1984

Door George Orwell

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Nieuwspraak, Big Brother: het vocabulaire uit 1984 is sinds de eerste publicatie in 1949 in onze taal opgenomen en een eigen leven gaan leiden. Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit. 1984 is onveranderd actueel als een benauwend nauwkeurige blauwdruk van alle dictatoriale regimes.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Octave Maus

op 28/05/2019

1984 van George Orwell is een fictieboek. Het verhaal speelt zich af in London in het jaar 1984, na WO 2. Na een nucleaire oorlog werd de wereld verdeeld in 3 continenten die om de heerschappij over de wereld vechten. Elk continent wordt bestuurd door een totalitair regime die het volk buitengewoon controleert. Winston, de hoofdrolspeler, werkt voor de partij maar verwerpt en verzet zich tegen het maatschappijmodel.

Ik heb het boek gelezen omdat mijn familie, op een dag, aan tafel over het boek aan het praten was. Ze zeiden dat een super boek was en ik heb dat in het achterhoofd gehouden. Het boek stond op mijn lijstje van boeken dat ik wou lezen tijdens de zomervakantie. Ik ontdek graag nieuwe auteurs en hun eigen stijl. Ik had nog nooit van de auteur gehoord en ik kreeg zin om deze bestseller van Orwell te lezen.

Het boek telt 261 pagina’s, voor mij is dat geen dik boek en 1984 kan vlot gelezen worden.

Een minpunt van het boek, in zijn Nederlandse versie, is dat het een vertaling is. Zo wordt ‘Big Brother’ omgevormd tot ‘Grote Broer’. Dat vind ik jammer want een deel van de authenticiteit en talent van George Orwell gaat zo verloren

Wat mij vooral aantrok was het onderwerp. Het boek haalt veel inspiratie uit de geschiedenis. Orwell projecteerde de maatschappij van zijn tijd 40 jaar in de toekomst. De wereld van 1984 bevat veel elementen van nazi-Duitsland, de URSS, de Koude Oorlog,… In zijn boek schetst hij een beeld van de mogelijke wereld na een nucleaire oorlog. 1984 bevat heel veel maatschappijkritiek. Het waarschuwt de mensen voor totalitaire regimes, censuur, brainwashing,… Geweld komt tamelijk veel voor in het boek. Winston en Julia worden gemarteld en gefolterd. Julia en Winston beleven samen ook een seksuele relatie. Het verhaal heeft veel diepgang. De politieke en psychologische aspecten maken het boek interessant. Als het om inhoud gaat von ik 1984 fantastisch.

Bovendien was 1984 ook goed op literair vlak. De eerste zin van het boek is al literair interessant: “Het was een heldere koude dag in April, en de klokken sloegen dertien”. Er is een tegenstelling tussen helder en koud. Orwell zegt dat de klokken dertien slaan maar normaal gebeurt dat niet. Dit is de eerste manipulatie van de partij die we tegenkomen in het boek. Hier opent Orwell het verhaal met een sterke zin en dat prikkelde mijn interesse. Taal wordt in het boek verrijkt door een speciale taal/woordenschat dat eigen is aan het verhaal: Nieuwspraak. Het zijn nieuwe woorden die de partij gebruikt om de mensen te verwarren.

Het verhaal roept emoties op. Niet dat ik gehuild of gelachen hebt tijdens de lectuur. Bij mij was het meer afschuw, fascinatie en ontsteltenis voor de manipulatie en brainwashing van de totalitaire staat en de psychologisch impact op de bevolking en Winston.

In die zin heb ik ook iets uit het boek bijgeleerd, namelijk dat media, propaganda en manipulatie een enorme invloed kunnen hebben op ons maatschappijbeeld en onze meningen. Het boek toont dat kennis relatief is, het hangt af hoe je kennis kunt gebruiken. Dit is ook deels de boekwijsheid. Je moet kritisch zijn tegen de maatschappij, machtsconcentratie leidt vaak tot machtsmisbruik en totalitarisme. 1984 staat vol maatschappijkritiek en kan volgens mij beschouwd worden als een controversieel boek. Het boek werd uitgegeven in 1949. Eigenlijk verwerpt hij grotendeels de maatschappij van zijn tijd.

Lees meer

Door Hans Van Ham

op 24/01/2019

Ik ben een beetje verrast door het boek. Natuurlijk kende ik Big Brother is watching you en ook van Newspeak of Doublespeak had ik al gehoord, maar toch had ik niet verwacht dat het boek meer psychologische diepgang had dan politieke diepgang. Het is een echte roman in de volle betekenis van het woord. En het einde... akelig.
Het boek bevat minder rechtstreekse sociale kritiek dan Animal Farm, maar dat komt het verhaal ten goede.

Lees meer

Door Steff Lameir

op 15/10/2018

Een prachtig boek met veel diepgang. Het verhaal vraagt wel enige inspanning om het te begrijpen. Het mooie aan het verhaal zijn de links die je kan leggen met de realiteit. De toekomstgedachten van die tijd, die nu reeds flashbacks zijn, laten de gedachten zien van hoe men denkt over de toekomst in 1948.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief