De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De avond is ongemak

Door Marieke Lucas Rijneveld

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen.
Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.

Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde hij met de meermaals herdrukte dichtbundel ‘Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Leon Pluijmen

op 01/04/2022

Ik vind het als debuutroman een aardige roman maar in de waarderingen mijns inziens wel wat overgewaardeerd. Expliciete teksten waar, voor mij, soms moeilijk doorheen te komen was. Maar dat zegt misschien meer over mij dan over de roman.
Desalniettemin ook mooie literaire taal.

Lees meer

Door Marc Dilliën

op 28/09/2020

Een boek geschreven in een haast lichamelijke taal, taal van het eigen lichaam, van de dieren, van het boerenerf, van de volwassenen. Een meisje op het keerpunt tussen kind en volwassenheid observeert de wereld om zich heen, het verdriet om het overlijden van haar broer, de ramp van de ruiming door mond en klauwzeer. Zij ontdekt het leven dat overschaduwd is door verdriet, door ouders die wegzinken in hun verdriet en geen plaats overhebben voor de rest van hun gezin. Erg aangrijpend en ruw boek, mooi in al zijn hardheid.

Lees meer

Door Jan Moens

op 04/06/2020
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief