de naam van zijn langgenote Kylie Minogue. Het ding maakte een enorme indruk op hem. Hij vroeg de eigenaar of hij de tas mocht hebben: ‘There was something about that bag, it sent shivers up my spine’. Uiteraard veroorzaakten vooral de chemicaliën op dat ogenblik de rillingen, maar toch nam hij de Kylie-tas jarenlang mee op tour.
In 1985 vond Cave op een rommelmarkt in Berlijn een doosje met menselijk haar. De meeste rommelmarktbezoekers knappen daar op af, maar Nick Cave kocht het ding. Het doosje met inhoud inspireerde hem voor het schrijven van zijn eerste boek 'And the Ass Saw the Angel' (1989).
Vooral dit soort voorwerpen met bijhorend verhaal maken ‘Stranger Than Kindness’ een interessant boek voor fans. Het vertelt iets meer over de inspiratie die de zanger haalt uit bizarre voorwerpen die hij vindt op alledaagse plaatsen. Het ene verhaal is al mooier dan het andere, maar zo gaat dat in het leven. Dat zie je in woeste krabbels, dat lees je in de poëtische teksten. Hoe zet je als artiest verbeelding om in een boek of een liedje. Daar gaat het eigenlijk over. Of zoals je in het boek leest: ‘Cave’s Call is to the imagination, to creativity, to the sound of the celestial spheres or what we call music.’
Pas wanneer je de link voelt tussen een aap uit porselein en een handgeschreven woordenboek met vuile woorden, begrijp je de artiest Nick Cave iets beter.
Kijk, daar dienen boeken ook voor.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief