De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Na Mattias

Door Peter Zantingh

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Mattias ging dood. Zij bleven achter. Zij vertellen. Acht perspectieven, acht versies. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem nauwelijks, en alle herinneringen zijn anders. In elk leven speelt hij een cruciale rol, juist door er niet te zijn. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en wat er die avond gebeurde.

'Na Mattias' is een aangrijpende en spannende roman over angsten van nu, over omgaan met verlies en over de verhalen die we elkaar vertellen omdat dat het enige is wat we dan nog kunnen.

Peter Zantingh (1983) schreef eerder de romans 'Een uur en achttien minuten' (2011, o.a. genomineerd voor de Dioraphteprijs) en 'De eerste maandag van de maand' (2014). Daarnaast is hij plaatsvervangende chef van de zaterdagkrant van NRC Handelsblad.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marcia van der Zwan

op 06/05/2018

W​elk verhaal blijft er van je over als je er niet meer bent? Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug. Acht mensen vertellen hoe ze achterblijven in een wereld na Mattias. Sommigen van hen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens. Maar op elk personage heeft het overlijden van Mattias een bepaalde impact. Na Mattias is een prachtig verhaal. De personages zijn levensecht, de schrijfstijl raakt je tot op het bot en het plot is erg bijzonder. De manier waarop de acht personages met elkaar verbonden zijn is bovendien een bijzondere puzzel om te leggen. Een tip: zakdoekjes zijn geen overbodige luxe.
>> Mijn complete recensie lees je op boekvinder.be

Lees meer

Door Luc Tanghe

op 01/05/2018

De dood van Mattias is het uitgangspunt van dit knap geschreven boek. Mattias wordt terug tot leven gebracht door zij, die op de een of andere manier in zijn leven opdoken. Sommigen zijn prominent in dat leven aanwezig, anderen schampen het. Stuk voor stuk zijn het onafgelijnde puzzelstukken die Mattias' leven tot een geheel maken. Mattias, een jongen zoals er velen zijn, maar die nodeloos uit het leven wordt getrokken.
Een ingetogen boek, als ode aan het leven.

Graag hierbij enkele treffende passages.

Zij is de eerste die geen ik-ook-reactie heeft. De eerste die het niet machteloos probeert te relativeren door er iets dramatisch uit haar eigen leven tegenover te stellen, zoals anderen.

Een blinde kan zien zolang hij weet wat het zicht hem zou tonen.

Wat ik al die jaren bedoeld had als ik zei dat ik goed alleen kon zijn, was dat ik goed alleen kon zijn zolang er een comfortabele eindigheid aan zat.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief