In tijden van besmetting

Door Paolo Giordano

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Een urgent, elegant en uiteindelijk hoopvol essay van de auteur van De eenzaamheid van de priemgetallen en over het virus dat ons allen in zijn greep houdt.

De corona-epidemie dreigt de grootste gezondheidsdreiging van onze tijd te worden. Het legt de verschillende niveaus bloot waarop wij tegenwoordig met elkaar verbonden zijn – het maakt niet uit wie of waar we zijn, wat we nu meemaken gaat voorbij aan landsgrenzen, identiteiten en culturen. De verspreiding van het virus maakt ondubbelzinnig duidelijk hoezeer onze wereld geglobaliseerd is. De epidemie moedigt ons aan de wereldbevolking als één grote samenleving te zien en dwingt ons om in te zien dat individuele keuzes gevolgen hebben voor iedereen. De samenleving waar we ons nu mee bezig moeten houden, is de gehele mensheid.
De wereldwijde bestsellerauteur Paolo Giordano schreef vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond met In tijden van besmetting een glashelder, indringend en belangwekkend betoog.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Mariejeanne Van Steen

op 09/09/2020

Paolo Giordano, schrijft dit essay, in 79 bladzijden en opgehangen aan 27 hoofdgedachten en redeneringen. Woonachtig in Rome,begint hij zijn betoog,op 29 februari een zaterdag,een schrikkeljaar..
Het virus Sars -CoV2 en de ziekte Covid-19,maken duidelijk dat we geen afzonderlijke eilanden zijn,maar verbonden met elkaar wereldwijd. Wiskunde ,als middel,om het virus slimmer af te zijn.
Voorzichtigheid,en als slot haalt hij aan,wat verwijst naar Psalm 90,waar hij bij het schrijven dikwijls aan dacht:"Leer ons zo onze dagen te tellen,dat wijsheid ons hart vervult."
Aanrader.

Lees meer

Door Marc Smet

op 09/05/2020

Ik heb veel sympathie voor Giordano ("De eenzaamheid van de priemgetallen" beveel ik iedereen aan), maar dit werkje heeft - letterlijk en inhoudelijk - weinig om het lijf. Je kan het met moeite een essay noemen. Voor de prijs hoeft u het niet te laten, maar u mist niets als u dit niet gelezen heeft. Goed geschreven, dat wel.

Lees meer

Door els van haute

op 20/04/2020

In tijden van besmetting. Door Paolo Giordano.

Ik twijfelde of ik dit boek wel wou lezen. Pro: ik ben fan van Giordano. Contra: is dit het uitmelken van een crisis?
Wat ben ik blij dat ik het gelezen heb. Het is geen crisis-boek. Het is een boekje dat deugd doet als je het leest. Het gaat wel over de crisis, waar we nog volop inzitten, maar het leidt niet tot paniek. Hoewel er best alarmerende dingen in staan.

Giordano kijkt op verschillende manieren naar deze crisis. Wiskundig, wetenschappelijk, als schrijver en als burger. Een burger die verandering wil en ook niet.

Als wiskundige legt hij uit hoe een virus-besmetting te werk gaat, volgens bepaalde te voorspellen modellen. Die modellen tonen ook aan wat we kunnen doen om verdere besmetting enigszins te voorkomen (blijf in uw kot). Als wetenschapper toont hij aan hoe bijvoorbeeld de vele bosbranden en het verwoesten van habitatten van dieren bijdraagt aan de toename van virussen en bacteriën onder de mensen. Hij wijst ons op het verband tussen milieuproblematieken en epidemies.

Dat klinkt allemaal niet hoopvol en niet positief maar dat is de huidige situatie ook niet. Naast een actueel essay is In tijden van besmetting ook een activistisch pamflet. En net die insteek geeft hoop. Ons leven nu staat in pauzestand. Vraag is: wat willen we meenemen naar de toekomst, wat willen we weer opstarten en wat niet. We moeten deze verplichte pauze zien als een kans. Een kans op een betere toekomst, voor de mensheid als geheel. Want we horen allemaal samen, dat is wel duidelijk geworden.

Nu hebben we de tijd om eens grondig na te denken over morgen. We moeten deze tijd goed gebruiken. Te beginnen door het lezen van dit hoopvolle boek.

Lees meer

Door Debora Lippens

op 16/04/2020

Zeer goed en interessant boek. Zeer actueel ook trouwens.

Een ABSOLUTE aanrader!!!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief