Ik heb een naam

Chanel Miller

Geschiedenis

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Om haar privacy te waarborgen werd ze als slachtoffer Emily Doe genoemd, de jonge vrouw die bewusteloos werd aangerand op de campus van Stanford. Met Ik heb een naam treedt Chanel Miller uit de anonimiteit. In de rechtszaal maakte ze een verpletterende indruk met haar openbare brief aan dader Brock Turner, die slechts zes maanden celstraf kreeg voor zijn verwoestende actie. Haar woorden werden door miljoenen mensen gelezen en leidden tot een rechtsverandering in de staat Californië. Maar ze heeft nog meer te zeggen. Dit boek, waarin de dramatische gebeurtenis en alles wat erop volgde centraal staat, laat je voelen hoe het is om slachtoffer te zijn; hoe machtsmisbruik, vooringenomenheid en gebrek aan respect het leven van een jonge vrouw konden ruïneren. Bovenal is het een verpletterend mooi geschreven levensverhaal waarin veerkracht, inspiratie en zelfvertrouwen een diepe indruk achterlaten.

Waarderingen

Wat anderen schrijven over dit boek

Ik heb een naam. Door Chanel Miller.

Staande ovatie voor Chanel. Wat een moed, wat een talent.
Diepe buiging ook. Van slachtoffer tot slachtoffer.

Chanel werd verkracht terwijl ze bewusteloos was. Ik werd gewapend overvallen. Twee heel andere dingen maar blijkbaar hebben ze veel gemeen: het trauma van de gebeurtenis, de angst later, de vernedering van het onderzoek naar aanleiding van het proces, het uitstel van zittingen en je dagdagelijkse leven dat bestaat uit en gedomineerd wordt door wachten, het proces zelf als trauma op trauma, de pijn en vernedering bij het horen van de lichte strafmaat, het feit dat je nooit meer dezelfde zal zijn.

Hoewel mijn trauma van een heel ander aard is weet ik wel een beetje hoe moeilijk het is om over dit alles te praten, laat staan te schrijven. Chanel deed dit op een grootste manier: helder, duidelijk, eerlijk, meeslepend, krachtig, inspirerend en vol licht.
Ze geeft een persoonlijk en toch objectief verslag van de feiten. Van de gruwelijke avond zelf, tot de getuigenis, jaren later, van Christine Ford over haar gruwelijke avond.

Miller laat je meekijken bij elk onderzoek, elke slapeloze nacht, elke zitting, elke traan.

Ze schrijft vlot, bevlogen en raakt je tot in het diepste van je hart. Ze deelt haar vallen maar ook haar opstaan en dat telkens weer. Haar brief aan de dader, door haarzelf voorgelezen in de rechtszaal, ging viraal met rede.

Ik heb een naam is een aanklacht maar ook een hart onder de riem voor de vele slachtoffers die hetzelfde hebben meegemaakt. Dit is een boek dat je aan al je vrienden wilt geven. Vrouwen én mannen.

Zonder die avond was Chanel er ook wel gekomen als schrijfster, want ze heeft een uitzonderlijk talent. Het talent van het schrijven én het talent om een verhaal te vertellen. Je eigen, diep pijnlijke, verhaal zo weergaloos puur vertellen is een krachttoer die niemand haar na doet.

Naast een diepe buiging en een oorverdovend applaus geef ik haar ook een dikke kus. En zeg ik: Dank u. Uit naam van velen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!